Κιβωτός της Ρωμιοσύνης: Νέο μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού στην Αθήνα

Η διαδικασία συλλογής κειμηλίων για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, οι μουσειολόγοι που έχουν αναλάβει το έργο, έχουν αρχίσει ήδη τη διαδικασία συντήρησης των 800 κειμηλίων που έχουν παραχωρήσει μέχρι στιγμής απόγονοι προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αν. Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία, την Πισιδία, την Καρία-Λυκία, την Ιωνία και την Αιολία, καθώς επίσης και απόγονοι εκείνων που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Για το όλο θέμα, για την διαδικασία συλλογής των κειμηλίων αλλά και για τη συντήρησή τους, ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ έκανε ειδικό αφιέρωμα:

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από απογόνους προσφύγων αλλά και από απογόνους στρατιωτών που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση της δημιουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό όλοι όσοι έχουν κάποιο αντικείμενο ή κειμήλιο που σχετίζεται με τις αλησμόνητες πατρίδες ή με την Μικρασιατική Εκστρατεία, ας επικοινωνήσουν στο 2106855850 ή στα: [email protected], [email protected].

Eιδικοί επιστήμονες θα το φροντίσουν και θα το αναδείξουν για να μείνει η ιστορία του κειμηλίου αλλά και του κομιστή του ζωντανή για πάντα. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να μιλάμε για αλησμόνητες και όχι για χαμένες πατρίδες.

Ειδήσεις / Άρθρα

Το University of London παρουσιάζει επίσημα τα προγράμματά του στην Ελλάδα μέσω του Athens International College και του IMS College

Εφημερίς Εστία
Το Athens International College και το IMS College διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των προγραμμάτων του University of London στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη παρουσία του Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Το University of London, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά δίκτυα στον κόσμο, επέλεξε το Athens International College και το IMS College ως τα δύο Recognised Teaching Centres του στην Ελλάδα, μετά από αυστηρή και πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας αξιολογήθηκε σε βάθος η δυνατότητα των δύο κολλεγίων να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές, οργανωτικές και ποιοτικές απαιτήσεις του University of London. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι φοιτητές στην Ελλάδα αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα του University of London, τα οποία συνδέονται με πανεπιστήμια όπως τα Royal Holloway, Goldsmiths, Queen Mary και UCL, που συγκαταλέγονται στα πλέον αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 απηύθυναν χαιρετισμό η Αυτού Εξοχότητα ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Mr Matthew Lodge, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, η Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κολλεγίων, κ. […]

Ἑλληνοκινεζική γέφυρα ἐνημερώσεως ἀπό τόν ὅμιλο Φιλιππάκη καί τήν «People’s Daily»

Εφημερίς Εστία
Εν μέσῳ μιᾶς ἐποχῆς κατά τήν ὁποία ἡ τεχνολογική πρόοδος μεταβάλλει ταχύτατα τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο παράγεται καί διακινεῖται ἡ πληροφορία, ἡ Ἑλλάς καί ἡ Κίνα ἐπιχειροῦν νά ἐνισχύσουν περαιτέρω τούς διαύλους ἐπικοινωνίας τους μέ πρωταγωνιστές τήν Δημοκρατική Ἐνημέρωση Α.Ε., τοῦ ὁμίλου IFMG τοῦ Ἰωάννη Φιλιππάκη, καί τήν μεγαλύτερη ἐφημερίδα τῆς Κίνας, «People’s Daily».

«Ἀνάσα» γιά τήν Παιδιατρική Κλινική τοῦ ΠΓΝΛ ἡ δωρεά τοῦ ἐκδότου Ἰωάννου Φιλιππάκη

Εφημερίς Εστία
Ὁ πρόεδρος τοῦ Ἐκδοτικοῦ Ὁμίλου IFMG Ἰωάννης Φιλιππάκης προσέφερε σημαντική ἐνίσχυση στόν τεχνολογικό ἐξοπλισμό τῆς Παιδιατρικῆς Κλινικῆς τοῦ Πανεπιστημιακοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Λαρίσης, μέσῳ δωρεᾶς δέκα ἠλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν καί τεσσάρων ἐκτυπωτῶν.

Ἤθελαν νά φορτώσουν τό Ἐρέχθειο καί τίς Καρυάτιδες σέ πολεμικό πλοῖο!

Εφημερίς Εστία
Κοῦπες μέ καφέ καί σπρέυ γιά κουνούπια πάνω στά ἀριστουργήματα πού «ἐξετίθεντο» στό σαλόνι τῆς κ. Ἔλγιν – Ἀποκαλοῦσε τίς Καρυάτιδες «Καρυsomething»! – Ἀδικαιολογήτως ἀπουσίαζαν ὁ Πρωθυπουργός καί τό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ – Σταμπολίδης: «Ὥρα γιά ἀποκαταστατική Δικαιοσύνη»

Ὁ «Χρυσοδάκτυλος» καί ἡ Ὀρθοδοξία

Μανώλης Κοττάκης
Ἕλληνες ἄγευστοι τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἀνακαλύπτουν μέ καθυστέρηση τήν ἀξία της