Διάβημα διαμαρτυρίας για την εισβολή του «Τσεσμέ»

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ χθες το πρωί από την βάση του στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»…

… με κατεύθυνση το κεντρικό Αιγαίο όπου έως τις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιήσει έρευνες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παρεδόθηστην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Και ενώ η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή. Απεκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει ημερομηνίες για την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, αλλά ακόμη η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Ο κ. Παπαϊωάννου προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες για διάστημα 13 ημερών, δηλαδή έως τα μεσάνυκτα της 2ης Μαρτίου. Είναι άγνωστο ακόμη εάν το τουρκικό ωκεανογραφικό θα πλεύσει εντός των ορίων που περιλαμβάνονται στην NAVTEX, μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου, ή θα επιχειρήσει να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η περιοχή που το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες εκτείνεται σε απόσταση επτά μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Η Τουρκία, εμμέσως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβασις για το Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Επίσης κατά «σύμπτωση» το «Τσεσμέ» θα πλεύσει στην περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι ο 25ος μεσημβρινός είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες ερεύνης και διασώσεως. Η Τουρκία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο ανατολικά του μεσημβρινού, δηλαδή να κάνει δικό της το μισό Αιγαίο. Η περιοχή της NAVTEX είναι και δυτικά και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή και εντός της περιοχής που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι «ανήκει» στην Ελλάδα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Η Χίος τίμησε τον Δημήτρη Μελισσανίδη

Εφημερίς Εστία
Από τις προσφυγικές γειτονιές της Κοκκινιάς έως την Παναγία Σουμελά και από την οικογενειακή μνήμη έως τη νέα γενιά, η τιμητική διάκριση στον Δημήτρη Μελισσανίδη στο «The Chios Festival 2026» έγινε αφορμή για μια βραδιά αφιερωμένη στις ρίζες και στη συνέχεια του Ποντιακού Ελληνισμού

Τό κόμμα τοῦ ἀκαθορίστου φύλου

Εφημερίς Εστία
Ἡ Κυβέρνησις τῆς ΝΔ ζητεῖ μέσῳ ΕΟΠΥΥ ἀπό τούς ἀσφαλισμένους νά δηλώσουν «ἄρρεν», «θῆλυ» ἤ… «ἄλλο» φῦλο γιά νά τούς ἐγκρίνουν τά φάρμακα!

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων

Εικόνες της Μυκόνου – Λεύκωμα φωτογραφίας

Εφημερίς Εστία
Παναγιώτης Γκιώκας, Θανάσης Μπαξόπουλος, Δημήτρης Προκόπιου - Κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 2026

Φανερωμένη Κυζίκου: Προσκύνημα στά ἐρείπια ὅπου ἡ σιωπή κράτησε 93 χρόνια

Εφημερίς Εστία
Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος λειτούργησε παρουσίᾳ ἀπογόνων Ἀρτακηνῶν προσφύγων – «Καί σήμερα πάλιν ἐδῶ εἴμεθα»