ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026

Κιβωτός της Ρωμιοσύνης: Νέο μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού στην Αθήνα

Η διαδικασία συλλογής κειμηλίων για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, οι μουσειολόγοι που έχουν αναλάβει το έργο, έχουν αρχίσει ήδη τη διαδικασία συντήρησης των 800 κειμηλίων που έχουν παραχωρήσει μέχρι στιγμής απόγονοι προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αν. Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία, την Πισιδία, την Καρία-Λυκία, την Ιωνία και την Αιολία, καθώς επίσης και απόγονοι εκείνων που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Για το όλο θέμα, για την διαδικασία συλλογής των κειμηλίων αλλά και για τη συντήρησή τους, ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ έκανε ειδικό αφιέρωμα:

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από απογόνους προσφύγων αλλά και από απογόνους στρατιωτών που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση της δημιουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό όλοι όσοι έχουν κάποιο αντικείμενο ή κειμήλιο που σχετίζεται με τις αλησμόνητες πατρίδες ή με την Μικρασιατική Εκστρατεία, ας επικοινωνήσουν στο 2106855850 ή στα: [email protected], [email protected].

Eιδικοί επιστήμονες θα το φροντίσουν και θα το αναδείξουν για να μείνει η ιστορία του κειμηλίου αλλά και του κομιστή του ζωντανή για πάντα. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να μιλάμε για αλησμόνητες και όχι για χαμένες πατρίδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἐρωτήματα συγκυριαρχίας γιά τό καλώδιο στό Αἰγαῖο

Εφημερίς Εστία
Ποιός θά μισθώνει τά ἐρευνητικά καί ποιός θά μιλᾶ μέ τήν Τουρκία ἄν ἀπαιτεῖ ἄδειες, οἱ ἑταιρεῖες ἤ τό κράτος;

Ἡ στιβαρότητα τῆς Δεξιᾶς

Μανώλης Κοττάκης
Τά γεγονότα εἶναι πάντοτε ἐκεῖ γιά νά μᾶς θυμίζουν τήν πραγματικότητα, ἀκόμα κι ἄν αὐτή ἐξωραΐζεται ἀρκετά χρόνια μετά, ὅταν τά πάθη ἠρεμοῦν καί οἱ συσχετισμοί ἀλλάζουν.

Ἀσυνεννοησία γιά τήν διερεύνηση τῆς πτώσεως τῶν ἑλικοπτέρων

Εφημερίς Εστία
Γιά μιάν ἀκόμη φορά ἀνεδείχθη ἡ παντελής ἔλλειψις συντονισμοῦ τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους, ἀκόμη καί ὅταν πρόκειται γιά σοβαρά ζητήματα ὅπως ἡ διερεύνησις ἑνός ἀεροπορικοῦ δυστυχήματος, ἡ σύγκρουσις τῶν δύο πυροσβεστικῶν ἑλικοπτέρων κατά τήν ὁποία σκοτώθηκαν δύο μέλη τῶν πληρωμάτων τους.

Ὁ ἀρχηγός πρέπει νά εἶναι μόνον ἕνας

Δημήτρης Καπράνος
Χιλιάδες κόσμος, καί τῶν δύο φύλων καί κάθε ἡλικίας –προφανῶς καί ὀπαδοί ἄλλων ὁμάδων τῆς Ἰταλίας–, κατέκλυσαν τούς δρόμους γύρω ἀπό τήν ἐκκλησία, ἀλλά καί ὅλη τήν διαδρομή, δεξιά καί ἀριστερά, σέ μεγάλη ἀπόσταση ἀπό τόν ναό.

Ὁ ρόλος τοῦ ἐνεργειακοῦ πυλῶνος στό διεθνές γίγνεσθαι

Εφημερίς Εστία
Ἡ τεχνητή νοημοσύνη, οἱ γεωπολιτικές διαμάχες καί ὁ στρατιωτικός ἀνταγωνισμός ἐπηρεάζουν τήν ἀνθεκτικότητα τῶν ἐνεργειακῶν συστημάτων, πού ἀποτελοῦν σημαντικό πυλῶνα γιά τήν ἐθνική ἀσφάλεια.