Ανοικτές θύρες θέλει η Ιερά Σύνοδος

Ο Πέτσας επιβεβαιώνει την «Εστία» για το Άγιο Φως

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ άναψε το πράσινο φως για την λειτουργία των εκκλησιών – κεκλεισμένων των θυρών- την περίοδο του Πάσχα ωστόσο ανησυχεί για τους «φανατικούς», όπως απεκάλεσε, τους πιστούς που συρρέουν έξω από τους ναούς. Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης κ.κ. Ιερόθεος, απέφυγε να καταδικάσει τις περιπτώσεις εκείνων που αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τα μέτρα κατά της πανδημίας και κατέφυγε σε διφορούμενο λεξιλόγιο αναφορικώς εάν θα παραμείνουν κλειστές ή ανοικτές οι θήρες των εκκλησιών. «Βεβαίως γίνεται η Θεία Λειτουργία και θα γίνεται όπως πήραμε την απόφαση, κεκλεισμένων των θυρών, αλλά αυτό δεν μας αποκλείει να ανοίγουμε τις πόρτες των ανθρώπων και τις καρδιές τους και να έχουμε μια ζωντανή επικοινωνία μαζί τους για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα», σημείωσε χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναφορικώς με τα περιστατικά έξω από ναούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου είπε ότι οι ναοί είναι κλειστοί εδώ και 20 ημέρες και ότι μόνο ένας ναός μεταδίδει την Θεία Λειτουργία μέσω ραδιοφώνου ή διαδικτύου. Προσέθεσε ότι ακόμη και το Άγιον Όρος έκλεισε την πρόσβαση σε προσκυνητές και «οι χριστιανοί που έχουν σχέση με την Εκκλησία έδειξαν σοβαρότητα και ψυχραιμία». «Τώρα αν υπάρχουν και μερικοί όπως έγινε τώρα μέσα στις 20 ημέρες […] δεν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις, και δεν ξέρω ποια σχέση έχουν, εσωτερική και ζωντανή, με την Εκκλησία», σημείωσε με νόημα ο κ.κ. Ιερόθεος. Τόνισε επίσης ότι «από πλευράς Εκκλησίας υπάρχει μιά υπεύθυνη αντιμετώπιση και υπάρχει μιά σοβαρότητα. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος είπε ότι αποδέχεται πλήρως την αγωνία τῆς Ελληνικῆς Πολιτείας, γιατί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα».

Τόσο όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας – ο οποίος επιβεβαίωσε το άρθρο της «Εστίας» για την έλευση του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα- όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατηγόρησαν ευθέως την στάση των πιστών αυτών αποκαλώντας τους «φανατικούς» που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ανησυχία της Κυβερνήσεως για τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της συμπεριφοράς των ολίγων. «Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν να κάνουν με πιστούς αλλά με φανατικούς. Η πίστη μας δεν δοκιμάζεται λέμε σε όσους πιστούς έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες στις εκκλησίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την Κυβέρνηση ανησυχεί το ενδεχόμενο όσο πλησιάζουμε το Πάσχα η επιθυμία των πιστών να μεταβούν στις εκκλησίες αλλά και των ιερέων να τις ανοίξουν να αυξηθεί με κίνδυνο να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού.

Γι αυτό τον λόγο ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «σύνθετη άσκηση» την άσκηση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και το πώς θα φθάσει στις 13.000 εκκλησίες της χώρας. Αυτό επεσήμανε και χθες η «Εστία» η οποία απεκάλυψε ότι η Κυβέρνησις, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, συμφώνησε με το Ισραήλ να αρθούν οι απαγορεύσεις και να ταξιδεύσει το Άγιον Φως το Μεγάλο Σάββατο στην Ελλάδα. Εκτός απροόπτου οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με κλειστές τις θύρες το Πάσχα. Προβλέπονται όμως αυστηρά μέτρα σχετικώς με το ποιοι θα μπορούν να είναι μέσα στον ναό. Το πολύ έως τέσσερα άτομα θα είναι παρόντα κατά την Θεία Λειτουργία, ήτοι ο ιερέας, ο ψάλτης, ο νεωκόρος και ενδεχομένως ένα ακόμη ψάλτης ή ιερέας. Στις εκκλησίες που είναι έδρες Μητροπόλεων και οι λειτουργίες θα μεταδίδονται τηλεοπτικά ή ιντερνετικά ή και ραδιοφωνικά και αυτές θα επιτρέπεται αυστηρά η παρουσία έξι ατόμων μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης και οι τεχνικοί.

Ειδήσεις / Άρθρα

Την Κυριακή 05.12 με την Εστία: Αφιέρωμα Τα Ένοχα Μυστικά της Κατοχής & Beethoven Legendary Recordings 7ο CD

Εφημερίς Εστία
Στις  05.12 με την Εστία της Κυριακής: Μεγάλο αφιέρωμα για τα ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!

Ἡ μετάλλαξις νικᾶ τό ἐμβόλιο, βυθίζει τό Χρηματιστήριο καί κλείνει τά σύνορα

Εφημερίς Εστία
Τό πρῶτο περιστατικό ἀνιχνεύθηκε στό Βέλγιο – Ἐπί ποδός οἱ φαρμακευτικές ἑταιρεῖες – Αὐστηρά μέτρα καί στήν Ἑλλάδα

Ἡ ἄμετρος Ἀριστερά

Μανώλης Κοττάκης
ΟΠΩΣ ἐξελίσσεται ἡ ὑπόθεσις τοῦ «Μετρό Θεσσαλονίκης», καθίσταται ἐν τέλει κεντρικό πολιτικό θέμα

Φρένο στίς καταθέσεις – Ἐπιβράδυνσις νέων δανείων

Εφημερίς Εστία
Ἀρνητική παραμένει ἡ χρηματοδότησις πρός τά νοικοκυριά

Ἄς μήν γυρίσουν τά Νοσοκομεῖα στίς «ὡραῖες ἡμέρες»…

Δημήτρης Καπράνος
Ἡ πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ πρέπει νά…