ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Απεβίωσε το σύμβολο της Αριστεράς Μ. Γλέζος

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 97 ετών απεβίωσε χθες το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς…

… και σύμβολο του αντιστασιακού αγώνος Μανώλης Γλέζος. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύετπ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδος, ενώ η αιτία του θανάτου αποδίδεται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της εξέφρασε τα βαθειά συλλυπητήριάτης στην οικογένεια του θανόντος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελλαροπούλου ανέφερε ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν «ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποχαιρέτησε γράφοντας: «Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας».

Σε ανάλογο ύφος και το σχόλιο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή: «Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωϊκής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Με υπουργική απόφαση, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη. Ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι Μ. Γλέζος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρ’ ότι φυλακισμένος, τον Σεπτέμβριο του 1951. Μεταπολιτευτικά εξελέγη ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την προηγούμενη δεκαετία εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό παρασκήνιο τῆς ἀναβολῆς τῆς ἐπισκέψεως Ρούμπιο στήν Ἀθήνα

Εφημερίς Εστία
Ἡ ταλάντευσις Μητσοτάκη μεταξύ Οὐάσιγκτων καί Βερολίνου ἐνοχλεῖ τό Σταίητ Ντηπάρτμεντ – Ἡ πρέσβυς Γκιλφόυλ συνηντήθη στό Νταβός μέ ἐπιτελεῖς τοῦ Προέδρου Τράμπ καί προετοιμάζει τήν ἐπίσκεψή του στήν Ἀθήνα, ἀλλά τό Μαξίμου φοβᾶται πιέσεις γιά μεγάλο συμβιβασμό μέ τήν Τουρκία

Ὁ νόμος τοῦ Μέρφυ

Μανώλης Κοττάκης
ΕΜΕΙΣ οἱ παλαιοί δημοσιογράφοι, τῆς παλαιᾶς σχολῆς, τῆς παλαιᾶς κοπῆς καί τῆς μιᾶς …κάποιας ἡλικίας, μελετᾶμε πάρα πολύ τά βασικά κείμενα.

Παραπομπές ὑπουργῶν ζητεῖ ὁ κ. Βενιζέλος

Εφημερίς Εστία
«Πρέπει νά ἐλεγχθοῦν στήν ἑπόμενη βουλευτική περίοδο πολύ συγκεκριμένες εὐθῦνες τῆς παρούσας κυβέρνησης» ἐπί τῇ βάσει ἑνός νέου ἄρθρου 86, δήλωσε ὁ Εὐάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ ἄλλων, στήν ἐκδήλωση «Οἱ προϋποθέσεις τῆς ἀναθεώρησης τοῦ Συντάγματος» τοῦ Κύκλου Ἰδεῶν.

Ὁ Γεώργιος Ζαμπέτας τά εἶχε πεῖ ἀπό τό 1974!

Δημήτρης Καπράνος
Ἀντιγράφω ἀπό τό ρεπορτάζ: «Σέ κάθε περίπτωση, ὁ ἀντίκτυπος τῶν ἀποκαλύψεων εἶναι διαφορετικός.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ H ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΣ!