Έλενα Κουντουρά προς Κομισιόν: «Δώστε σαφείς οδηγίες για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών στην ΕΕ»

Τις ασάφειες, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο πλαίσιο για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων και του τουρισμού στην ΕΕ επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες και να λάβει πρόσθετα μέτρα, για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν.

Ως συντονίστρια της Ευρωομάδας GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η κυρία Κουντουρά, στην παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της TRAN, έθεσε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευθετήσει, για την προστασία του κλάδου και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν τα εξής:

  • Να εκδώσει οδηγίες για το κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαμονή, που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα. Αν και η αστική ευθύνη αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι κρίσιμο, ανέφερε, να υπάρξουν σαφείς κοινές συστάσεις, γιατί είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους, και είναι αναγκαίο για να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης ή ακόμη και απάτης εναντίον των επιχειρήσεων.
  • Να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρώσεις καθώς και την εφαρμογή των ρητών συστάσεών της για την κρατική εγγύηση στα voucher, που δεν έχουν υιοθετήσει όλα τα κράτη-μέλη και που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιωσιμότητα του κλάδου. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν παρέχει κρατική εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και των πτωχεύσεων.
  • Να διευκρινίσει άμεσα τις γενικές οδηγίες για το πλαίσιο και τη διαδικασία ανοίγματος των συνόρων και επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και να προσφέρει ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση στους ταξιδιώτες.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν, προσφέρουν μόνο ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας και έχουν λίγη αξία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να διευκρινίσει άμεσα τι σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές στην πράξη: Ποιες χώρες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια, σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση», τόνισε.

Γενικολογίες από πλευράς Κομισιόν

Οι θέσεις της κυρίας Κουντουρά υποστηρίχθηκαν και τέθηκαν και από Ευρωβουλευτές άλλων χωρών, με τους συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Κομισιόν να απαντούν με γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC, με το οποίο συνεργάζεται στενά η Κομισιόν, επεξεργάζεται τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια και συνθήκες.

Επισήμαναν, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα συντονισμού του ανοίγματος των συνόρων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη. Καθώς και ότι η σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές για τα ταξίδια τους στην ΕΕ, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Θά μποροῦσε ἡ Τουρκία νά ξεκινήσει πόλεμο γιά τόν ἀγωγό

Εφημερίς Εστία
Η συμφωνία τῆς 5ης Αὐγούστου 2026, πού δίνει στήν γαλλική Meridiam τό πλειοψηφικό πακέτο μετοχῶν στόν ἀγωγό διασύνδεσης τῆς Μεγάλης Θάλασσας μεταξύ Ἑλλάδας καί Κύπρου, ἀποτελεῖ τόσο ἐπένδυση ὅσο καί γεωπολιτικό ἑλιγμό

Ἀπειλή χρεοκοπίας γιά χιλιάδες νοικοκυριά Αὐξάνεται ραγδαίως τό ἰδιωτικό χρέος

Εφημερίς Εστία
Στά 420,9 δισ. εὐρώ ἔφθασε τό πρῶτο τρίμηνο τοῦ 2026, διογκωμένο κατά 22,1 δισ. εὐρώ – Τά μισά ἀφοροῦν σέ κόκκινα δάνεια καί ληξιπρόθεσμες ὀφειλές

Οὔτε σέ ταινίες μέ τόν Τόμ Κρούζ!

Δημήτρης Καπράνος
Σκέψου τώρα, νά εἶσαι ἐπιβάτης σέ ἀεροσκάφος, νά βρίσκεσαι σέ ὕψος χιλιάδων ποδῶν καί μέσα στό «κόπκιτ» ὁ βοηθός πιλότος νά ἐπιχειρεῖ νά σκοτώσει τόν προϊστάμενό του μέ ἕνα μαχαίρι!

Καρνεάδου: Στά ἴδια «φίλτρα αἵματος» οἱ VIPs καί οἱ ἐξαθλιωμένοι τοξικομανεῖς

Εφημερίς Εστία
Ἀνησυχία γιά λουτρό μολύνσεων ἀπό μή τήρηση τῶν πρωτοκόλλων ἀσηψίας

Ἡ ανυστερόβουλη ὅσο καί ἁγνή νοσταλγία τῆς δραχμῆς

Εφημερίς Εστία
Τα ὅσα θά ἀκολουθήσουν εἶναι ἁπλές σκέψεις βγαλμένες μέσα ἀπό τήν σκληρή πραγματικότητα τῆς ζωῆς χωρίς ὑστερόβουλες προσθαφαιρέσεις, ὅπως ἀκριβῶς τήν ζήσαμε ὅλοι ἐμεῖς οἱ ἁπλοί ἄνθρωποι στήν πρό εὐρώ ἐποχή