Φιλιππάκης καλεί Σαμαρά να καταθέσει

Τι είπε χθες στην Προανακριτική ο εκδότης της «Εστίας Επενδυτικής» για την υπόθεση Novartis

ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή για την Novartis ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε χθες ο εκδότης της «Εστίας Επενδυτικής» Ιωάννης Φιλιππάκης κατά την κατάθεσή του στα μέλη της Επιτροπής. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που επεκαλέσθη ο εκδότης για να αιτιολογήσει το αίτημά του: πρώτον είναι αδελφικός φίλος του Αλέξανδρου Τάρκα, ο οποίος και αυτός έχει κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή και δεύτερον επειδή ο κ. Σαμαράς ήταν παρών στην συνάντηση που έγινε το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου του 2012 παρουσία των κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα και κατά την οποία τους ζητήθηκε να μην γράφει η εφημερίς «δημοκρατία» για τον Σάμπυ Μιωνή. Επίσης δια του συνηγόρου του, ο κ. Φιλιππάκης κάλεσε και τον Ελληνοεβραίο επενδυτή να κληθεί για συμπληρωματική εξέταση. Ζήτησε, δε, να κληθούν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Τζούρας, ο κ. Λιβανός που είναι κουμπάρος του κ. Τάρκα και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Ο συνήγορος του κ. Φιλιππάκη εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ότι η κλήσις του εκδότου ως υπόπτου «παραβιάζει τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής, γιατί δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί ανωμοτί». «Καθ’ υπέρβαση της εξουσία της, η Επιτροπή καλεί τον κ. Φιλιππάκη ως ύποπτο. Εμείς θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ. Μιωνή είναι συκοφάντης και σκευωρός. Αλλά αυτό κινδυνεύει από την διαδικασία. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να θωρακισθεί η διαδικασία από ακυρότητες. Και αυτό διασφαλίζεται μόνον εάν κληθεί ως μάρτυρας. Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή σε αρνησιδικία», προσέθεσε ο συνήγορος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξετασθούν μη πολιτικά πρόσωπα διότι δεν καλούνται εγκύρως. «Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετοχών, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει. Επαναλαμβάνουμε το αίτημα για κλήση Σαμαρά», είπε ο κ. Λάππας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Δημήτρη Τσοβόλα, ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών για να καταθέσουν αν έκανε ο ίδιος παρεμβάσεις σε δικαστικές υποθέσεις και αν είχαν ακούσει να τον αποκαλούν «Ρασπούτιν» όπως έχει καταθέσει εισαγγελεύς Ελένη Ράικου. Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Σαμαρά, ενώ καλεί ως μάρτυρες τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την πρώην Επιθεωρήτρια Δημοσίας Διοικήσεως Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και τον δημοσιογράφο-εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

«Όταν λένε για Παπαδάκου και Φιλιππάκη και λένε ότι είμαστε συμμορία, πού ήξερα εγώ την Παπαδάκου το 2012; Τι ήξερα πριν γίνω υπουργός για λίστα Λαγκάρντ, Μιωνή και Παπασταύρου; Αυτοί είναι συμμορίτες, όχι εγώ. Ποινικοποιούν και τις έρευνες τις δημοσιογραφικές. Το μόνο αδίκημα που βγαίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η ζωοκλοπή. Τους έχουμε πιάσει με τη γίδα στην πλάτη», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Τσοβόλας από την μεριά του επέμεινε και αυτός στην κλήτευση του κ. Σαμαρά. «Ούτε στα πλημμελήματα, στις πιο απλές υποθέσεις δεν παραλείπεται να κληθεί ο μηνυτής. Να κληθεί ο κ. Σαμαράς, είναι η τρίτη φορά που το ζητήσαμε δεν έγινε δεκτό» είπε. Επίσης ζήτησε ένα μήνα προθεσμία και να εξειδικευτούν τα αδικήματα. «Θέλω έναν μήνα προθεσμία αλλιώς θα τους κάνω να χοροπηδάνε» είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε ο όγκος της δικογραφίας και συγκεκριμένως όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να λάβει αντίγραφα και αριθμό των σελίδων για να ασκήσει τα δικαιώματά του. Ρώτησε μάλιστα τον πρόεδρο της Προανακριτικής εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι είναι πάνω από 100.000 για να λάβει θετική απάντηση! Τότε ο κ. Τσοβόλας ζήτησε να δοθεί προθεσμία, που λόγω του αριθμού των εγγράφων, πρέπει να είναι ένας μήνας. «Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη διαδικασία. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», είπε ο κ. Τσοβόλας απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής.

Ειδήσεις / Άρθρα

Την Κυριακή 12.05 με την Εστία: Αφιέρωμα στην Μάχη της Κρήτης

Εφημερίς Εστία
Στις 12.05 η Εστία της Κυριακής θυμάται την Μάχη της Κρήτης και την εισβολή του Χίτλερ στην Μεγαλόνησο!

Ὑπόμνημα κατά τῆς ἀνακηρύξεως τοῦ μειονοτικοῦ κόμματος καταθέσατε, κύριε Πρωθυπουργέ;

Μανώλης Κοττάκης
Ἤ μήπως τό ξεχάσατε, γιατί εἴχατε τόν νοῦ σας μόνο στούς «Σπαρτιᾶτες»; – Δέν ξέρατε ὅτι φιλοξενεῖ στά ψηφοδέλτιά του ἀλυτρωτιστές ψευδομακεδόνες, πού βάλλουν κατά τῆς πατρίδος; – Τόν πραγματικό ἀρχηγό του στό Προξενεῖο Κομοτηνῆς δέν τόν γνωρίζετε; – Γιατί ὁ Ἄρειος Πάγος ἐπέτρεψε τήν συμμετοχή του στίς εὐρωεκλογές; – Δέν εἶναι κίνδυνος γιά τήν πατρίδα καί γιά τήν δημοκρατία;

Ὀργή γιά τήν «ἰδιωτική» ἐπίσκεψη Ράμα στήν Ἀθήνα

Εφημερίς Εστία
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ἡ πρώτη φορά πού Ἀλβανός πολιτικός ἔρχεται νά πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στήν Ἀθήνα, ὅπως θά κάνει τήν Κυριακή ὁ Ἔντι Ράμα.

Πρός σαρωτική νίκη τοῦ ἐθνικιστικοῦ VMRO στά Σκόπια

Εφημερίς Εστία
Σκόπια.– Ἐπιβεβαιώνοντας ὅλες τίς δημοσκοπήσεις τῶν τελευταίων ἑβδομάδων, τό ἐθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE προηγεῖται στήν χθεσινή διπλή ἐκλογική ἀναμέτρηση τῶν Σκοπίων.

Δυστυχῶς, κι ἐσύ (ἀκόμη) χτενίζεσαι…

Δημήτρης Καπράνος
Ἔγραψε ὁ παλαιός, καλός συνεργάτης καί συνάδελφος, Διονύσης Βραϊμάκης: «Πρόγραμμα τοῦ 1976 ἀπό “Τό τράμ τό τελευταῖο” πού ἀνέβασε τό Ἐλεύθερο Θέατρο στό Ἄλσος Παγκρατίου.