ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026

Κιβωτός της Ρωμιοσύνης: Νέο μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού στην Αθήνα

Η διαδικασία συλλογής κειμηλίων για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, οι μουσειολόγοι που έχουν αναλάβει το έργο, έχουν αρχίσει ήδη τη διαδικασία συντήρησης των 800 κειμηλίων που έχουν παραχωρήσει μέχρι στιγμής απόγονοι προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αν. Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία, την Πισιδία, την Καρία-Λυκία, την Ιωνία και την Αιολία, καθώς επίσης και απόγονοι εκείνων που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Για το όλο θέμα, για την διαδικασία συλλογής των κειμηλίων αλλά και για τη συντήρησή τους, ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ έκανε ειδικό αφιέρωμα:

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από απογόνους προσφύγων αλλά και από απογόνους στρατιωτών που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση της δημιουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό όλοι όσοι έχουν κάποιο αντικείμενο ή κειμήλιο που σχετίζεται με τις αλησμόνητες πατρίδες ή με την Μικρασιατική Εκστρατεία, ας επικοινωνήσουν στο 2106855850 ή στα: [email protected], [email protected].

Eιδικοί επιστήμονες θα το φροντίσουν και θα το αναδείξουν για να μείνει η ιστορία του κειμηλίου αλλά και του κομιστή του ζωντανή για πάντα. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να μιλάμε για αλησμόνητες και όχι για χαμένες πατρίδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Σάββατον, 27 Αὐγούστου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων

Τό τέλος τοῦ φθηνοῦ χρήματος: Γιατί αὐξάνονται οἱ ἀποδόσεις τῶν ὁμολόγων

Εφημερίς Εστία
Πόσο ἀκριβή γίνεται ἡ χρηματοδότησις κρατῶν καί ἐπιχειρήσεων

Τό ἀκατοίκητο Κίεβο, μέσον πιέσεως γιά τήν λήξη τοῦ πολέμου

Εφημερίς Εστία
Ο πόλεμος τῆς Οὐκρανίας ἔχει ξεπεράσει σέ διάρκεια τόν Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ἀλλά προοπτικές συντόμου τερματισμοῦ δέν διαφαίνονται

Τοῦ ἑξῆντα οἱ ἐκδρομεῖς καί ἡ κατάσταση…

Δημήτρης Καπράνος
Βγαίνω, νωρίς τό πρωί, γιά περπάτημα

Ἡ νέα μάχη ΗΠΑ – Κίνας γιά τήν AI: Ποιός θά ἐλέγξει τά δεδομένα καί τί θά «γνωρίζουν» τά μοντέλα

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἀντιπαράθεσις τῶν δύο χωρῶν γιά τήν Τεχνητή Νοημοσύνη μεταφέρεται ἀπό τά chips στά δεδομένα, στά μοντέλα καί ἐν τέλει στόν ἔλεγχο τῆς πληροφορίας πού θά παράγουν τά AI συστήματα