ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026

Επίτιμος Διδάκτωρ Ανθρωπιστικών Επιστημών ο Ελευθέριος Σκιαδάς

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα δημόσιας ευθύνης τίμησε το Hellenic American University στην τελετή αποφοίτησης 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά και τον Eric Smaw, Καθηγητή Φιλοσοφίας, στο Rollins College της Florida. Οι δυο επίτιμοι διδάκτορες και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ανέδειξαν στους λόγους τους την σημασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς για την άντληση υποδειγμάτων ζωής και δημοσίου βίου, υπογραμμίζοντας την αξία της πολυφωνίας, του διαλόγου, της συμπερίληψης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Ο κ. Σκιαδάς στην ομιλία του με θέμα «Αθήνα: Θρύλος – Ιστορία &Ζωή» επισήμανε πως ο ερευνητής των Αθηνών διακατέχεται από δέος, ο ιστορικός από θαυμασμό, ενώ ο επισκέπτης θαμπώνεται όταν στρέφει το βλέμμα του ψηλά. Και έκανε λόγο για τρεις Αθήνες σε μία: Την Αθήνα της Ιστορίας που ανήκει σε όλους, την Αθήνα του Μύθου που δεν ανήκει σε κανέναν και την Αθήνα των Νεοελλήνων.

Ακολούθησε ένα σύντομο ταξίδι μέσω του οποίου αναδεικνύεται η Αθήνα ως ιστορικό μέγεθος, το οποίο την καθιστά παγκόσμιο πολιτισμικό σύμβολο το οποίο αναπαράγεται αενάως. Αναφέρθηκε στον πλουραλισμό που δίδαξαν οι μεγάλοι τραγωδοί των κλασικών Αθηνών επισημαίνοντας πως η αισθητική αξία της τριάδα Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης αποκαλύπτει τον τρόπο που η Αθήνα, ως ιστορικό μέγεθος, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ανθρωπότητα.

«Χωρίς αμφιβολία είναι αθάνατη. Και την αθανασία της η Αθήνα οφείλει στο πνεύμα της, το μοναδικό, αιώνιο και άφθαρτο πνεύμα που γεννήθηκε εδώ», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς. Κατέληξε δε παροτρύνοντας να πορευόμαστε έχοντας πάντα στη σκέψη μας ό,τι η Αθήνα είναι και ζωή. Μόνον που σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει ζωή χωρίς ιστορία και θρύλο. Εδώ ανανεώνεται διαρκώς η Ιστορία και η ζωή γίνεται γρήγορα και αυτή Θρύλος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὕστατοι τροχίσκοι!

Μανώλης Κοττάκης
Οἱ καρέκλες καί τό Ἔθνος – Ὁ ἀμοραλισμός καί ἡ Ἐπικράτεια – Ὁ βοῦρκος καί τό μέλλον – Πληρώνουμε τούς Γάλλους γιά νά πριμοδοτοῦν τούς Τούρκους!

Γραπτή ἐνημέρωσις μέ συντεταγμένες ἀπό τόν Μακρόν στόν Ἐρντογάν!

Εφημερίς Εστία
Ἀνήκουστο! Κομπάρσοι στήν ἐκχώρηση κυριαρχικῶν δικαιωμάτων τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας στήν Τουρκία ὁ πρωθυπουργός καί τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν γιά τήν ὑπόθεση τοῦ καλωδίου

Ἑορτάζουμε τήν 28η Ὀκτωβρίου κι ἔχουμε λόγους

Δημήτρης Καπράνος
Ὁδηγοῦσα, ἐπιστρέφοντας ἀπό τήν κατάθεση στεφάνου στόν ἀνδριάντα τοῦ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, στόν Πειραιᾶ

Ξένοι στήν ἴδια τους τήν χώρα: Ἡ Γαλλία ἀντιμέτωπη μέ τό σημεῖο χωρίς ἐπιστροφή

Εφημερίς Εστία
Ἀπό τούς καμένους δρόμους τοῦ Παρισιοῦ στήν γενικευμένη εὐρωπαϊκή δυσαρέσκεια - Πῶς ἡ βία καί ἡ ἀκρίβεια πυροδοτοῦν ἕνα ντόμινο ἐξεγέρσεων

Ἑστία, Σάββατον 29 Ὀκτωβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων: «Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΔΗΘΕΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ» - «ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ»