Ούτε απομόνωση ούτε μετάλλαξη

  • Ξέρεις φίλε εγώ είμαι… κεντροδεξιών καταβολών…

…Αλλά το καλύτερο για εμάς είναι νομίζω το εξής: Να πάμε με άλλο αρχηγό στις εκλογές, να διεκδικήσουμε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι σε κρίση, να αυξήσουμε το ποσοστό μας, να επανεκλεγούμε βουλευτές με το ΚΙΝΑΛ και έπειτα να συνεργαστούμε με τον Κυριάκο!

Ο κύριος-α που μου μιλούσε στο τηλέφωνο είναι παλαιός γνωστός-ή. Βουλευτής. Σε γενικές γραμμές τον/την εκτιμώ. Έτυχε να τον/την γνωρίσω όταν περιόδευε στα χωριά της περιφέρειας του τον καιρό που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε κρίση το 2006 και εκείνος-η ήταν νεαρός-ή πολιτευτής. Δεν ξέρω γιατί αλλά πάντοτε εκτιμώ έναν πολιτικό όταν τον γνωρίζω να μάχεται στα “πέτρινα” χρόνια του κόμματός του. Ίσως γιατί έζησα από πολύ κοντά ως ρεπόρτερ τα “πέτρινα” χρόνια της ΝΔ . Αντιθέτως αντιπαθώ όσους βλέπω να ”σκάνε” μύτη μόλις φανεί η εξουσία στον ορίζοντα! Ο συγκεκριμένος-η βουλευτής μου τηλεφώνησε, λοιπόν, να μιλήσουμε μετά την αποκάλυψή μας ότι ο Κυριάκος ετοιμάζει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας με μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορία απολύτως διασταυρωμένη από δύο πηγές, δεν παίζω ποτέ με τέτοια ζητήματα. Στην ουσία μου επιβεβαίωσε όσα φέραμε στο φώς της δημοσιότητος με την διαφοροποίηση ότι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την Γεννηματά για να τεθεί εκ μέρους τους ζήτημα συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ υπό άλλη ηγεσία σε ισότιμη βάση. Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, αν η κ. Γεννηματά δεν ανατραπεί και αποφασίσει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτό το ερώτημα δεν μου απάντησε τι θα κάνει ο-η κ. βουλευτής. Ίσως γιατί η εξέλιξη σε αυτή την περίπτωση είναι αυτονόητη: Όσοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διαφωνούν με την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσουν και θα ζητήσουν να ενταχθούν στην- έχουσα αποδεδειγμένα ανοικτές αγκάλες- ΝΔ. Στην πραγματικότητα επομένως, προς τι ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε; Την αλήθεια γράψαμε. Ίσως νωρίς αλλά την αλήθεια. Δεν αποκαλύψαμε κάτι συγκλονιστικό. Η απλή αναλογική και οι δημοσκοπήσεις παράγουν ήδη διεργασίες και πολιτικά αποτελέσματα, όχι τα ΜΜΕ. Εμείς απλώς τα ”φωτίζουμε”. Δουλειά των πολιτικών είναι να κρύβουν τις ειδήσεις και δουλειά των δημοσιογράφων είναι να τις μαθαίνουν .

Τι συμβαίνει εδώ; Απλό, το επαναλαμβάνω. Η μακρά πρωτοπορία που δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την εποχή οι μετρήσεις ξύπνησαν τα ένστικτα επιβίωσης του λεγόμενου ”δημοκρατικού χώρου” (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) ο οποίος βλέπει ότι πρώτον έρχονται εκλογές (οι χθεσινές διαρροές για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων το Σεπτέμβριο ενισχύουν το σενάριο) και δεύτερον ότι ως ”χώρος” κινδυνεύει με πολιτική συντριβή. Από όσα μάλιστα διαβάζω φαίνεται ότι ο Τσίπρας το έχει εμπεδώσει. Εμπρός στην ανάγκη να συσπειρωθούν σε ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για να έχουν αξιοπρεπή ήττα ο τέως Πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τους παλαιούς ηγεμονισμούς και τώρα όταν αναφέρεται στην Γεννηματά τονίζει με σεμνότητα ”πως εμείς καταγράφουμε θετικά την ρητορεία της αλλά δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις”. Δύο φορές χρησιμοποίησε την φράση ”δεν θα προκαταλάβουμε ” στην συνέντευξη του στην ”Αυγή”. Η δράση, ως γνωστόν, φέρνει αντίδραση. Το ”φλέρτ” Τσίπρα-Γεννηματά  ενεργοποιεί τον άξονα Μητσοτάκη-Βενιζελικών.

Κατόπιν όλων αυτών ειλικρινώς δεν κατανοώ την ταραχή κάποιων στο ΚΙΝΑΛ για τις αποκαλύψεις μας. Ομοίως δεν κατανοώ και την έκπληξη κάποιων στην ”περιφέρεια” του Μαξίμου για την αποκάλυψη του πολιτικού ”φλέρτ” της ΝΔ με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Έφθασαν στα αυτιά μου μάλιστα πληροφορίες ότι κατά κάποιους καχύποπτους η αποκάλυψή μας αποσκοπούσε δήθεν στο να χαλάσει το προξενιό, ότι έχει ως στόχο την δημιουργία …πόλου στο εσωτερικό της ΝΔ και άλλα τέτοια γραφικά. Μα και όταν αποκαλύψαμε την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον περασμένο Νοέμβριο τα ίδια μας έλεγαν κάποιοι από τα ραδιόφωνα. Ότι θέλουμε να… ” κάψουμε ” το σενάριο. Ερώτηση: Κάηκε; Γιατί να καεί και τώρα αν αυτός που θα το αποφασίσει είναι πανίσχυρος, νιώθει ότι έχει την νομιμοποίηση και θεωρεί ότι σε εκλογές απλής αναλογικής… θα αυξήσει την συσπείρωσή του με μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ; Εμείς είμαστε το …εμπόδιο; Σας παρακαλώ! Ας είμαστε σοβαροί! Όποιος έχει την ελευθερία έχει και την ευθύνη αγαπητοί.

Όσον αφορά τα σενάρια περί….πόλου -χαμογελάω- επισημαίνω τα εξής: Τους πόλους δεν τους φτιάχνουν οι δημοσιογράφοι αλλά τα γεγονότα. Όταν καθημερινά ο κορμός της βάσης σου αναστατώνεται την μία από δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, την άλλη από χειρισμούς της Προεδρίας 2021(Καποδίστριας), την τρίτη από χειρισμούς της υπουργού Παιδείας (διώξεις σε χριστιανούς), την τετάρτη από δηλώσεις του υφυπουργού Συντονισμού (Τοπαλούδη), την πέμπτη από χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού (Ξαρχάκος) και εσύ θέλεις να βάλεις και άλλο ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, τότε δεν χρειάζονται οι δημοσιογράφοι για να δημιουργηθεί ο πόλος. Τον φτιάχνουν μια χαρά τον πόλο με τα ίδια τους τα χέρια οι κεντροαριστεροί-ές υπουργοί που προκαλούν την κοινωνία και οι ηγεσίες που τους ανέχονται. Ο ίδιος προσωπικά παρακολουθώ από τα 14 μου ως μαθητής από τις τάξεις της ΜΑΚΙ τις διεργασίες σε αυτή την μεγάλη παράταξη και από τα 22 μου ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Γνωρίζω άριστα ότι εμείς που έχουμε δημόσιο λόγο και διεκδικούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα πέφτουμε καμμιά φορά στην παγίδα να θεωρούμε ότι είμαστε …συναρχηγοί με τον εκάστοτε αρχηγό της παράταξης. Το λάθος αυτό το έκαναν στο παρελθόν διάφοροι εμβληματικοί δημοσιογράφοι του χώρου μας, τέως αριστεροί, νυν μεταλλαγμένοι δεξιοί. Με γνωστά αποτελέσματα. Δεν έχω τον σκοπό, ούτε την διάθεση να το επαναλάβω. Γνωρίζω τα όρια. Λέω μαζί με άλλους- δεν ανακαλύπτω την Αμερική- ταπεινά την γνώμη μου και όποιος θέλει την ακούει όποιος θέλει την πετάει. Κανένα άγχος για την τύχη της.

Επί της αρχής, όμως, όπως χιλιάδες Έλληνες που ανήκουν ιδεολογικά από την εδώ πλευρά, επιθυμούμε μια Κεντροδεξιά που βασίζεται στην ανανέωση, στην μεταρρύθμιση, στην παράδοση και στην συνέχεια. Δεν την θέλουμε να ”κλείνεται ” στον εαυτό της σε σημείο που να απομονώνεται από την κοινωνία αλλά ούτε και να ”ανοίγεται ” σε τρίτους σε σημείο που να μεταλλάσσεται σε κάτι ξένο από τις αρχές της. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε υπουργούς μειράκια, τύπου Χάρη Θεοχάρη, να ερωτώνται από γερμανικά περιοδικά (CICERO) για την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή ιδέα και να απαντούν κάνοντας πως δεν άκουσαν το όνομα του ιδρυτή της παράταξης με την οποία πολιτεύονται. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακούμε ανθρώπους που δεν κόλλησαν ποτέ αφίσσα γι αυτό το χώρο στα ”πέτρινα” χρόνια -ενώ κάποιοι άλλοι το έκαναν- να μας παραδίδουν μαθήματα ιδεολογικής προσήλωσης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακούμε μαθήματα νομιμοφροσύνης από ανθρώπους που αποστάτησαν δύο και τρεις φορές από τον χώρο της Κεντροδεξιάς με στόχο γίνουν συνιστώσες της διαπλοκής για να γυρίσουν και να μηρυκάζουν ανόητες θεωρίες συνωμοσίας. Θα είμαστε λοιπόν εδώ, πάντα εδώ, πάντα εντός, και θα λέμε την γνώμη μας και τις πληροφορίες μας. Έχουμε κάθε δικαίωμα. Σαφές υποθέτω. Λήξις.

Απόψεις

Κάνει πίσω ὁ κ. Γιῶργος Γεραπετρίτης γιά πάρκα στό Αἰγαῖο καί Κοσσυφοπέδιο

Εφημερίς Εστία
«Δέν ἔχουν χωροθετηθεῖ, δέν συνδέονται μέ ἄσκηση κυριαρχίας-κυριαρχικῶν δικαιωμάτων, εἶναι… περιβαλλοντικό ζήτημα» – Ἀπόπειρα κατευνασμοῦ τοῦ Προέδρου Ἐρντογάν ἐν ὄψει τῆς ἐπισκέψεως τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη στήν Ἄγκυρα – Ἄτακτος ὑποχώρησις στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης – Θά ἀπόσχει ἡ Ἑλλάς, μετά τίς σφοδρές ἀντιδράσεις τῆς Σερβίας

Διακομματική κραυγή ἀγωνίας γιά τήν βιομηχανία μας

Εφημερίς Εστία
ΚΑΠΟΤΕ ἔλεγαν πώς εἶναι ζήτημα κύρους γιά μιά χώρα νά ἔχει δική της ἀμυντική βιομηχανία μέ αὐτόνομη παραγωγή πολεμικοῦ ὑλικοῦ.

Ἄνοιγμα Μητσοτάκη στόν Περιφερειάρχη Βορείου Αἰγαίου κ. Κ. Μουτζούρη

Εφημερίς Εστία
ΣΤΗΝ χθεσινή ἐπίσκεψη τοῦ Πρωθυπουργοῦ στήν Λέσβο, μέ ἀφορμή τήν ὁλοκλήρωση ἑνός νέου αὐτοκινητoδρ;oμου ἀπό τήν Καλλονή στό Σιγρί, τίς ἐντυπώσεις ἔκλεψαν οἱ φιλοφρονήσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ πρός τόν Περιφερειάρχη Βορείου Αἰγαίου.

Στίς πλαγιές τοῦ Παρνασσοῦ, στό κέντρο τῶν Ἀθηνῶν

Δημήτρης Καπράνος
Τό διάβασα στά μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως. «Μόλις προχθές ἔλεγα σέ κάποιο φίλο, “δές τί ὡραῖα πού τά πάει ἡ ‘Ἀλεξάνδρα’ στήν Καλλιθέα, πόσο καλά δουλεύει τόν προγραμματισμό της, καί πόσο καλή εἶναι ἡ προβολή της.

Ο ΣΑΚΑΤΗΣ

Εφημερίς Εστία
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 25 Ἀπριλίου 1924