ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026

«Εθνομηδενισμός και δικαιωματισμός – Ο Δούρειος Ίππος που διαλύει την Ελλάδα» του Ανδρέα Γ. Μητσόπουλου

Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Εθνομηδενισμός και δικαιωματισμός, ο Δούρειος Ίππος που διαλύει την Ελλάδα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πελασγός.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Γ. Μητσόπουλος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, διαπιστώνοντας τη σαρωτική δύναμη της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο υποστηρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση μέσα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες μορφές της επιδιώκει να αποδομήσει τα εθνικά κράτη και να επιβάλει ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο που διαβρώνει τις παραδοσιακές ταυτότητες και ηθικές αξίες.

Ενα από τα κύρια ζητήματα που θίγει το βιβλίο είναι η άνοδος του εθνομηδενισμού, αυτής της τάσης απαξίωσης κάθε έννοιας της πατρίδας, του έθνους και της γλώσσας, η οποία, σύμφωνα με τον γράφοντα, διαβρώνει την εθνική και κοινωνική συνοχή, λειτουργώντας σαν ένας σύγχρονος Δούρειος Ιππος που υπονομεύει διακριτικά τη διαχρονική πολιτιστική και ιστορική συνέχεια των εθνών, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Ωστόσο, η πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση δεν περιορίζεται σε μια απλή διάγνωση των κινδύνων, αλλά επικεντρώνεται και στην αντίσταση απέναντι σε αυτούς. Ο συγγραφέας αναδεικνύει τον ρόλο των Ελλήνων πατριωτών ως ακλόνητων υπερασπιστών της εθνικής ταυτότητας απέναντι στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα ο αγώνας δεν είναι απλώς πολιτικός, αλλά υπαρξιακός, και η ενότητα των Εθνικών Πολιτικών Δυνάμεων προβάλλεται ως το κλειδί για τη νίκη.

Οι θέσεις που διατυπώνονται είναι έντονα τεκμηριωμένες και προσφέρουν αφορμή για βαθύτερο προβληματισμό, συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση γύρω από τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ παγκοσμιοποίησης και εθνικής ταυτότητας στη σύγχρονη εποχή.

Ειδήσεις / Άρθρα

Στο εικαστικό σύμπαν της Λεώνης Γιαγδζόγλου

Εφημερίς Εστία
Με επίκεντρο την παιδική φαντασία και τη διαρκή αλλαγή, η νέα έκθεση της Λεώνης Γιαγδζόγλου εξερευνά τη σχέση της ύλης με τη μνήμη, μέσα από έργα που αρνούνται να παραμείνουν στατικά ή να ενταχθούν σε μία μόνο κατηγορία.

«Σπάει» τό ἀπόστημα τῆς διαφθορᾶς

Εφημερίς Εστία
Ξηλώνεται τό πουλόβερ τοῦ κυβερνητικοῦ συνδικαλισμοῦ τῆς ΓΣΕΕ πού, ἀντί νά μάχεται γιά τόν κόσμο τῆς ἐργασίας, αὐξάνει τίς τραπεζικές του καταθέσεις μέσῳ ΙΕΚ – Ἀποκαλύπτεται ἡ διάβρωσις στίς Ἔνοπλες Δυνάμεις μέ τήν σύλληψη ἀξιωματικοῦ τῆς ΠΑ γιά κατασκοπεία πρός Ἀνατολάς – «Ξεσκεπάζεται» ἡ διαπλοκή κράτους – ἑταιρειῶν δημοσκοπήσεων – 2,5 ἑκατ. σέ ἑταιρεία ἀπό φορέα τοῦ Δημοσίου

«Οὐαί τοῖς ἡττημένοις!»

Εφημερίς Εστία
Καλές οἱ ΗΠΑ καί ἡ Ρωσσία, ἀλλά ἔχω τό δρᾶμα μου καί ἐγώ 

«Κεραυνοί» Λαβρώφ γιά τήν ἀποξένωση τῆς Ἑλλάδος ἀπό τήν Ρωσσία

Εφημερίς Εστία
Δριμεῖα ἐπίθεση ἐξαπέλυσε ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ρωσσίας Σεργκέι Λαβρώφ κατά τῆς Ἀθήνας μέ δηλώσεις του, τονίζοντας ὅτι ἡ Ἑλλάς διέκοψε τήν συνεργασία δεκαετιῶν μέ τήν Μόσχα.

Περί πολιτικῆς, ἰσορροπιῶν καί ἀμφισβητήσεων

Δημήτρης Καπράνος
«Μά, τί γίνεται στήν Νέα Δημοκρατία; Γιατί, ἐνῷ παραμένει σταθερά πρώτη, ἡ ἡγεσία της ἀμφισβητεῖται ἐκ τῶν ἔσω;» μέ ρώτησε φίλος, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν παράταξη, τήν ὁποία στηρίζει ἀνελλιπῶς ἀπό τήν ἡμέρα τῆς ἱδρύσεώς της.