Κιβωτός της Ρωμιοσύνης: Νέο μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού στην Αθήνα

Η διαδικασία συλλογής κειμηλίων για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, οι μουσειολόγοι που έχουν αναλάβει το έργο, έχουν αρχίσει ήδη τη διαδικασία συντήρησης των 800 κειμηλίων που έχουν παραχωρήσει μέχρι στιγμής απόγονοι προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αν. Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία, την Πισιδία, την Καρία-Λυκία, την Ιωνία και την Αιολία, καθώς επίσης και απόγονοι εκείνων που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Για το όλο θέμα, για την διαδικασία συλλογής των κειμηλίων αλλά και για τη συντήρησή τους, ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ έκανε ειδικό αφιέρωμα:

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από απογόνους προσφύγων αλλά και από απογόνους στρατιωτών που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση της δημιουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό όλοι όσοι έχουν κάποιο αντικείμενο ή κειμήλιο που σχετίζεται με τις αλησμόνητες πατρίδες ή με την Μικρασιατική Εκστρατεία, ας επικοινωνήσουν στο 2106855850 ή στα: [email protected], [email protected].

Eιδικοί επιστήμονες θα το φροντίσουν και θα το αναδείξουν για να μείνει η ιστορία του κειμηλίου αλλά και του κομιστή του ζωντανή για πάντα. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να μιλάμε για αλησμόνητες και όχι για χαμένες πατρίδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἀθήνα: Ἡ πόλις πού ξεχνᾶ τούς εὐεργέτες της

Ελευθέριος Σκιαδάς
Ἀπό τό Ζάππειο ἕως τήν τελευταία ἀγροικία τοῦ Ἐλαιώνα, ἡ Ἀθήνα ἀπομακρύνεται ἀπό τήν παράδοση πού τήν διεμόρφωσε

Καραμανλῆς: Σκανδαλώδεις οἱ ἐπιδοτήσεις, πατριωτικό χρέος ἡ ἀνταπόκρισις στίς προκλήσεις

Εφημερίς Εστία
Eντονη κριτική γιά τήν διαχείριση τῶν ἀγροτικῶν ἐνισχύσεων ἄσκησε ὁ Κώστας Καραμανλῆς, ἐπισημαίνοντας φαινόμενα ἀδιαφάνειας καί ἀκόμη καί «σκανδαλώδους» κατανομῆς ἐπιδοτήσεων, μέ χαρακτηριστικά πελατειακῆς λογικῆς.

Ὅσο περνᾶ ὁ καιρός καί ξετυλίγεται ὁ μίτος

Δημήτρης Καπράνος
Ὅσο περνᾶ ὁ καιρός, τόσο θά ἔχουμε «ἀποκαλύψεις» σχετικές μέ τήν κρίση τοῦ 2010–2017.

Σάββατον 7 Μαΐου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Η ΝΕΑ… ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ

Ἡ κρίση ἄρχισε νά φαίνεται

Μανώλης Κοττάκης
Τό ἔλλειμμα στό ἰσοζύγιο τρεχουσῶν συναλλαγῶν, ἀχίλλειος πτέρνα τῆς χώρας σέ συνθῆκες πολέμου – Καταρρέει τό κράτος-«πατερούλης» πού ἐκβιάζει καί ἐξαγοράζει τήν κοινωνία γιά χάρη τῶν ὀλίγων