ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς καλλιτέχνες;

Να με συμπαθάτε, αλλά την φασαρία με την κυρία Πρωτοψάλτη, δεν την καταλαβαίνω!

Θα σας πω ότι η ιδέα της «εν κινήσει συναυλίας» δεν είναι καινούρια. Τα δυο τελευταία χρόνια την έχει υιοθετήσει η Λυρική Σκηνή. Και μπορώ να πω οτι ενθουσιάσθηκα όταν, προ καιρού, στην Βαρβάκειο αγορά, εκεί που απολάμβανα τους πάγκους των ιχθυοπωλών (είναι απόλαυση το ιχθυοφθαλμόλουτρο στην Βαρβάκειο), εισέρχεται στον χώρο μια ομάδα καλλιτεχνών της Λυρικής και, πίσω από κρεμασμένα τεμάχια βοοειδών, ακούω «La dona e mobile» και εν συνεχεία «Κουρέα της Σεβίλλης»! Μαγεία!

Επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι με τον Γιάννη Καραχισαρίδη (δυστυχώς μας έφυγε προχθές από έμφραγμα στα 65 του), όταν είχαμε την ευθύνη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2004-2006) σκεφθήκαμε να κάνουμε το ίδιο (γινόταν τότε στο Λονδίνο) αλλά τελικά ήταν τόσο ζεστός ο καιρός, που σε ένα ανοιχτό λεωφορείο, οι καλλιτέχνες θα υπέφεραν! Και (καλώς) δεν το τολμήσαμε! Δεν είναι λοιπόν «κάτι το πρωτότυπον» αυτό που επεχείρησε -και καλώς το έπραξε- η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία-σημειωτέον- διετέλεσε και υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού (με κυβέρνηση ΣΡΙΖΑ) επί πρωθυπουργίας Βασιλικής Θάνου!

Το «έγκλημα» της καλλιτέχνιδος είναι-και δεν χωρεί αμφιβολία- το ότι το όχημα (με τους καλλιτέχνες να τηρούν τις δέουσες αποστάσεις στην «καρότσα») διήλθε (και στάθμευσε λιγάκι) από την οδό Ηρώδου του Αττικού και το Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο εξήλθε για λίγο ο πρωθυπουργός και άκουσε κάποιες νότες από «Τα πιο ωραία λαϊκά»…
Αν δεν περνούσε από εκεί και αν επισκεπτόταν μόνο τα Νοσοκομεία, για να απευθύνει ένα μουσικό «Ευχαριστώ» στους ιατρούς και τους νοσηλευτές, ουδείς θα είχε εξεγερθεί ούτε θα είχαμε τους παραλληλισμούς με το «Αγροτικό» το οποίο (κακώς και χωρίς σεβασμό και αισθητική) περιέφερε την εικόνα της Παναγίας στο Αίγιο! Ναι, οι ιερωμένοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των Αρχών απέναντί τους (έγιναν αχαρακτήριστες υπερβολές, αλλά ας σκεφθεί και η Ιεραρχία την «έτσι-κι έτσι» στάση της στην μετά -Χριστόδουλο εποχή) αλλά ουδεμία σχέση το «χάπενινγκ» της Πρωτοψάλτη με την ασεβή μεταχείριση ( άποψή μου) της θείας Εικόνα!

Γιατί ήταν τόσο κακό που το φορτηγό θέλησε να πει κι ένα «ευχαριστώ» σε εκείνον που ηγείται της -μέχρι τώρα- επιτυχημένης στρατηγικής;

Έχοντας περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα πολύ κοντά στον καλλιτεχνικό χώρο, έμαθα να σέβομαι τους καλλιτέχνες και να τους δέχομαι με τα «κουσούρια» τους, τα οποία δεν με ενδιαφέρουν! Βαρέθηκα να ακούω τους συμπλεγματικούς να «ξεσκίζουν» τον Σαββόπουλο «που έβγαλε λεφτά και έγινε δεξιός», τον Μικρούτσικο « που έγινε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ξαναγύρισε στο ΚΚΕ», τον Μίκη «που έγινε υπουργός του Μητσοτάκη», τον Κραουνάκη «που έχει γίνει πιο Συριαζαίος από τον Σκουρλέτη», τον Χατζιδάκι «που ήταν δεξιός κι έπαιζε στα φεστιβάλ της ΚΝΕ», τον Ξαρχάκο «που πήγε κι έγινε ευρωβουλευτής της ΝΔ», την Μούσχουρη «που πήγε να πάρει ένσημα στην ευρωβουλή», τον Γαβρά «που έκανε φίρμα τον Βαρουφάκη»! Δεν με ενδιαφέρουν αυτά! Μάθετε να αγαπάτε τους καλλιτέχνες ΜΟΝΟ για την τέχνη τους. Και σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτούς!

Απόψεις

Ἀρχίζει ἡ περιπέτεια στό Αἰγαῖο

Εφημερίς Εστία
Ἡ Ἄγκυρα «διχοτομεῖ» τό Ἀρχιπέλαγος μέ Navtex διετοῦς διαρκείας (!) παραμονές τῆς συναντήσεως Μητσοτάκη μέ Ἐρντογάν στίς 12 Φεβρουαρίου γιά διάλογο ἐφ’ ὅλης τῆς ὕλης – Ἐπαναφέρει καί τήν ἀποστρατιωτικοποίηση – «Τεστάρουν» τήν Κυβέρνηση, ὅπως καί μέ τήν ἀναβολή τῆς συναντήσεως στήν Νέα Ὑόρκη

«Ἡ νοσταλγία τοῦ παρελθόντος δέν εἶναι στρατηγική»

Εφημερίς Εστία
Aπό τήν πράγματι ἐνδιαφέρουσα ὁμιλία τοῦ Πρωθυπουργοῦ τοῦ Καναδᾶ Μάρκ Κάρνεϋ θά κρατήσουμε μιά φράση.

Ἡ Βουλή «υἱοθετεῖ» τό παιδί τοῦ λιμενικοῦ πού ἐπνίγη ἐν ὥρᾳ καθήκοντος στό Ἄστρος

Εφημερίς Εστία
Ο Πρόεδρος τῆς Βουλῆς Νικήτας Κακλαμάνης ἐδήλωσε πώς ἡ Βουλή θά «υἱοθετήσει» τό τέκνο τοῦ ἄτυχου λιμενικοῦ, ὁ ὁποῖος ἐπνίγη ἐν ὥρᾳ καθήκοντος στό Παράλιο Ἄστρος.

Χ. Φαφαλιός: Ἄσκηση φορολογήσεως ἡ «πράσινη ἀνάπτυξη»

Δημήτρης Καπράνος
Ἡ στήλη αὐτή αἰσθάνεται πολύ ἄνετα, σέ ὅ,τι ἀφορᾶ στό θέμα τῆς «πράσινης ἀνάπτυξης» (sic) καί τῆς «μηδενικῆς ἐκπομπῆς ρύπων τοῦ θερμοκηπίου» κράτησε ἐξ ἀρχῆς «μικρό καλάθι», ἐξέφρασε ἐπιφυλάξεις καί συνέστησε ψυχραιμία καί ὑπομονή.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Παύλος Νιρβάνας
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 25 Ἰανουαρίου 1926