ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

Επίτιμος Διδάκτωρ Ανθρωπιστικών Επιστημών ο Ελευθέριος Σκιαδάς

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα δημόσιας ευθύνης τίμησε το Hellenic American University στην τελετή αποφοίτησης 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά και τον Eric Smaw, Καθηγητή Φιλοσοφίας, στο Rollins College της Florida. Οι δυο επίτιμοι διδάκτορες και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ανέδειξαν στους λόγους τους την σημασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς για την άντληση υποδειγμάτων ζωής και δημοσίου βίου, υπογραμμίζοντας την αξία της πολυφωνίας, του διαλόγου, της συμπερίληψης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Ο κ. Σκιαδάς στην ομιλία του με θέμα «Αθήνα: Θρύλος – Ιστορία &Ζωή» επισήμανε πως ο ερευνητής των Αθηνών διακατέχεται από δέος, ο ιστορικός από θαυμασμό, ενώ ο επισκέπτης θαμπώνεται όταν στρέφει το βλέμμα του ψηλά. Και έκανε λόγο για τρεις Αθήνες σε μία: Την Αθήνα της Ιστορίας που ανήκει σε όλους, την Αθήνα του Μύθου που δεν ανήκει σε κανέναν και την Αθήνα των Νεοελλήνων.

Ακολούθησε ένα σύντομο ταξίδι μέσω του οποίου αναδεικνύεται η Αθήνα ως ιστορικό μέγεθος, το οποίο την καθιστά παγκόσμιο πολιτισμικό σύμβολο το οποίο αναπαράγεται αενάως. Αναφέρθηκε στον πλουραλισμό που δίδαξαν οι μεγάλοι τραγωδοί των κλασικών Αθηνών επισημαίνοντας πως η αισθητική αξία της τριάδα Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης αποκαλύπτει τον τρόπο που η Αθήνα, ως ιστορικό μέγεθος, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ανθρωπότητα.

«Χωρίς αμφιβολία είναι αθάνατη. Και την αθανασία της η Αθήνα οφείλει στο πνεύμα της, το μοναδικό, αιώνιο και άφθαρτο πνεύμα που γεννήθηκε εδώ», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς. Κατέληξε δε παροτρύνοντας να πορευόμαστε έχοντας πάντα στη σκέψη μας ό,τι η Αθήνα είναι και ζωή. Μόνον που σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει ζωή χωρίς ιστορία και θρύλο. Εδώ ανανεώνεται διαρκώς η Ιστορία και η ζωή γίνεται γρήγορα και αυτή Θρύλος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Την Παρασκευή 11.09 με την Εστία: Νομίσματα της Αρχαίας Ελλάδας

Εφημερίς Εστία
Tην Παρασκευή 11.09 και κάθε Παρασκευή με την «Εστία»: Νομίσματα της Αρχαίας Ελλάδας

Το Σάββατο 12.09 με την Εστία: Υπόθεση Μπελογιάννη

Εφημερίς Εστία
Το Σάββατο 12.09 με την Εστία: Υπόθεση Μπελογιάννη - Ένα βιβλίο για την Ελλάδα του ’50

Την Κυριακή 13.9 με την Εστία της Κυριακής: Το έπος του Ακάθιστου Ύμνου

Εφημερίς Εστία
Tην Κυριακή 13.09 με την «Εστία»: Το έπος του Ακάθιστου Ύμνου - 626-2026 / 1400 χρόνια μετά

Ὅταν ὁ Λέοναρντ Κοέν ἐμάχετο μέ τόν δικό του τρόπο, ὡς ἐθελοντής, στόν πόλεμο τοῦ Γιόμ Κιπούρ!

Εφημερίς Εστία
Ὁ τροβαδοῦρος τῶν βαθέων μελαγχολικῶν αἰσθημάτων καί τῆς ἀγάπης θά τιμηθεῖ, στίς 12 Σεπτεμβρίου, στό Κέντρο Πολιτισμοῦ Ἵδρυμα Σταῦρος Νιάρχος,

Μνημεῖο τῆς ΕΕ γιά τά θύματα τῆς εἰσβολῆς τοῦ 1974 ἐξοργίζει τήν Τουρκία

Εφημερίς Εστία
∆ριμεῖα ἐπθεσις τῆς Ἀγκυρας κατά τοῦ Εὐρωκοινοβουλίου