ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026

Επίτιμος Διδάκτωρ Ανθρωπιστικών Επιστημών ο Ελευθέριος Σκιαδάς

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα δημόσιας ευθύνης τίμησε το Hellenic American University στην τελετή αποφοίτησης 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά και τον Eric Smaw, Καθηγητή Φιλοσοφίας, στο Rollins College της Florida. Οι δυο επίτιμοι διδάκτορες και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ανέδειξαν στους λόγους τους την σημασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς για την άντληση υποδειγμάτων ζωής και δημοσίου βίου, υπογραμμίζοντας την αξία της πολυφωνίας, του διαλόγου, της συμπερίληψης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Ο κ. Σκιαδάς στην ομιλία του με θέμα «Αθήνα: Θρύλος – Ιστορία &Ζωή» επισήμανε πως ο ερευνητής των Αθηνών διακατέχεται από δέος, ο ιστορικός από θαυμασμό, ενώ ο επισκέπτης θαμπώνεται όταν στρέφει το βλέμμα του ψηλά. Και έκανε λόγο για τρεις Αθήνες σε μία: Την Αθήνα της Ιστορίας που ανήκει σε όλους, την Αθήνα του Μύθου που δεν ανήκει σε κανέναν και την Αθήνα των Νεοελλήνων.

Ακολούθησε ένα σύντομο ταξίδι μέσω του οποίου αναδεικνύεται η Αθήνα ως ιστορικό μέγεθος, το οποίο την καθιστά παγκόσμιο πολιτισμικό σύμβολο το οποίο αναπαράγεται αενάως. Αναφέρθηκε στον πλουραλισμό που δίδαξαν οι μεγάλοι τραγωδοί των κλασικών Αθηνών επισημαίνοντας πως η αισθητική αξία της τριάδα Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης αποκαλύπτει τον τρόπο που η Αθήνα, ως ιστορικό μέγεθος, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ανθρωπότητα.

«Χωρίς αμφιβολία είναι αθάνατη. Και την αθανασία της η Αθήνα οφείλει στο πνεύμα της, το μοναδικό, αιώνιο και άφθαρτο πνεύμα που γεννήθηκε εδώ», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς. Κατέληξε δε παροτρύνοντας να πορευόμαστε έχοντας πάντα στη σκέψη μας ό,τι η Αθήνα είναι και ζωή. Μόνον που σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει ζωή χωρίς ιστορία και θρύλο. Εδώ ανανεώνεται διαρκώς η Ιστορία και η ζωή γίνεται γρήγορα και αυτή Θρύλος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΗΡΩΟΝ, ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΗ Ο ΔΗΜΟΣ

Ἔγκλημα μέ 1.300 κειμήλια τῆς ἱστορικῆς Μονῆς Εἰκοσιφοινίσσης!

Εφημερίς Εστία
Ἡ Κυβέρνησις ἐπιστρέφει τ ὀστᾶ τοῦ Τσάρου τῆς Βουλγαρίας πού βρέθηκαν σ' ἀνασκαφής στίς Πρέσπες

Ἡ στρατόσφαιρα τῆς ἀναισθησίας

Μανώλης Κοττάκης
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δέν εἶναι ὅτι ὁ ὑφυπουργός Ἐξωτε- ρικῶν Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «κακομοίρηδες» τό 70% τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας

Γιά τόν Χρῆστο, τόν Ἕλληνα µετανάστη στήν Γερµανία

Δημήτρης Καπράνος
Πῶς θά ἤθελα νά ἤμουν ἀπο μιά μεριά σέ ἕνα ἐργοστάσιο τῆς Γερμανίας, νά δῶ τόν Χρῆστο, τόν Ἕλληνα μετανάστη

Ἐπιδόματα ἀντί μεταρρυθμίσεων

Εφημερίς Εστία
Γιατί ἡ Κυβέρνησις ἐπιμένει σταθερά στήν χορήγηση ἐπιδομάτων καί δέν προχωρᾶ σέ γενναῖες παρεμβάσεις