Διάβημα διαμαρτυρίας για την εισβολή του «Τσεσμέ»

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ χθες το πρωί από την βάση του στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»…

… με κατεύθυνση το κεντρικό Αιγαίο όπου έως τις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιήσει έρευνες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παρεδόθηστην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Και ενώ η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή. Απεκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει ημερομηνίες για την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, αλλά ακόμη η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Ο κ. Παπαϊωάννου προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες για διάστημα 13 ημερών, δηλαδή έως τα μεσάνυκτα της 2ης Μαρτίου. Είναι άγνωστο ακόμη εάν το τουρκικό ωκεανογραφικό θα πλεύσει εντός των ορίων που περιλαμβάνονται στην NAVTEX, μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου, ή θα επιχειρήσει να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η περιοχή που το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες εκτείνεται σε απόσταση επτά μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Η Τουρκία, εμμέσως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβασις για το Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Επίσης κατά «σύμπτωση» το «Τσεσμέ» θα πλεύσει στην περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι ο 25ος μεσημβρινός είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες ερεύνης και διασώσεως. Η Τουρκία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο ανατολικά του μεσημβρινού, δηλαδή να κάνει δικό της το μισό Αιγαίο. Η περιοχή της NAVTEX είναι και δυτικά και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή και εντός της περιοχής που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι «ανήκει» στην Ελλάδα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κίνα: Ἡ γοητεία τῆς παραδόσεως στόν ἀστερισμό τοῦ μέλλοντος

Εφημερίς Εστία
Ἕνας κόσμος πολυπρόσωπος, ἕνας πολιτισμός πού καθηλώνει μέ τήν ἑτερότητά του καί, τήν ἰδία στιγμή, ἕνα τεχνολογικό ἅλμα πού φιλοδοξεῖ νά γοητεύσει ἀκόμη καί τήν ὀρθολογική Δύση.

Ἡ Γεωπολιτική Σκακιέρα τῆς Ὑψηλῆς Τεχνολογίας

Εφημερίς Εστία
Τό Κινεζικό Ἅλμα στήν Τεχνητή Νοημοσύνη καί ἡ ἀθόρυβη ἀπόβασις στήν Εὐρώπη

Σκεπτικισμός γιά τήν Δύση, διαφωνία γιά τόν πόλεμο στό Ἰράν

Εφημερίς Εστία
Ἰσχυρό κῦμα ἀναθεωρητισμοῦ στήν ἑλληνική κοινή γνώμη καταγράφει ἔρευνα τῆς Metron Analysis – Ὄχι στήν σύγκρουση μέ τήν Τεχεράνη ἀπό τό 78% τῶν Ἑλλήνων – Χωρίζουν οἱ δρόμοι ΗΠΑ-ΕΕ, συμφώνως πρός τό 37%

Ψεῦδος καί ὑποκρισία

Εφημερίς Εστία
Στήν Βρεταννία τίς τελευταῖες ἡμέρες εἴδαμε τόν πλέον ἐφιαλτικό τρόπο μέ τόν ὁποῖο μπορεῖ νά ἐξελιχθοῦν τά πράγματα σέ ὅλη τήν Εὐρώπη.

Ἡ Kομμισσιόν ἐγκαλεῖ τήν Ἑλλάδα γιά τό μαῦρο χρῆμα

Εφημερίς Εστία
Μή Ορθή μεταφορά στό Ἑλληνικό Δίκαιο τῆς εὐρωπαϊκῆς Ὁδηγίας γιά τήν καταπολέμηση τῆς νομιμοποιήσεως ἐσόδων ἀπό παράνομες δραστηριότητες διεπίστωσε ἡ Κομμισσιόν.