Επίτιμος Διδάκτωρ Ανθρωπιστικών Επιστημών ο Ελευθέριος Σκιαδάς

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα δημόσιας ευθύνης τίμησε το Hellenic American University στην τελετή αποφοίτησης 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά και τον Eric Smaw, Καθηγητή Φιλοσοφίας, στο Rollins College της Florida. Οι δυο επίτιμοι διδάκτορες και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ανέδειξαν στους λόγους τους την σημασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς για την άντληση υποδειγμάτων ζωής και δημοσίου βίου, υπογραμμίζοντας την αξία της πολυφωνίας, του διαλόγου, της συμπερίληψης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Ο κ. Σκιαδάς στην ομιλία του με θέμα «Αθήνα: Θρύλος – Ιστορία &Ζωή» επισήμανε πως ο ερευνητής των Αθηνών διακατέχεται από δέος, ο ιστορικός από θαυμασμό, ενώ ο επισκέπτης θαμπώνεται όταν στρέφει το βλέμμα του ψηλά. Και έκανε λόγο για τρεις Αθήνες σε μία: Την Αθήνα της Ιστορίας που ανήκει σε όλους, την Αθήνα του Μύθου που δεν ανήκει σε κανέναν και την Αθήνα των Νεοελλήνων.

Ακολούθησε ένα σύντομο ταξίδι μέσω του οποίου αναδεικνύεται η Αθήνα ως ιστορικό μέγεθος, το οποίο την καθιστά παγκόσμιο πολιτισμικό σύμβολο το οποίο αναπαράγεται αενάως. Αναφέρθηκε στον πλουραλισμό που δίδαξαν οι μεγάλοι τραγωδοί των κλασικών Αθηνών επισημαίνοντας πως η αισθητική αξία της τριάδα Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης αποκαλύπτει τον τρόπο που η Αθήνα, ως ιστορικό μέγεθος, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ανθρωπότητα.

«Χωρίς αμφιβολία είναι αθάνατη. Και την αθανασία της η Αθήνα οφείλει στο πνεύμα της, το μοναδικό, αιώνιο και άφθαρτο πνεύμα που γεννήθηκε εδώ», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς. Κατέληξε δε παροτρύνοντας να πορευόμαστε έχοντας πάντα στη σκέψη μας ό,τι η Αθήνα είναι και ζωή. Μόνον που σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει ζωή χωρίς ιστορία και θρύλο. Εδώ ανανεώνεται διαρκώς η Ιστορία και η ζωή γίνεται γρήγορα και αυτή Θρύλος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ρεζίλι διεθνῶς γιά τήν βία

Εφημερίς Εστία
Συμπλοκές Ἑλλήνων «φιλάθλων» στό Βερολῖνο – Ἕξι μῆνες μετά τά ἐπεισόδια στoῦ Ρέντη, οἱ ὀπαδικές ὀργανώσεις, ἐνεργές καί ἱκανές νά ὀργανώσουν ἐπιθέσεις καί ἐκτός τῆς χώρας

Τό ἁμάρτημα τοῦ Καποδίστρια

Μανώλης Κοττάκης
ΜΕΘΑΥΡΙΟ ὁ Ἑλληνισμός θυμᾶται τήν ἀποφράδα μέρα.

Τοῦρκος γκιουλενιστής ἔβαζε φωτιές στό Αἰγάλεω

Εφημερίς Εστία
ΤΟΝ ΡΟΛΟ τῆς Τουρκίας σέ ἐμπρησμούς δασῶν, κυρίως σέ παραμεθόριες περιοχές καί τουριστικά νησιά, ἔχει ἀναδείξει μέ δημοσιεύματα ἡ «Ἑστία», αὐτήν τήν φορά ὅμως οἱ ἀποδείξεις εἶναι ἀκράδαντες.

Ἡ παρωδία τοῦ Πανθεσσαλικοῦ Σταδίου

Δημήτρης Καπράνος
Σάν καλός φίλαθλος, πού λέτε, στήθηκα προχθές στήν τηλεόρασή μου γιά νά δῶ τρεῖς εὐρωπαϊκούς τελικούς Κυπέλλου σέ Ἀγγλία, Ἑλλάδα καί Γερμανία.

Τετάρτη, 27 Μαΐου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΗΤΛΟΜΑΝΙΑ