«Εθνομηδενισμός και δικαιωματισμός – Ο Δούρειος Ίππος που διαλύει την Ελλάδα» του Ανδρέα Γ. Μητσόπουλου

Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Εθνομηδενισμός και δικαιωματισμός, ο Δούρειος Ίππος που διαλύει την Ελλάδα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πελασγός.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Γ. Μητσόπουλος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, διαπιστώνοντας τη σαρωτική δύναμη της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο υποστηρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση μέσα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες μορφές της επιδιώκει να αποδομήσει τα εθνικά κράτη και να επιβάλει ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο που διαβρώνει τις παραδοσιακές ταυτότητες και ηθικές αξίες.

Ενα από τα κύρια ζητήματα που θίγει το βιβλίο είναι η άνοδος του εθνομηδενισμού, αυτής της τάσης απαξίωσης κάθε έννοιας της πατρίδας, του έθνους και της γλώσσας, η οποία, σύμφωνα με τον γράφοντα, διαβρώνει την εθνική και κοινωνική συνοχή, λειτουργώντας σαν ένας σύγχρονος Δούρειος Ιππος που υπονομεύει διακριτικά τη διαχρονική πολιτιστική και ιστορική συνέχεια των εθνών, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Ωστόσο, η πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση δεν περιορίζεται σε μια απλή διάγνωση των κινδύνων, αλλά επικεντρώνεται και στην αντίσταση απέναντι σε αυτούς. Ο συγγραφέας αναδεικνύει τον ρόλο των Ελλήνων πατριωτών ως ακλόνητων υπερασπιστών της εθνικής ταυτότητας απέναντι στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα ο αγώνας δεν είναι απλώς πολιτικός, αλλά υπαρξιακός, και η ενότητα των Εθνικών Πολιτικών Δυνάμεων προβάλλεται ως το κλειδί για τη νίκη.

Οι θέσεις που διατυπώνονται είναι έντονα τεκμηριωμένες και προσφέρουν αφορμή για βαθύτερο προβληματισμό, συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση γύρω από τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ παγκοσμιοποίησης και εθνικής ταυτότητας στη σύγχρονη εποχή.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τελεσίγραφο βουλευτῶν τῆς ΝΔ: Ἤ στά ψηφοδέλτια ἤ φεύγουμε!

Μανώλης Κοττάκης
Τήν συμπερίληψή τους ἐκ νέου στίς λίστες τῆς παρατάξεως περιμένουν νά ἀκούσουν ἀπό τόν Πρωθυπουργό ὅσοι βουλευτές διωχθοῦν ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Εἰσαγγελία, ἀλλιῶς … – Τέλη Ἀπριλίου ἡ σύγκλησις τῆς Κοινοβουλευτικῆς Ὁμάδος – Στίς 21 Ἀπριλίου ἔρχεται ἡ Κοβέσι στούς Δελφούς μέ «ἄγριες διαθέσεις»

Νέα σελίδα στό Μεσανατολικό

Εφημερίς Εστία
Πάντα ἡ διεθνής σκηνή ἦταν πολύπλοκη.

Ἡ Ἑλλάς ἀποδομεῖ στόν ΟΗΕ τίς τουρκικές διεκδικήσεις

Εφημερίς Εστία
Aπορρίπτει τίς τουρκικές διεκδικήσεις ἐπί τῶν ἑλληνικῶν κυριαρχικῶν δικαιωμάτων σέ Αἰγαῖο καί ἀνατολική Μεσόγειο ἐπιστολή τῆς Ἑλλάδος στόν ΟΗΕ.

Στόν βωμό τοῦ «θεαθῆναι» καί τῶν ἐντυπώσεων

Δημήτρης Καπράνος
Περάσαμε μιά ζωή διαβάζοντας, ἀκούγοντας καί παρακολουθῶντας τά πάντα, πού συμβαίνουν γύρω μας.

Τετάρτη, 20 Ἀπριλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ