Απεβίωσε το σύμβολο της Αριστεράς Μ. Γλέζος

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 97 ετών απεβίωσε χθες το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς…

… και σύμβολο του αντιστασιακού αγώνος Μανώλης Γλέζος. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύετπ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδος, ενώ η αιτία του θανάτου αποδίδεται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της εξέφρασε τα βαθειά συλλυπητήριάτης στην οικογένεια του θανόντος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελλαροπούλου ανέφερε ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν «ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποχαιρέτησε γράφοντας: «Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας».

Σε ανάλογο ύφος και το σχόλιο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή: «Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωϊκής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Με υπουργική απόφαση, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη. Ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι Μ. Γλέζος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρ’ ότι φυλακισμένος, τον Σεπτέμβριο του 1951. Μεταπολιτευτικά εξελέγη ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την προηγούμενη δεκαετία εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις / Άρθρα

Νέο ὑβριδικό σπόρ «ἀνοίγει» μιά ἀγορά 2,5 δισ. δολλαρίων

Εφημερίς Εστία
Ὁ διευθυντής Διεθνοῦς Μάρκετινγκ καί Ἐπικοινωνίας τῆς Ὁμοσπονδίας Phygital International (PI), John Hewitt, ἀποκαλύπτει τά μυστικά τοῦ ἀθλήματος πού «ἑνώνει» τά γήπεδα μέ τίς κονσόλες, προσελκύοντας ἐπενδυτές ἀπό ὅλο τόν κόσμο

Βέτο στά στρατηγεῖα τοῦ ΝΑΤΟ γιά τήν ἀκύρωση τῆς «Γαλάζιας Πατρίδας»

Εφημερίς Εστία
Καί ὡς ἀντάλλαγμα γιά τήν ἄρση τῆς ἀρνησικυρίας ἵδρυση στρατηγείου στήν Κάρπαθο

Μόνος δρόμος, ὁ συμβιβασμός καί ἡ ἐνσωμάτωση στό σύστημα

Μανώλης Κοττάκης
Τά νέα δίπολα μέ Σαμαρᾶ καί Τσίπρα

Νά αἱματοκυλήσει τήν Κρήτη ἤθελε ἡ Χαμάς

Εφημερίς Εστία
Σχέδιο τρομοκρατικῆς ἐπιθέσεως τῆς Χαμάς σέ κρουαζιερόπλοιο μέ Ἰσραηλινούς τουρίστες ἀπετράπη στήν Κρήτη.

Ἕνας ἄλλος κόσμος, νεφελώδης ἕως σκοτεινός

Δημήτρης Καπράνος
Συμφωνοῦμε –ὡς στήλη– 100% μέ τήν παρέμβαση τοῦ σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου, σχετικά μέ τήν ἀκατάσχετη προβολή τοῦ «τζόγου» ἀπό τά ἑλληνικά μέσα μαζικῆς ἐνημερώσεως.