Το μοντέλο ”Απλώς Προεδρεύομεν”

ΚΑΙ το σημερινό σημείωμα είναι αφιερωμένο στο κράτος και στην διαχείριση κρίσεων

Γράφω με αφορμή όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ περί ”ενοχλήσεως” για το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ αρμοδίων φορέων στην κρίση της ” Μήδειας ”, ”για τα χρόνια προβλήματα” στις υποδομές του ΔΕΔΗΕ και για το” ρεκόρ σαρακονταετίας στην χιονόπτωση”. Δεν ήταν βεβαίως ρεκόρ -σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Λαγουβάρδου στο meteo.gr –η ίδια ποσότης χιονιού είχε ”πέσει και το 2008 επί Υπουργίας Παυλόπουλου και Προεδρίας Αθανασόπουλου στην ΔΕΗ – και ούτε το ρεύμα κόπηκε, ούτε η Εθνική Οδός έκλεισε. Τέλος πάντων! Γράφω έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου την υποδειγματική αντίδραση του κράτους στην διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων όπως του προσφυγικού-μεταναστευτικού τον Φεβρουάριο του 2020 στον Έβρο, την επανάσταση των ψηφιακών υπηρεσιών μέσα στην πανδημία, της υποδειγματικής έως σήμερα λειτουργίας του συστήματος εμβολιασμού, της αυτοθυσίας της Πολιτικής Προστασίας σε άλλες καταστροφές ακόμη και της εξαιρετικής αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρώτο κύμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η πολιτική ηγεσία διόρισε την άξια ηγεσία του ΓΕΕΘΑ που διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα την κρίση.

Έγιναν λοιπόν πολλά, πιστώνονται στον κύριο Μητσοτάκη, χωρίς αμφιβολία, συνεπώς δεν παραγράφεται και δεν διαγράφεται τίποτε. Αναγνωρίζεται. Ωστόσο πρέπει να ειπωθούν μερικά πράγματα περί της ”Μήδειας” για να είμαστε εντάξει διότι σε αυτή την κρίση ό,τι και να λέει η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά. Αυτή την στιγμή που τυπώνονται αυτές οι γραμμές το ρεύμα δεν είχε επιστρέψει ακόμη σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, η οποία δεκαετίες τώρα υπερψηφίζει την συντηρητική παράταξη. Κόσμος απλός, λαικός, όχι τίποτε πλουτοκράτες κοιμήθηκε χθες βράδυ στο Δημαρχείο του Δήμου Διονύσου στον Άγιο Στέφανο επειδή εκεί υπήρχε θέρμανση. Το γεγονός ότι δεν το έδειξε η ανάλγητη και μπουκωμένη από την γνωστή λίστα ιδιωτική τηλεόραση, η οποία προέβαλε συστηματικώς τον εύθυμο χιονοπόλεμο κατοίκων σε χαρίεσσα διάθεση στο κέντρο των Αθηνών δεν σημαίνει ότι δεν συνέβη. Συνέβη και παρασυνέβη. Έχουμε και λέμε λοιπόν : Κατ αρχάς η μείωση των υποδομών του ΔΕΔΗΕ κατά 75% οφείλεται στα μνημόνια . Τα οποία ως γνωστόν τα ψήφισε όλος ο πολιτικός κόσμος πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής . Ουδείς αναμάρτητος λοιπόν για την μείωση της χρηματοδότησης στον ΔΕΔΗΕ . Έπειτα τι σημαίνει ” ενόχληση για πινγκ πονγκ μεταξύ των φορέων ”; Ανεξάρτητες Αρχές είναι οι φορείς; Δεν διορίζονται από την Πολιτεία; Οι Περιφερειάρχες δεν είναι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού; Δεν συνεδρίασαν ως οιονεί μίνι Υπουργικό Συμβούλιο με τον κύριο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου; Δεν τους δόθηκαν κόκκινα τηλέφωνα για να επικοινωνούν απευθείας με τον πρωθυπουργό ; Τι πάει να πει λοιπόν ” πινγκ πονγκ” μεταξύ φορέων; Απλώς προεδρεύει ο πρωθυπουργός;

Επειδή ξέρουμε πόσο εργατικός είναι, το ίδιο το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις του, τον αδικεί. Και αν υπάρχει πράγματι αντικειμενική πολιτική ευθύνη και ανήκει στους φορείς και όχι στο Μαξίμου γιατί δεν παίρνει ένα κεφάλι ο πρωθυπουργός προς παραδειγματισμό; Έτσι εξωτερικεύεται η ενόχληση. Οι πολίτες των οποίων αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές καταστράφηκαν και τα σπίτια εξακολουθούν να είναι παγωμένα δεν σώνονται αγαπητέ Πρόεδρε με ένα μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Και βεβαίως – κλείνω αυτό το πρώτο σκέλος της ανάλυσης για το τακτικό διαχειριστικό μέρος της κρίσεως με μια αναγκαστικώς δυσάρεστη επισήμανση: Τα χαμόγελα ! Η στήλη δεν έκανε ποτέ θέμα την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Κάποιος που έχει τόσες ευθύνες πάνω του δικαιούται ένα διάλλειμμα αποσυμπίεσης . Η στήλη δεν έκανε θέμα ποτέ ούτε την Ικαρία. Γιατί πριν γίνει το λάθος ο κύριος Μητσοτάκης πήγε σε μικρονήσια όπως η Θηρασιά που δεν είχε πάει ποτέ πρωθυπουργός και μας συγκίνησε. Αλλά τώρα; Αρχίζει χιονιάς και εμείς όχι απλώς πίνουμε τον εσπρέσσο στο Da Cappo -δικαίωμα μας ασφαλώς – αλλά φωτογραφιζόμαστε και όλας χαμογελαστοί; Να με συγχωρείτε αλλά γι αυτά κάποτε ξεσκίζαμε τον Τσίπρα. Λυπάμαι για την αιχμηρότητα του σχολίου-όπως σημείωσα αναγνωρίζω στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εκπληκτική διαχείριση των κρίσεων του 2020- αλλά δεν μπορώ να τα προσπεράσω όλα αυτά . Όσο καλή διάθεση και σεβασμό και αν έχω απέναντι στο πρόσωπο του.

Πάμε τώρα στα στρατηγικά ζητήματα διαχείρισης της κρίσης. Το επιτελικό κράτος για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις από την γραφειοκρατία και σε επί μέρους θέματα- με το σύστημα προμηθειών υπηρεσίες της περιφέρειας δεν έχουν μελάνι για φωτοτυπικά η χαρτί υγείας- εξετέθη. Τι να λέμε ! Και πολιτικά και διοικητικά. Πολιτικά διότι την κρίσιμη στιγμή οι Υπουργοί εξαφανίστηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης και από την ευθύνη . Μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης βγήκε μπροστά για να τους καλύψει όλους με απώτερο στόχο να του ” χρωστά ” ο πρωθυπουργός. Άνοιξε μάλιστα και ενδιαφέροντα βηματισμό. Μετά τον εθνικισμό των 12 μιλίων , το νέο δόγμα εσωτερικής ασφαλείας και το ” αποφάσισα ” να κλείσω την Εθνική Οδό, χθες δήλωσε ότι ” έχω πολιτική ευθύνη απέναντι στον λαό και λογοδοτώ στον πρωθυπουργό”. Χμ. Οι λοιποί Υπουργοί που τους έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες το επιτελικό κράτος( ούτε υπηρεσιακές μεταβολές και συμβάσεις δεν υπογράφουν ) απεσύρθησαν στο βάθος της σκηνής. Δεν βγήκαν μπροστά. Κορόιδα ήταν ; Σε διοικητικό επίπεδο και πάλι τα ζητήματα πολλά . Οι 480 υπάλληλοι που απασχολούνται στην καγκελαρία του επιτελικού κράτους σε τι ακριβώς βοήθησαν στην διαχείριση αυτής της κρίσης ; Ερωτάται! Όσον αφορά στην ανακανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Προσοχή ! Ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος άφησε στο Υπουργείο Εσωτερικών εξαιρετική προεργασία που προβλέπει την μεταβίβαση στους δήμους της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των Σχολείων. Αλλά αν οι Δήμοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν με τις Περιφέρειες ποιος ευθύνεται για τους δρόμους και τα δέντρα θα μπορέσουν να εισπράξουν αύριο τους φόρους; Θα καταρρεύσουμε .’Εχω την εντύπωση λοιπόν-κλείνω- ότι με αφορμή την κρίση αυτή πρέπει να επανεκτιμηθούν πολλά ζητήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει πιο συλλογικά , λιγότερο συγκεντρωτικά και με εμπιστοσύνη στους Υπουργούς. Εάν αυτό απαιτεί και την προωθούμενη από συνεργάτες του πρωθυπουργού ιδέα της επανασύστασης της κυβερνητικής επιτροπής , ας γίνει και αυτό. Ας γίνει κάτι πάντως. Το επιτελικό μοντέλο άντεξε έως εδώ, έδωσε ό,τι είχε να δώσει αλλά από εδώ και πέρα οι προκλήσεις απαιτούν την ταχεία ανανέωση του . Αντικειμενικά κύριε Πρόεδρε!

Απόψεις

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ