ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Το εμβληματικό έργο των εθνικών δορυφόρων περνά σε φάση υλοποίησης με μέγιστη εθνική βιομηχανική συμμετοχή

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) εκφράζει…

… την ικανοποίησή τηςγιατην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα  δορυφόρων. Επικροτούμε το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενέταξε πρόσφατα το έργο αυτό στην Ψηφιακή Βίβλο και προχώρησε ταχύτατα στη συνεργασία με την ESA όπως ήταν πάγιο αίτημα της ΕΒΙΔΙΤΕ, θέτοντας έτσι τις σωστές βάσεις για τη μεγιστοποίηση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής σε ένα εξαιρετικά  καινοτόμο, πρωτοπόροκαι αναπτυξιακό έργο.

Ειδικότερα, το ΥΨΗΔ μέσω της έκδοσης της ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις ενδιαφέροντος (Πρόσκληση RFI), κινητοποίησε ηγέτιδες εταιρίες (Large Systems Integrators και Primes) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής αγοράς οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις μετην εξαιρετικά αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Συνολικά, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν [1] κατατέθηκαν 11 προτάσεις από τις οποίες 5 ηγούνται από Ελληνικές εταιρίες! Στο σύνολο των προτάσεων συμμετέχουν 37 Ελληνικές εταιρίες, 9 Ελληνικά ερευνητικάΙνστιτούτα και 11 Ακαδημαϊκοί φορείς αλλά και 14 εταιρίες του εξωτερικού (ηγούνται σε 6 προτάσεις). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ειδική ψηφιακή βιομηχανική ημερίδα  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες όπου από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε ειδική επιτροπή του ΥΨΗΔ υπό τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Θανάση Στάβερη-Πολυκαλά ο οποίος και έχει πρωτοστατήσει στην ταχύτατη υλοποίηση του έργου αυτού.

Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα αποδεικνύουν την ωριμότητα της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας την οποία οι ξένες εταιρίες-κολοσσοί εμπιστεύονται όχι μόνο για την υποστήριξη υπηρεσιών αλλά κυρίως για τη σχεδίαση, κατασκευή και υποστήριξη ολοκληρωμένων συστημάτων και υποσυστημάτων (Space Hardware & Software) που θα επιχειρήσουν από το διάστημα.

Η υλοποίηση του έργου αυτού με βάση τη σχεδίαση του ΥΨΗΔ, αναμένεται να δημιουργήσει έναν αδιαμφισβήτητα ισχυρό πυρήνα ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα μας, να προσελκύσει νέους επιστήμονες και να δημιουργήσει υψηλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να θέσει τη χώρα μας (και κυρίως την εγχώρια διαστημική βιομηχανία) σε πλεονεκτική θέση ως προς την υλοποίηση του νέου προγράμματος Connectivityτης Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους πάνω από 6 δις ευρώ.

Η ΕΒΙΔΙΤΕ από την πλευρά της εκφράζει τη θερμή  υποστήριξη και ενίσχυση της προσπάθειας αυτής για την επιτυχή ολοκλήρωση του εμβληματικού εθνικού έργου των δορυφόρων. 

[1]  https://www.esa.int/Applications/Telecommunications_Integrated_Applications/ESA_helps_Greece_to_boost_its_space_investments

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ Τράμπ παρέδωσε στόν Πούτιν τόν φάκελλο τοῦ Μακρόν

Εφημερίς Εστία
Εἰκασίες γιά τό τί προκάλεσε τήν ἀλλαγή στάσεως τοῦ Γάλλου Προέδρου στήν θυελλώδη Σύνοδο Κορυφῆς γιά τά ρωσσικά κεφάλαια καί «πρόδωσε» τόν Καγκελλάριο Μέρτς – Τί ἀποκαλύπτει ἡ ἐπιθεώρησις «Politico»

Ἡ καμπύλη τῆς ἐξουσίας

Μανώλης Κοττάκης
Αὐτοί πού τόν ἀνέβασαν, αὐτοί θά τόν κατεβάσουν – Ἐπίθεση στήν ἄπειρη ἀπληστία

Ὁριστικό «ὄχι» Κυβερνήσεως σέ ἀγρότες

Εφημερίς Εστία
Μήνυμα δίκην τελεσιγράφου ἀπέστειλε ἡ Κυβέρνησις στούς ἀγρότες διά στόματος Κώστα Τσιάρα καί Παύλου Μαρινάκη, ὅτι, ὅσο καί ἄν κλιμακώσουν τίς κινητοποιήσεις, θά πρέπει νά ἀποδεχθοῦν ὅτι αἰτήματα πού θέτουν ὑπό ἀμφισβήτηση τήν ΚΑΠ, κανόνες τῆς ΕΕ ἤ τήν κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική «δέν μποροῦν νά ἐπιλυθοῦν».

Ἄς ξαναφέρουμε τούς Ἕλληνες νέους στήν θάλασσα

Δημήτρης Καπράνος
Ὅταν ἄρχισα νά καταπιάνομαι μέ τό «ναυτιλιακό ρεπορτάζ«», τά πράγματα ἦσαν πολύ διαφορετικά.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΧΑΠΙΑ