ΑΟΖ με τους Παλαιστινίους επιδιώκει η Τουρκία

Συναντήσεις Δένδια με τους αντιμαχομένους στην Ιερουσαλήμ

ΕΝΩ η κατάστασις στο Ισραήλ παραμένει τεταμένη, με ανταλλαγές πυρών με την Χαμάς και επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ και σε πολλές ακόμη πόλεις, η Τουρκία επαναφέρει στην επιφάνεια παλαιά της πρόταση για οριοθέτηση ΑΟΖ με τα παλαιστινιακά εδάφη και συγκεκριμένα με την Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζης και ως εκ τούτου έχει πρόσβαση στην θάλασσα. Το ζήτημα είχε και κατά το παρελθόν αναφερθεί, αλλά τώρα το ανεκίνησε με δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδος» υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτσί. Συγκεκριμένα προτείνει την υπογραφή συμφωνίας οριοθετήσεως μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστινίων, κατά το υπόδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου. «Μια τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε την διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και κατά συνέπεια την διεθνή στήριξή της» ανέφερε.

Ο ίδιος παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει την προτεινόμενη ΑΟΖ Τουρκίας-Παλαιστίνης. «Μπορεί να γίνει αυτό που έγινε και στην Λιβύη. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να εμποδίσουν την συμφωνία. Αν η Παλαιστίνη γίνει μέλος του Eastern Mediterranean Gas Forum (East-Med), μπορεί επίσης να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Η συμμετοχή της Παλαιστίνης στο East-Med δείχνει ότι είναι μια διεθνής οντότητα με τα δικά της δικαιώματα που κατέχει τμήμα της μεσογειακής ακτής. Μια τέτοια συμφωνία θα αλλάξει το αντιτουρκικό παιχνίδι του East-Med υπέρ της Τουρκίας, θα είναι μια κίνηση ματ. Αν η συμφωνία συναφθεί οι Παλαιστίνιοι θα έχουν μερίδιο στο φυσικό αέριο στην Μεσόγειο και η Τουρκία θα καταστρέψει το παιχνίδι Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Το Ισραήλ δεν θα αντιδράσει τόσο δυναμικά σε μια τέτοια περίπτωση. Αν και η Παλαιστίνη δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει το προηγούμενο της Ταϊβάν. Το σημαντικό είναι να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία».

Την ίδια στιγμή πάντως εντονοτάτη διπλωματική δραστηριότητα με σκοπό την αποκλιμάκωση αναπτύσσει η Ελλάς. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄, τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μαλίκι. Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Επίσης, θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορρέλλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αύριο, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Πάντως και και την νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα η ανταλλαγή πυρών συνεχιζόταν. Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σειρά σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζης, από όπου πύραυλοι συνέχιζαν να εκτοξεύονται αδιακρίτως. Εκατοντάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές στην Γάζα, που δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία για το εάν υπήρξαν θύματα ή πόσα. Σε λακωνικό ανακοινωθέν της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες

Ειδήσεις / Άρθρα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Εφημερίς Εστία
Λαμπάδες και δώρα για καλό σκοπό & πολλές εκπλήξεις!

Κτύπημα ἀπό τό Σταίητ Ντηπάρτμεντ γιά διαφθορά καί ἐλευθερία τοῦ Τύπου

Εφημερίς Εστία
Κατηγορεῖται εὐθέως ἡ Κυβέρνησις – Ἐνόχλησις στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν ἀπό τήν ἀρνητική γιά τήν Ἑλλάδα ἔκθεση ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τῶν ΗΠΑ

Ἡ μυστική συνάντησις τοῦ Ἀρχιεπισκόπου μέ τήν «Νίκη»

Μανώλης Κοττάκης
«Ἔχει καί ἀλλοῦ πορτοκαλιές», τό μήνυμά του πρός τά κατεστημένα κόμματα γιά τό μονοπώλιο τῆς Ὀρθοδοξίας

Ἡ γεωπολιτική ἀστάθεια ἀπειλεῖ τήν ἑλληνική οἰκονομία

Εφημερίς Εστία
Πιό χαμηλές πτήσεις θά πραγματοποιήσει ἡ ἑλληνική οἰκονομία τό 2024 συμφώνως πρός τό Ἵδρυμα Οἰκονομικῶν καί Βιομηχανικῶν Ἐρευνῶν πού ἐκτιμᾶ ὅτι ἡ ἀνάπτυξις θά τρέξει μέ ρυθμό 2,1% ἔναντι τοῦ 2,4% πού ἦταν ἡ προηγουμένη του πρόβλεψις.

Λές καί ἦταν (πού νά μήν ἦταν) χθές

Δημήτρης Καπράνος
Σάν χθές, 23 Ἀπριλίου τοῦ 2010, ὁ Γιῶργος Παπανδρέου, ὁ ὁποῖος εἶχε ἐκλεγεῖ μέ μεγάλο ποσοστό ψήφων πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τούς πολῖτες ὅτι «λεφτά ὑπάρχουν», μᾶς ἔβαλε στό πρῶτο «μνημόνιο».