ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Έλενα Κουντουρά προς Κομισιόν: «Δώστε σαφείς οδηγίες για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών στην ΕΕ»

Τις ασάφειες, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο πλαίσιο για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων και του τουρισμού στην ΕΕ επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες και να λάβει πρόσθετα μέτρα, για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν.

Ως συντονίστρια της Ευρωομάδας GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η κυρία Κουντουρά, στην παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της TRAN, έθεσε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευθετήσει, για την προστασία του κλάδου και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν τα εξής:

  • Να εκδώσει οδηγίες για το κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαμονή, που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα. Αν και η αστική ευθύνη αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι κρίσιμο, ανέφερε, να υπάρξουν σαφείς κοινές συστάσεις, γιατί είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους, και είναι αναγκαίο για να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης ή ακόμη και απάτης εναντίον των επιχειρήσεων.
  • Να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρώσεις καθώς και την εφαρμογή των ρητών συστάσεών της για την κρατική εγγύηση στα voucher, που δεν έχουν υιοθετήσει όλα τα κράτη-μέλη και που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιωσιμότητα του κλάδου. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν παρέχει κρατική εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και των πτωχεύσεων.
  • Να διευκρινίσει άμεσα τις γενικές οδηγίες για το πλαίσιο και τη διαδικασία ανοίγματος των συνόρων και επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και να προσφέρει ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση στους ταξιδιώτες.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν, προσφέρουν μόνο ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας και έχουν λίγη αξία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να διευκρινίσει άμεσα τι σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές στην πράξη: Ποιες χώρες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια, σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση», τόνισε.

Γενικολογίες από πλευράς Κομισιόν

Οι θέσεις της κυρίας Κουντουρά υποστηρίχθηκαν και τέθηκαν και από Ευρωβουλευτές άλλων χωρών, με τους συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Κομισιόν να απαντούν με γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC, με το οποίο συνεργάζεται στενά η Κομισιόν, επεξεργάζεται τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια και συνθήκες.

Επισήμαναν, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα συντονισμού του ανοίγματος των συνόρων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη. Καθώς και ότι η σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές για τα ταξίδια τους στην ΕΕ, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ο Πέτρος Ι. Πολίτης με δικά του λόγια και… «Από άλλη οπτική… αγωνία»

Εφημερίς Εστία
Ατομική έκθεση τρισδιάστατων εικαστικών δημιουργιών του Πέτρου Ι. Πολίτη και παρουσίαση του λευκώματος «Από άλλη οπτική… αγωνία» στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2025, στο επιβλητικό Μερόπειον (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45, Ακρόπολη)

Ἀμόκ Τούρκων κατά Δένδια

Εφημερίς Εστία
Σφοδρή ἐνόχλησις ἀπό τίς δηλώσεις του «θά κλείσουμε τό Αἰγαῖο μέ πυραύλους» καί ἀπό τήν ἀεράμυνα μέσῳ τῆς «Ἀσπίδος τοῦ Ἀχιλλέως» – Ἐκπαίδευσις σέ ὅλους τούς Ἕλληνες στρατιῶτες στό UAV- Πύραυλοι μέ βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων στίς νέες φρεγάτες μας

Οἱ ἀριστοκράτες τῆς Λάρισας καί οἱ ἀρχοντοχωριάτες τῶν Ἀθηνῶν

Μανώλης Κοττάκης
Πέρασα χθές τό πρωί στίς 9 ἀπό τά μπλόκα τῶν ἀγροτῶν στήν Λάρισα.

Μαρινάκης κατά ἀγροτῶν μέ κοινωνικό αὐτοματισμό Σημίτη

Εφημερίς Εστία
«Αντιλαμβάνομαι τήν ἀνάγκη τῆς διαμαρτυρίας, ὡστόσο δέν ὑπάρχει περίπτωση νά ἐπιτρέψουμε νά ἐμποδιστεῖ ἡ κυκλοφορία καί νά ταλαιπωρηθοῦν οἱ πολλοί ἐπειδή κάποιοι θέλουν νά κάνουν κινητοποιήσεις» ἐδήλωσε ὁ κυβερνητικός ἐκπρόσωπος Παῦλος Μαρινάκης, ἀναφερόμενος στά μπλόκα τῶν ἀγροτῶν.

Τί περισσότερο ἀπό ἐμᾶς γνωρίζουν οἱ Ὁλλανδοί;

Δημήτρης Καπράνος
Κατ’ ἀρχάς νά ξεκαθαρίσουμε ὅτι ἐκτιμοῦμε καί θαυμάζουμε τό ἐπάγγελμα τοῦ ἀγρότη.