Διάβημα διαμαρτυρίας για την εισβολή του «Τσεσμέ»

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ χθες το πρωί από την βάση του στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»…

… με κατεύθυνση το κεντρικό Αιγαίο όπου έως τις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιήσει έρευνες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παρεδόθηστην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Και ενώ η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή. Απεκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει ημερομηνίες για την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, αλλά ακόμη η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Ο κ. Παπαϊωάννου προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες για διάστημα 13 ημερών, δηλαδή έως τα μεσάνυκτα της 2ης Μαρτίου. Είναι άγνωστο ακόμη εάν το τουρκικό ωκεανογραφικό θα πλεύσει εντός των ορίων που περιλαμβάνονται στην NAVTEX, μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου, ή θα επιχειρήσει να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η περιοχή που το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες εκτείνεται σε απόσταση επτά μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Η Τουρκία, εμμέσως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβασις για το Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Επίσης κατά «σύμπτωση» το «Τσεσμέ» θα πλεύσει στην περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι ο 25ος μεσημβρινός είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες ερεύνης και διασώσεως. Η Τουρκία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο ανατολικά του μεσημβρινού, δηλαδή να κάνει δικό της το μισό Αιγαίο. Η περιοχή της NAVTEX είναι και δυτικά και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή και εντός της περιοχής που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι «ανήκει» στην Ελλάδα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἡ Ἐπίδαυρος ὡς λαϊκό δικαστήριο, μέ ἀντιδράσεις καί καταγγελτικά δημοσιεύματα!

Εφημερίς Εστία
Ἀπό τήν ἐπέμβαση τοῦ Κωνσταντίνου Τσάτσου κατά τῶν «Ὀρνίθων» τοῦ Κούν ἕως τίς συγχρόνους ἀποδοκιμασίες γιά ἄναμμα τσιγάρου, ἐμφάνιση ἀλόγου, ἐρωτικῆς ἀναπαραστάσεως, σφαγίων ἐπί σκηνῆς, τό Ἀρχαῖο Θέατρο τοῦ Πολυκλείτου ἔχει καταστεῖ συχνότατα χῶρος ἀποδοκιμασιῶν, προπηλακισμῶν καί ἐντόνων ἀντιπαραθέσεων

Ἄχρι ἀδιανόητον

Εφημερίς Εστία
Στίς 18 Αὐγούστου ἐ.ἔ., ἡ ἰσραηλινή Ἀεροπορία βομβάρδισε δύο φορές τόν διάδρομο προσγειώσεως καί ἐγκαταστάσεις τοῦ συριακοῦ ἀεροδρομίου Ἀμπού Ζουγούρ, ὅπερ ἀνέλαβε ν’ ἀνασυγκροτήσει ἡ Τουρκία, κοντά στήν πόλη Ἰντλίμ, πού ἀπέχει μόλις 70 χλμ. ἀπό τό τουρκικό ἔδαφος τῆς ἐπαρχίας Ἀλέπο

Τό πρόσωπο τῆς Τουρκίας δέν θ᾽ ἀλλάξει ποτέ

Δημήτρης Καπράνος
Οἱ πληροφορίες εἶναι ἀπό τόν Τώνη Σολωμοῦ

Ταμεῖο Ἀνακάμψεως: Ὑψηλές ἐκταμιεύσεις, χαμηλή ἐπίδραση στήν πραγματική οἰκονομία

Εφημερίς Εστία
Πῶς ἐχάθη ἡ εὐκαιρία τῶν 36 δισ. εὐρώ γιά τήν οἰκονομία

Οἱ μετόπες τοῦ Παρθενώνα: Ἕνα ἀριστούργημα πού διαμόρφωσε τήν κλασσική γλυπτική

Εφημερίς Εστία
Ἀνάμεσα στά ἀριστουργήματα πού κοσμοῦσαν τόν Παρθενῶνα, οἱ μετόπες κατέχουν μιά ξεχωριστή θέση.