Έλενα Κουντουρά προς Κομισιόν: «Δώστε σαφείς οδηγίες για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών στην ΕΕ»

Τις ασάφειες, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο πλαίσιο για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων και του τουρισμού στην ΕΕ επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες και να λάβει πρόσθετα μέτρα, για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν.

Ως συντονίστρια της Ευρωομάδας GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η κυρία Κουντουρά, στην παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της TRAN, έθεσε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευθετήσει, για την προστασία του κλάδου και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν τα εξής:

  • Να εκδώσει οδηγίες για το κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαμονή, που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα. Αν και η αστική ευθύνη αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι κρίσιμο, ανέφερε, να υπάρξουν σαφείς κοινές συστάσεις, γιατί είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους, και είναι αναγκαίο για να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης ή ακόμη και απάτης εναντίον των επιχειρήσεων.
  • Να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρώσεις καθώς και την εφαρμογή των ρητών συστάσεών της για την κρατική εγγύηση στα voucher, που δεν έχουν υιοθετήσει όλα τα κράτη-μέλη και που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιωσιμότητα του κλάδου. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν παρέχει κρατική εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και των πτωχεύσεων.
  • Να διευκρινίσει άμεσα τις γενικές οδηγίες για το πλαίσιο και τη διαδικασία ανοίγματος των συνόρων και επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και να προσφέρει ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση στους ταξιδιώτες.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν, προσφέρουν μόνο ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας και έχουν λίγη αξία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να διευκρινίσει άμεσα τι σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές στην πράξη: Ποιες χώρες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια, σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση», τόνισε.

Γενικολογίες από πλευράς Κομισιόν

Οι θέσεις της κυρίας Κουντουρά υποστηρίχθηκαν και τέθηκαν και από Ευρωβουλευτές άλλων χωρών, με τους συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Κομισιόν να απαντούν με γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC, με το οποίο συνεργάζεται στενά η Κομισιόν, επεξεργάζεται τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια και συνθήκες.

Επισήμαναν, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα συντονισμού του ανοίγματος των συνόρων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη. Καθώς και ότι η σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές για τα ταξίδια τους στην ΕΕ, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Το University of London παρουσιάζει επίσημα τα προγράμματά του στην Ελλάδα μέσω του Athens International College και του IMS College

Εφημερίς Εστία
Το Athens International College και το IMS College διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των προγραμμάτων του University of London στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη παρουσία του Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Το University of London, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά δίκτυα στον κόσμο, επέλεξε το Athens International College και το IMS College ως τα δύο Recognised Teaching Centres του στην Ελλάδα, μετά από αυστηρή και πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας αξιολογήθηκε σε βάθος η δυνατότητα των δύο κολλεγίων να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές, οργανωτικές και ποιοτικές απαιτήσεις του University of London. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι φοιτητές στην Ελλάδα αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα του University of London, τα οποία συνδέονται με πανεπιστήμια όπως τα Royal Holloway, Goldsmiths, Queen Mary και UCL, που συγκαταλέγονται στα πλέον αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 απηύθυναν χαιρετισμό η Αυτού Εξοχότητα ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Mr Matthew Lodge, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, η Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κολλεγίων, κ. […]

Ἑλληνοκινεζική γέφυρα ἐνημερώσεως ἀπό τόν ὅμιλο Φιλιππάκη καί τήν «People’s Daily»

Εφημερίς Εστία
Εν μέσῳ μιᾶς ἐποχῆς κατά τήν ὁποία ἡ τεχνολογική πρόοδος μεταβάλλει ταχύτατα τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο παράγεται καί διακινεῖται ἡ πληροφορία, ἡ Ἑλλάς καί ἡ Κίνα ἐπιχειροῦν νά ἐνισχύσουν περαιτέρω τούς διαύλους ἐπικοινωνίας τους μέ πρωταγωνιστές τήν Δημοκρατική Ἐνημέρωση Α.Ε., τοῦ ὁμίλου IFMG τοῦ Ἰωάννη Φιλιππάκη, καί τήν μεγαλύτερη ἐφημερίδα τῆς Κίνας, «People’s Daily».

«Ἀνάσα» γιά τήν Παιδιατρική Κλινική τοῦ ΠΓΝΛ ἡ δωρεά τοῦ ἐκδότου Ἰωάννου Φιλιππάκη

Εφημερίς Εστία
Ὁ πρόεδρος τοῦ Ἐκδοτικοῦ Ὁμίλου IFMG Ἰωάννης Φιλιππάκης προσέφερε σημαντική ἐνίσχυση στόν τεχνολογικό ἐξοπλισμό τῆς Παιδιατρικῆς Κλινικῆς τοῦ Πανεπιστημιακοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Λαρίσης, μέσῳ δωρεᾶς δέκα ἠλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν καί τεσσάρων ἐκτυπωτῶν.

Ἤθελαν νά φορτώσουν τό Ἐρέχθειο καί τίς Καρυάτιδες σέ πολεμικό πλοῖο!

Εφημερίς Εστία
Κοῦπες μέ καφέ καί σπρέυ γιά κουνούπια πάνω στά ἀριστουργήματα πού «ἐξετίθεντο» στό σαλόνι τῆς κ. Ἔλγιν – Ἀποκαλοῦσε τίς Καρυάτιδες «Καρυsomething»! – Ἀδικαιολογήτως ἀπουσίαζαν ὁ Πρωθυπουργός καί τό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ – Σταμπολίδης: «Ὥρα γιά ἀποκαταστατική Δικαιοσύνη»

Ὁ «Χρυσοδάκτυλος» καί ἡ Ὀρθοδοξία

Μανώλης Κοττάκης
Ἕλληνες ἄγευστοι τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἀνακαλύπτουν μέ καθυστέρηση τήν ἀξία της