Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 από το iMEdD: A Matter of Trust

 

Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 από το iMEdD: A Matter of Trust

5 – 9 Οκτωβρίου 2022, Ωδείο Αθηνών

Δηλώστε Συμμετοχή

Σε λιγότερο από ένα μήνα, θα συναντηθούν στην Αθήνα, για πέντε ημέρες, μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ανεξάρτητων μέσων από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το iMEdD (incubator for Media Education and Development), επανέρχεται με μια διευρυμένη ετήσια διοργάνωση, τοποθετώντας στο επίκεντρο το ζήτημα της εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία, σε μια προσπάθεια να εξεταστούν βαθύτερα οι αιτίες, οι επιπτώσεις αλλά και οι πιθανοί τρόποι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στην καρδιά της Αθήνας στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες -είτε έμπειροι δημοσιογράφοι, είτε στην αρχή της καριέρας τους- θα ανταλλάξουν προβληματισμούς, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία του ρεπορτάζ, τον περιφερειακό Τύπο, τη δημοσιογραφία δεδομένων, τα διασυνοριακά σχήματα, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, τη διασταύρωση πληροφορίας, τη δημοσιογραφία στον πόλεμο και πληθώρα άλλων επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητα, μέσα από πλήθος εργαστηρίων, ομιλιών, συζητήσεων, case studies και άλλων δράσεων.

Θα παρευρεθούν περισσότεροι από 100 καταξιωμένοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης και εκπρόσωποι ανεξάρτητων Οργανισμών, όπως η Christiane Amanpour – Επικεφαλής διεθνών ειδήσεων του CNN, ο Jamie Angus – Chief Operating Officer του Al Arabiya και ο Pavol Szalai – Επικεφαλής του Γραφείου ΕΕ/Βαλκανίων στο RSF.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οργανισμούς όπως το BIRN, EDJNet, European Press Prize, ICIJ, Solomon, και Reporters Without Borders θα έχουν όσοι βρεθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Media Village ενώ θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ξεχωριστά sessions για το όραμα και τις δράσεις των οργανισμών αυτών.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ “The Killing of a Journalist”, παρουσία του σκηνοθέτη Matt Sarnecki, senior producer του OCCRP, με την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει την εβδομάδα Δημοσιογραφίας, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 09 Οκτωβρίου με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου να πραγματοποιεί την πρώτη συνάντηση των βραβευθέντων του στα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές εδώ.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή. Μπορείτε να εγγραφείτε στο https://forum.imedd.org επιλέγοντας τις ημέρες και τα εργαστήρια που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, επισκεφθείτε την κατηγορία FAQ εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

 

Σχετικά με την Έρευνα Εμπιστοσύνης του iMEdD:

Σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το iMEdD διενεργεί παράλληλα δύο πανελλαδικής εμβέλειας ανώνυμες έρευνες με στόχο να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με: α. το κατά πόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες της δημοσιογραφικής κοινότητας εμπιστεύονται τη δημοσιογραφία και να αποτυπωθούν οι παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την εμπιστοσύνη τους στο επάγγελμα – η έρευνα διενεργείται ηλεκτρονικά ΕΔΩ, β. κατά πόσο το κοινό εμπιστεύεται τη δημοσιογραφία και να αποτυπωθούν οι παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή – η έρευνα θα διενεργηθεί τηλεφωνικά.

Όλα τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογραφίας του iMEdD με στόχο να προσφέρουν δεδομένα για την εξέλιξη της σχετικής συζήτησης.

 

Σχετικά με τη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 από το iMEdD:

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας είναι μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού Oργανισμού iMEdD και αποτελεί την τέταρτη διοργάνωση μιας ετήσιας συνάντησης της δημοσιογραφικής κοινότητας. Κάθε χρόνο δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των Mέσων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, συναντιούνται για να συζητήσουν για νέες μεθόδους και εργαλεία, καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας για μια ποιοτικότερη δημοσιογραφία.

Η επιθυμία του iMEdD είναι η φετινή διοργάνωση να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία. Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια στο χώρο διεξαγωγής, ακολουθώντας όλα τα προτεινόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο forum.imedd.org για την ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν.

Λίγα λόγια για το iMEdD:

Το iMEdD (incubator for Media Education and Development) είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός Oργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας, της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία.

Παραμείνετε ενημερωμένοι για όλες τις δραστηριότητες του iMEdD με την εγγραφή στο newsletter ή ακολουθώντας τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Instagram.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κάνει πίσω ὁ κ. Γιῶργος Γεραπετρίτης γιά πάρκα στό Αἰγαῖο καί Κοσσυφοπέδιο

Εφημερίς Εστία
«Δέν ἔχουν χωροθετηθεῖ, δέν συνδέονται μέ ἄσκηση κυριαρχίας-κυριαρχικῶν δικαιωμάτων, εἶναι… περιβαλλοντικό ζήτημα» – Ἀπόπειρα κατευνασμοῦ τοῦ Προέδρου Ἐρντογάν ἐν ὄψει τῆς ἐπισκέψεως τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη στήν Ἄγκυρα – Ἄτακτος ὑποχώρησις στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης – Θά ἀπόσχει ἡ Ἑλλάς, μετά τίς σφοδρές ἀντιδράσεις τῆς Σερβίας

Διακομματική κραυγή ἀγωνίας γιά τήν βιομηχανία μας

Εφημερίς Εστία
ΚΑΠΟΤΕ ἔλεγαν πώς εἶναι ζήτημα κύρους γιά μιά χώρα νά ἔχει δική της ἀμυντική βιομηχανία μέ αὐτόνομη παραγωγή πολεμικοῦ ὑλικοῦ.

Ἄνοιγμα Μητσοτάκη στόν Περιφερειάρχη Βορείου Αἰγαίου κ. Κ. Μουτζούρη

Εφημερίς Εστία
ΣΤΗΝ χθεσινή ἐπίσκεψη τοῦ Πρωθυπουργοῦ στήν Λέσβο, μέ ἀφορμή τήν ὁλοκλήρωση ἑνός νέου αὐτοκινητoδρ;oμου ἀπό τήν Καλλονή στό Σιγρί, τίς ἐντυπώσεις ἔκλεψαν οἱ φιλοφρονήσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ πρός τόν Περιφερειάρχη Βορείου Αἰγαίου.

Στίς πλαγιές τοῦ Παρνασσοῦ, στό κέντρο τῶν Ἀθηνῶν

Δημήτρης Καπράνος
Τό διάβασα στά μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως. «Μόλις προχθές ἔλεγα σέ κάποιο φίλο, “δές τί ὡραῖα πού τά πάει ἡ ‘Ἀλεξάνδρα’ στήν Καλλιθέα, πόσο καλά δουλεύει τόν προγραμματισμό της, καί πόσο καλή εἶναι ἡ προβολή της.

Ο ΣΑΚΑΤΗΣ

Εφημερίς Εστία
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 25 Ἀπριλίου 1924