Διάβημα διαμαρτυρίας για την εισβολή του «Τσεσμέ»

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ χθες το πρωί από την βάση του στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»…

… με κατεύθυνση το κεντρικό Αιγαίο όπου έως τις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιήσει έρευνες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παρεδόθηστην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Και ενώ η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή. Απεκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει ημερομηνίες για την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, αλλά ακόμη η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Ο κ. Παπαϊωάννου προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες για διάστημα 13 ημερών, δηλαδή έως τα μεσάνυκτα της 2ης Μαρτίου. Είναι άγνωστο ακόμη εάν το τουρκικό ωκεανογραφικό θα πλεύσει εντός των ορίων που περιλαμβάνονται στην NAVTEX, μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου, ή θα επιχειρήσει να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η περιοχή που το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες εκτείνεται σε απόσταση επτά μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Η Τουρκία, εμμέσως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβασις για το Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Επίσης κατά «σύμπτωση» το «Τσεσμέ» θα πλεύσει στην περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι ο 25ος μεσημβρινός είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες ερεύνης και διασώσεως. Η Τουρκία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο ανατολικά του μεσημβρινού, δηλαδή να κάνει δικό της το μισό Αιγαίο. Η περιοχή της NAVTEX είναι και δυτικά και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή και εντός της περιοχής που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι «ανήκει» στην Ελλάδα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Χειροπέδες στούς διεφθαρμένους!

Εφημερίς Εστία
Ἡ Εὐρωπαία Εἰσαγγελεύς Κοβέσι συνέλαβε τήν ἀντιπρόεδρο τῆς Κομμισσιόν Μογκερίνι γιά κοινοτική ἀπάτη – ἡ Ἰταλίδα πολιτικός πρωταγωνίστησε στό παρασκήνιο στίς διαπραγματεύσεις γιά τήν Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν – Μεγάλες διαδηλώσεις στήν Βουλγαρία μέ τό σύνθημα «Μαφιόζοι, παραιτηθεῖτε» – Ἐξέγερσις στήν Ἑλληνική Περιφέρεια γιά τό σκάνδαλο τοῦ ΟΠΕΚΕΠΕ – Στόν εἰσαγγελέα στέλνει τώρα ἡ ΝΔ τούς ἀγρότες μέ τά λαχεῖα – Νέα δικαίωσις γιά τήν «Ἑστία»

Ἐκκαθάριση ἐν λειτουργίᾳ

Μανώλης Κοττάκης
Ποιός διασπᾶ τήν ΝΔ κάθε μέρα σέ ἐπιστημονικούς συλλόγους καί συνδικάτα – Γιατί ἀντέχει τό ΠΑΣΟΚ

Κλείνουν τά σύνορα οἱ ἀγρότες

Εφημερίς Εστία
Πρός Σκόπια, Βουλγαρία καί Τουρκία

Ἕνα διαφορετικό, ἀλλά πολύτιμο πολιτικό βιβλίο

Δημήτρης Καπράνος
Χωρίς ἀμφιβολία, σήμερα οἱ ἐφημερίδες καί τά «σόσιαλ» θά βρίθουν εἰκόνων καί σχολίων γιά τήν «Ἰθάκη», τό πολιτικό μυθιστόρημα μιᾶς διακαῶς ποθουμένης ἐπανόδου τοῦ Ἀλέξη Τσίπρα.

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΛΟ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ