ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

Δυναμική παρουσία της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας στην IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι

Η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α) πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες ανάπτυξης και εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη της Enterprise Greece και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Η IDEX που πραγματοποιείται στις 20-24 Φεβρουαρίου 2023 και χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας,  αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρίες άμυνας να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και να αναδείξουν τα προϊόντα και τις δυνατότητές τους στους επαγγελματίες του κλάδου, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην παγκόσμια στρατιωτική κοινότητα, αναζητώντας νέες συνεργασίες και ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, 12 ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν ως εκθέτες στη φετινή διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος: οι εταιρίες EFA VENTURES, ELMON, FEAC, HED Engineering, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα  (ΕΑΣ), Intracom Defense, λ-Automata, Miltech, Scytalys, Whitesteps. Ξεχωριστή παρουσία στην IDEX 2023 με περίπτερο είχε και η ΤHEON SENSORS, μέλος της E.E.Λ.Ε.Α.Α..

Πολύ σημαντική στην ενίσχυση των επαφών των εταιριών του Ελληνικού Περιπτέρου υπήρξε τόσο η συμβολή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) που εκπροσωπήθηκε από τον Υποναύαρχο Χρήστο Σασιάκο ΠΝ,  Διευθυντή Διεύθυνσης Εξοπλισμών ΓΕΝ,  όσο και της  Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Στο πλαίσιο της IDEX, η E.E.Λ.Ε.Α.Α. πραγματοποίησε σειρά επαφών με αντίστοιχους διεθνείς συνδέσμους αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ ο Πρόεδρός της κ. Νικόλαoς Παπάτσας, παρουσίασε εμπεριστατωμένα τις δυνατότητες των ελληνικών εταιριών στη διαστημική τεχνολογία στο διεθνές panel με τίτλο “Τα επόμενα σύνορα: το μέλλον της επέκτασης της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στο διάστημα”, κατά τη διάρκεια του International Defence Conference.

Στην αντζέντα των επαφών δεσπόζουσα θέση είχε και η ολιγόλεπτη συνάντηση και συνομιλία σε εκδήλωση της IDEX του Προέδρου της E.E.Λ.Ε.Α.Α. με τον Saif bin Zayed Al Nahyan, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίησή του για τη σημαντική παρουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην IDEX 2023, ενώ επεσήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«H οργάνωση της παρουσίας του Eλληνικού Περιπτέρου στην IDEX 2023 από την E.E.Λ.Ε.Α.Α.  έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία όπου ήδη μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Και αυτή η δράση έρχεται ως συνέχεια της εντατικής και μεθοδικής προσπάθειας της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. να ενισχύσει το διεθνές εκτόπισμα και την εξωστρέφεια των ελληνικών αμυντικών εταιριών, μέσα από τη συμμετοχή της Ένωσης σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και των πρόσφατων πρωτοβουλιών της με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, όπως με την Ένωση Ολλανδικών Βιομηχανιών για την Άμυνα και την Ασφάλεια (NIDV) και με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (Κ.Σ.ΕΕΚ – CARIE) σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των αμυντικών βιομηχανιών σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., κ. Νικόλαος Παπάτσας.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τo Σάββατο 20.12 με την Εστία: Κλασσικά παραμύθια

Εφημερίς Εστία
Μη χάσετε το Σάββατο 20.12 και κάθε Σάββατο με την Εστία: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Την Κυριακή 21.12 με την Εστία της Κυριακής: Συλλεκτικό ημερολόγιο 2026

Εφημερίς Εστία
Την Κυριακή 21.12 η Εστία γιορτάζει 150 χρόνια κυκλοφορίας και σας προσφέρει το επετειακό επιτοίχιο ημερολόγιο της Εστίας 2026

Νίκος Βισκαδουράκης: «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ» τελευταία μέρα της έκθεσης στη Roma Gallery

Εφημερίς Εστία
Η Roma Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Βισκαδουράκη με τίτλο «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ», σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης καθηγητή Μάνου Στεφανίδη.

ΠΟΙΗΣΗ και ΧΡΩΜΑ από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο στο χώρο τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος

Εφημερίς Εστία
Μια συνεργασία –έκπληξη επιφύλαξαν για το φιλότεχνο κοινό ο διδάκτορας Βιολογίας, εικαστικός και λογοτέχνης -στιχουργός Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος και ο γκαλερίστας Γιώργος Καρτάλος. Την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025 στις 19:00, παρουσίασαν μια βραδιά ζωγραφικής και ποίησης στην αίθουσα τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος, Μηθύμνης 12 και Επτανήσου με έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Παράλληλα με το ποιητικό έργο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, ασχολήθηκαν ο Χάρης Ρώμας, ο Γιώργος Χρανιώτης, ο Χρήστος Φερεντίνος, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Αρβανίτης και Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο Κωνσταντίνος -Κάρολος Αρμένης ,διευθυντής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, οι ηθοποιοί Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χάρης Σώζος, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Πέτρος Ιωάννου, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Αγγέλα Σιδηροπούλου, η τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη, η πρωταθλήτρια Ελλάδος στο βάδην Ελευθερία Ζαπαντιώτη, ο ηθοποιός και εικαστικός Γιάννης Γούνας, οι εικαστικοί Ολυμπία Μπουχλαριώτου, Αφροδίτη Δρακοπούλου Σάρδη και Κατερίνα Μωυσή. Φυσικα δεν έλειπε η πρώην Βουλευτής και Υπουργός Κατερίνα Παπακώστα, μητέρα του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου.

Ν. Φιλαδέλφεια: Τα παιδιά πρωταγωνιστές στο άναμμα του δέντρου

Εφημερίς Εστία
Με βασικούς πρωταγωνιστές τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου (στις 19.00) το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στο πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων!