Όταν το κράτος γίνεται κυνικό και απάνθρωπο

Ο φίλος, κάθιδρος και στενοχωρημένος

«Σε πείραξε η ζέστη, ε;» του ειπα. «Ποιά ζέστη; Το κράτος το παράλογο, το απάνθρωπο, με πείραξε!». Θέλησα να αστειευτώ. «Τί σου έκανε; να το πω στον κηδεμόνα του να το μαλώσει!»… «Δεν γράφεις αυτά που μου συμβαίνουν, μήπως τα διαβάσει ο κηδεμόνας και αποφασίσει να παρέμβει επί τέλους;» λέει και άρχισε να αφηγείται. «Υπάρχει ένας Νόμος, που σκαρφίστηκε ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος, υπουργός Οικονομικών του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά την «διεύρυνση» της ΝΔ το 1977.

Ήταν μια εποχή, κατά την οποία το κράτος, απέραντο «χαρτοβασίλειο», δεν είχε τα εργαλεία για να ελέγξει εξονυχιστικώς τους φορολογουμένους. Όσο και αν πάσχιζε η Εφορία (με τα γνωστά της προβλήματα) δεν μπορούσε να εντοπίσει κατά τρόπο απόλυτο τα εισοδήματα των πολιτών. Κι έτσι, εφηύρε (αντέγραψε μάλλον, από άλλες χώρες) τον Νόμο «περί τεκμηρίων», που παραμένει ενεργός!

Σήμερα, που με τα εργαλεία τα οποία διαθέτει το κράτος και η ΑΑΔΕ, μπορούν όχι μόνο να εντοπίσουν όλη σου την περιουσία, να γνωρίζουν ακριβώς το εισόδημά σου, αλλά και πόσα χρήματα έχεις αυτή την στιγμή στην τσέπη σου!  Παραμένει ενεργός ένας αναχρονιστικός, απάνθρωπος, άδικος και προσβλητικός , με κοινωνικές επιπτώσεις για τον πολίτη Νόμος, αφού το κράτος τον θεωρεί ούτως ή άλλως απατεώνα! Και παράλληλα ωθεί πολλούς σε «αλχημείες» προκειμένου να αποφύγουν τον θανάσιμο, παράλογο εναγκαλισμό του κράτους. Υπάρχουν σήμερα συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν έναν αξιοπρεπή μισθό και περίμεναν μια εξ ίσου αξιοπρεπή σύνταξη. Ωστόσο, με τα λάθη που έγιναν από τις πολιτικές ηγεσίες (εκείνες αποφασίζουν) μειώθηκαν τραγικά και οι μισθοί και οι συντάξεις.  Και σήμερα, ο άνθρωπος που παίρνει μια μικρή σύνταξη, αλλά η σύζυγός του έχει κληρονομήσει ένα σπίτι που έχει αξία πολύ μεγαλύτερη από τα εισοδήματά του, όπως κατέληξαν, πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφας!

Τί θα πει «τεκμαρτό εισόδημα» όταν τα εισοδήματα έχουν περικοπεί στο ελάχιστο; Ας γίνεται έλεγχος εξονυχιστικός και εάν προκύπτει πρόβλημα, ας πίπτει πέλεκυς! Αλλά δεν είναι ντροπή να ζητάς «τεκμαρτό εισόδημα» από έναν απόμαχο της εργασίας του οποίου περιέκοψες με τον μπαλτά τον μισθό και την σύνταξη;

Και με ποιά λογική λες ότι είσαι δίκαιο και σύγχρονο κράτος όταν προσθέτεις στον φόρο εισοδήματος δυο ακόμη φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και το «τεκμαρτό»; Είναι παράλογο και απάνθρωπο! Σε άλλες χώρες ισχύουν Νόμοι που προβλέπουν ότι οι φόροι ,προστιθέμενοι, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματος. Εδώ σου ζητούν να πληρώσεις φόρο τρεις φορές περισσότερα από όσα κερδίζεις. Από πού θα τα δώσεις;

Σου λέει το κράτος: Απέκτησες περιουσία, όταν είχε καλές αμοιβές; Θα σε εξαναγκάσω να την εκποιήσεις, αφού με τους φόρους στην ουσία την δημεύω! Ας το προσέξει η κυβέρνηση. Βεβαίως, κατάργηση των τεκμηρίων είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά …δεν πρόκαμε! Άσε που με την κατάργηση αυτών των φόρων θα γίνουν τα ακίνητα πιο ελκυστικά και θα έχουν και οι Τράπεζες αξιόλογα ενέχυρα προκειμένου να δανειοδοτήσουν την ανάπτυξη!

Απόψεις

– «Νά πάρει ὁ μεγάλος καί τόν Τσιάρα» – «Θά πῶ τοῦ Κυριάκου γιά τόν Αὐγενάκη»

Εφημερίς Εστία
Εὐθεῖες ἀναφορές στό πρόσωπο τοῦ Πρωθυπουργοῦ στούς διαλόγους τῆς δικογραφίας Κοβέσι γιά τό σκάνδαλο τοῦ ΟΠΕΚΕΠΕ – Ἡ Εὐρωπαία Εἰσαγγελεύς «καρατόμησε» τόν ὑπουργό Μεταναστεύσεως Μάκη Βορίδη καί τούς ὑφυπουργούς Δ. Σταμενίτη, Χ. Μπουκῶρο καί Τ. Χατζηβασιλείου – Βαρύ πλῆγμα γιά τήν Κυβέρνηση – Στόν ὁρίζοντα Προανακριτική καί στό βάθος ἐκλογές

Πλήρης ἐπικράτησις Τράμπ

Εφημερίς Εστία
Ἡ Εὐρώπη πληρώνει τό ΝΑΤΟ

Τελικῶς ἡ ΕΕ ἐτήρησε σιγήν γιά τό «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Εφημερίς Εστία
Λίγες μόνο ὧρες κράτησε ἡ ὑπεραισιοδοξία τῆς ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως ὡς πρός τήν στάση τῆς ΕΕ πρός τίς ἄκρως προκλητικές – ἐχθρικές κινήσεις τῆς Λιβύης μέ αἰχμή τό «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

ΔΑΠΑΝΟΦΟΒΙΑ

Παύλος Νιρβάνας
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 27 Ἰουνίου 1925

Δευτέρα, 28 Ἰουνίου 1965

Εφημερίς Εστία
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ!…