Επιστρέφουν οι ευεργέτες

89 εκατ. ευρώ οι έως τώρα δωρεές για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Εξέπληξε ευχάριστα η ανταπόκρισις των ιδιωτών στο προσκλητήριο του Πρωθυπουργού για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να θωρακισθεί όσο μπορεί καλύτερα μπροστά στον κίνδυνο του κορωνοϊού. Έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 89 εκατ. ευρώ από δωρεές και αναμένονται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες δωρεάς ακόμη 9 εκατ. ευρώ. Η «Εστία» από τον Μάρτιο είχε επισημάνει με έμφαση την ανάγκη να αφυπνιστούν και να βγουν μπροστά ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες με δημοσιεύματα όπως «Η ώρα του χρέους της αστικής τάξεως-Εθνική συνείδησις τώρα» και «Ιδού ποιοι είναι οι σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες μας».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση που έγινε στην Οινόη Βοιωτίας, όπου είναι συγκεντρωμένο σε αποθήκες το υλικό των δωρεών απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εταιρείες, ιδιώτες, οργανισμούς, φορείς και ξένα κράτη που συνέδραμαν στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο υπουργός οι δωρεές αφορούν 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς καθώς και κράτη, όπως η Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών υπερβαίνει τα 89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούν σε ιατρικό εξοπλισμό. Με τα χρήματα αυτά απεκτήθησαν 1.228 Monitors για ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητοί αναπνευστήρες και ενισχύθηκαν με 595 κλίνες οι ΜΕΘ. Ακόμη 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας, όπως 20 εκατ. μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές και 134.774 ποδονάρια. Τέλος, 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Επί πλέον ο κ. Κικίλιας ανεκοίνωσε ότι 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες, έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποιήσεως των δωρεών. Επί κεφαλής αυτής είναι ο τέως Πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και μέλη ο πρώην Πρύτανις του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ιατρική Χρήστος Κίττας και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.
«Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια», τόνισε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι είναι «η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις».

Ειδήσεις / Άρθρα

Γιατί ἡ Ἑλλάς δέν καταγγέλλει τήν παραβίαση τῆς Διακηρύξεως τῶν Ἀθηνῶν;

Εφημερίς Εστία
Ὁ Ἐρντογάν τήν παρεβίασε δύο φορές: Μέ τίς προκλητικές δηλώσεις γιά τήν κατάληψη τῆς ἐλεύθερης Κύπρου καί μέ τό βέτο πού θέτει στήν ἄσκηση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας μας στίς Ἀνατολικές Κυκλάδες – Θά νομιμοποιήσουμε διά τοῦ διαλόγου τίς γκρίζες ζῶνες;

Ροῦχα μαζί πού πλύθηκαν

Μανώλης Κοττάκης
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ νά πάρω στά σοβαρά τόν Πρόεδρο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Κασσελάκη, ἀλλά λυπᾶμαι. Δέν δύναμαι.

«Θαῦμα» Κασσελάκη: Διέγραψε τόν Παπανώτα

Εφημερίς Εστία
ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ τῶν ὑποψήφιων εὐρωβουλευτῶν τοῦ ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σοφίας Μπεκατώρου καί Δώρας Τσαμπάζη, ὅπως καί τοῦ ὑπουργοῦ Ὑγείας κ. Ἄδωνι Γεωργιάδη, ὑπέκυψε ὁ κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Στόν Ὑμηττό, στόν Ἰλισσό καί στόν ὑπέροχο Μᾶνο

Δημήτρης Καπράνος
Κι ἔχει ἀνάψει ἡ κουβέντα περί μουσικῆς κι ἔχουμε φθάσει στό κεφάλαιο «Μᾶνος Χατζιδάκις».

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΕΟΡΤΗ!