ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026

«Εθνομηδενισμός και δικαιωματισμός – Ο Δούρειος Ίππος που διαλύει την Ελλάδα» του Ανδρέα Γ. Μητσόπουλου

Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Εθνομηδενισμός και δικαιωματισμός, ο Δούρειος Ίππος που διαλύει την Ελλάδα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πελασγός.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Γ. Μητσόπουλος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, διαπιστώνοντας τη σαρωτική δύναμη της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο υποστηρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση μέσα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες μορφές της επιδιώκει να αποδομήσει τα εθνικά κράτη και να επιβάλει ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο που διαβρώνει τις παραδοσιακές ταυτότητες και ηθικές αξίες.

Ενα από τα κύρια ζητήματα που θίγει το βιβλίο είναι η άνοδος του εθνομηδενισμού, αυτής της τάσης απαξίωσης κάθε έννοιας της πατρίδας, του έθνους και της γλώσσας, η οποία, σύμφωνα με τον γράφοντα, διαβρώνει την εθνική και κοινωνική συνοχή, λειτουργώντας σαν ένας σύγχρονος Δούρειος Ιππος που υπονομεύει διακριτικά τη διαχρονική πολιτιστική και ιστορική συνέχεια των εθνών, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Ωστόσο, η πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση δεν περιορίζεται σε μια απλή διάγνωση των κινδύνων, αλλά επικεντρώνεται και στην αντίσταση απέναντι σε αυτούς. Ο συγγραφέας αναδεικνύει τον ρόλο των Ελλήνων πατριωτών ως ακλόνητων υπερασπιστών της εθνικής ταυτότητας απέναντι στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα ο αγώνας δεν είναι απλώς πολιτικός, αλλά υπαρξιακός, και η ενότητα των Εθνικών Πολιτικών Δυνάμεων προβάλλεται ως το κλειδί για τη νίκη.

Οι θέσεις που διατυπώνονται είναι έντονα τεκμηριωμένες και προσφέρουν αφορμή για βαθύτερο προβληματισμό, συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση γύρω από τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ παγκοσμιοποίησης και εθνικής ταυτότητας στη σύγχρονη εποχή.

Ειδήσεις / Άρθρα

Θέλουν νά καταργήσουν τόν ὅρκο τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας!

Μανώλης Κοττάκης
Καί νά ἀντικαταστήσουν τόν Ὀρθόδοξο θρησκευτικό πού παραπέμπει στήν Ἁγία, Ὁμοούσιο καί Ἀδιαίρετο Τριάδα μέ τόν πολιτικό ὅρκο – Ἐπιμένει ὁ κύριος Γεραπετρίτης, διαφωνοῦν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ, ἀμφιταλαντεύεται ὁ Πρωθυπουργός

Ἐπικίνδυνες ψευδαισθήσεις γιά τίς διεθνεῖς συμβάσεις

Εφημερίς Εστία
Υπάρχει στήν Ἑλλάδα μιά ψευδαίσθησις.

Τό Εὐρωκοινοβούλιο ἀναγνωρίζει τήν «χριστιανοφοβία» καί ζητεῖ διορισμό συντονιστοῦ

Εφημερίς Εστία
Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ θρησκεία στά μέσα τῆς τρίτης δεκαετίας τοῦ 21ου αἰῶνος βρίσκεται ὑπό διωγμόν ὅπως καί κατά τούς πρώτους αἰῶνες τῆς ὑπάρξεώς της (1ος-ἀρχές 4ου μ.Χ. αἰῶνος), σύμφωνα μέ τό ψήφισμα τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κοινοβουλίου τῆς 21ης Ἰανουαρίου 2026.

Τά μυστήρια τῆς ἑλληνικῆς μεσαίας τάξεως…

Δημήτρης Καπράνος
Γέμισαν ὁ ὑπολογιστής καί τό κινητό μου μηνύματα καί φωτογραφίες ἀπό φίλους, πού βρέθηκαν, τό τριήμερο, σέ διάφορα σημεῖα τῆς χώρας.

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΥΣΙΣ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ