Οι πολίτες τιμώρησαν ολιγάρχες και μοιραία πρόσωπα

ΑΠΟ την αρχή της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ επισημάναμε ότι τα κόμματα δεν είναι και δεν μπορεί να εξελίσσονται σε κέντρα διερχομένων. Μπαίνεις, ψηφίζεις, αποχωρείς.

Δεν είναι δημοκρατία αυτό αλλά νόθευση της δημοκρατίας. Παράδοση της στους λίγους και ισχυρούς αν οι στρατιές των ψηφοφόρων καθοδηγούνται από συγκεκριμένα κέντρα. Κάποιοι όμως δεν άκουσαν. Κάποιοι ενθαρρυνθέντες από άλλες διαδικασίες στις οποίες τα κόλπα τους ” έπιασαν” θέλησαν να επαναλάβουν το πείραμα στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτημα είναι αν ο εκλεκτός τους μπορούσε να φθάσει το 15%. Αυτό ήταν το πραγματικό ποσοστό του. Και όμως! Με το που δόθηκε το σήμα της εκκίνησης στην αφετηρία ζήσαμε το γνωστό έργο: Κατ αρχάς οι γνωστές δημοσκοπήσεις γνωστών δημοσκόπων εμφάνιζαν το γνωστό ”άτι” που δεν κατάφερε να εισέλθει στον δεύτερο γύρο ως… πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου και μάλιστα με μεγάλες διαφορές από το δεύτερο. Το πλασσάριζαν ως την ”επιλογή της κοινωνίας των πολιτών”. Μετά τις δημοσκοπήσεις ήρθαν οι δίαυλοι, οι τηλεοπτικοί δίαυλοι: Άνοιξαν οι λεωφόροι του φωτός. Η προβολή του υποψηφίου από συγκεκριμένα κέντρα και συγκεκριμένους σταθμούς εις βάρος των λοιπών διεκδικητών του θώκου υπήρξε σκανδαλώδης. Στην τελική ευθεία ανέλαβαν δράση οι μηχανισμοί. Οι εξωκομματικοί μηχανισμοί. Μια ματιά να ρίξει κανείς στην διασπορά της ψήφου του συγκεκριμένου υποψηφίου μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, την καλή του επίδοση σε ορισμένες περιφέρειες μόνον όπως η Πελοπόνησσος , το γεγονός ότι σάρωσε σε συγκεκριμένους Δήμους του λεκανοπεδίου, αρκεί για να καταλάβει κανείς τι επιχειρηθήκε να συμβεί. Κάποιοι νομίζουν ότι έχουν τα κόμματα στο τσεπάκι τους. Κάποιοι ότι μπορούν να κάνουν άνω κάτω και άλλους πολιτικούς χώρους εκτός από τους δικούς τους. Κάποιοι ότι το σύστημα ” δημοσκοπήσεις-κανάλια- μηχανισμοι μεταφοράς ψηφοφρόρων από κόμμα σε κόμμα ” είναι το τέλειο για να αρπάξεις ακόμη και καρέκλα του Ανδρέα Παπανδρέου.Τόσο ανιστόρητοι.

Το σχέδιο εν τέλει αυτή την φορά δεν ” δούλεψε”, απέτυχε. Και αν το ”άτι” διεσώθη οφείλεται στο γεγονός ότι καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε την σοφία να τηρήσει χαμηλούς τόνους και να μην προκαλέσει το κοινό. Ωστόσο η εξέλιξη της ιστορίας αυτής που έχει ακόμη ουρές -καθώς συμφέροντα έχουν επενδύσει στην νίκη Ανδρουλάκη προκειμένου να αποκτήσουν μοχλό πίεσης (όπως θεωρούν) για την διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανακάμψεως- δείχνει την άεναη διαπάλη της διαπλοκής και άλλων κέντρων με το εκλογικό σώμα στην πατρίδα μας. Άλλα πράγματα σήμαινε η εκλογή για χιλιάδες απλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έμειναν με τις ώρες στην ουρά να ψηφίσουν για αρχηγό στο κόμμα τους και άλλα για τους 60-70.000 μέλη της ΝΔ κυρίως και του ΣΥΡΙΖΑ δευτερευόντως οι οποίοι οδηγήθηκαν κατόπιν συστάσεων στην κάλπη για να εξυπηρετήσουν σκοπούς τρίτων. Αλλότριους σκοπούς σε σχέση με το βασικό ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί λοιπόν μια πρώτη νίκη των πολιτών εναντίον των νταβατζήδων και άλλων κέντρων που θεωρούν ότι όλα σε αυτή την ζωή ”αγοράζονται” και πως οι καρέκλες των αρχηγών κομμάτων μπορούν να βγαίνουν στην δημοπρασία. Και αναλόγως των κινήτρων που μπορεί να παράσχει κανείς ως δέλεαρ για την μεταφορά μελών άλλων κομμάτων στην κάλπη του διεκδικούμενου κόμματος μπορεί και να κερδίζει τον θώκο ως έπαθλο.

Γράφω ”πρώτη νίκη ” διότι είμαι είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ . Το οποίο, παρά την παπανδρεική ιστορική του φυσιογνωμία, παρεδόθη ήδη δύο φορές στις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού: Μια φορά το 1996 και ” πληρώνει” ακόμη τις αμαρτίες της εποχής εκείνης με ατιμωτικές καταδίκες κορυφαίων Υπουργών του από την ποινική δικαιοσύνη και μία ακόμη το 2012 όταν κατρακύλησε μετά από συγκυβέρνηση με την ΝΔ στα χειρότερο ποσοστά της ιστορίας του. Έβδομο με 4,68% . Το ξεπέρασε ακόμη και το ΚΚΕ. Ωστόσο υπηρέτησε όπως και το 1996 με συνέπεια όλες τις αντιλαικές επιλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι εκφράζει το βαθύ ΠΑΣΟΚ της γενιάς του, την βάση του κόμματος του αλλά ορισμένες θέσεις του για τα εθνικά ζητήματα είναι βαθύτατα προβληματικές. Οπως η κατάργηση του ελληνικού βέτο στις Συνόδους Κορυφής. Να δούμε τι λέει και για τα εσωτερικά. Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν και μια εβδομάδα στην πολιτική είναι πολύς χρόνος φαίνεται ότι πληρώνει ακόμη στην συνείδηση των πολιτών την χρεοκοπία και τα μνημόνια. Τις αντιλαικές επιλογές. Παπανδρεικό παραμένει στην ψυχή του το κόμμα μόνο που αυτός ο Παπανδρέου δεν είναι πιστό αντίγραφο των άλλων και μάλλον απορρίπτεται. Η βάση του ΠΑΣΟΚ του είχε στείλει μήνυμα δύο φορές ακόμη, μια φορά αποδοκίμασε το εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ και μια φορά όταν το επώνυμο Παπανδρέου ήρθε τρίτο στις ευρωεκλογές πίσω από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καιλή .Αλλά το μήνυμα υπετιμήθη.

Υπό αυτή την έννοια το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έχει σημασία γιατί η αληθής βάση του ΠΑΣΟΚ συνέτριψε την ισχύ ενός ολιγάρχη και μερικών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, που αλαζονικώς ονειρεύονταν το Κίνημα προσωπικό υποκατάστημα τους, έχει επίσης σημασία γιατί η βάση του ΠΑΣΟΚ χρέωσε και αυτή με την σειρά της την χρεοκοπία της χώρας στον ”μοιραίο” Γιώργο Παπανδρέου και τιμώρησε τον πρώην πρωθυπουργό του 45% με την δεύτερη θέση . ‘Εχουμε όμως μπροστά μας δρόμο. Δεν υποτιμώ την διεργασία που άρχισε στο ΠΑΣΟΚ με στόχο την ανάταξη του, δεν υποτιμώ τον διαφαινόμενο νικητή Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι οργανωτικώς άριστος ως ..ΚΚΕ αλλά στην διατύπωση πολιτικών θέσεων υστερεί για την ώρα, θεωρώ όμως ότι το εγχείρημα θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Τότε θα δούμε πόσο απειλητικό θα γίνει. Οι 270.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες μπορεί να λένε πολλά αλλά δεδομένου ότι για πρώτη φορά σε εσωκομματική εκλογή του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οργανωμένα 60.000-70.000 μέλη άλλων κομμάτων ( σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ) μπορεί να μην λένε και τίποτε. 212.000 είχε κινητοποιήσει η Γεννηματά το 2017 στο απόγειο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους εισαγόμενους. Και αν αναζητήσετε τα πρωτοσέλιδα της εποχής – αν και οι εποχές δεν είναι πάντοτε ίδιες- τις ίδιες προσδοκίες καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ για το ΠΑΣΟΚ. Για διψήφια ποσοστά. Οι οποίες εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν στις .. κάλτσες που θα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου( εννοώντας κάλπες) . Κρατείται ότι ο πρώτος γύρος της Κυριακής έδειξε ότι ο κόσμος έχει κατ αρχάς άγριες διαθέσεις απέναντι στο σύστημα. Αρκεί να μη γίνει σύστημα, η ίδια του η επιλογή.

Απόψεις

Την Κυριακή 21.07 με την Εστία: Κύπρος – 50 χρόνια από την εισβολή

Εφημερίς Εστία
Στις 21.07 η Εστία της Κυριακής θυμάται: ΚΥΠΡΟΣ 1974 – 50 ΧΡΟΝΙΑ από την εισβολή

Το Σάββατο 20.07 με την Εστία: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ

Εφημερίς Εστία
Το Σάββατο 20.07 η Εστία θυμάται την εισβολή στην Μεγαλόνησο: 50 χρόνια μετά – To χρονικό της μάχης της ΕΛΔΥΚ

Ἡ Τουρκία «φλερτάρει» τόν Τράμπ ἐνῷ ἡ Ἑλλάς κοιμᾶται

Εφημερίς Εστία
Βαρειά ἡ σκιά τοῦ τέως Ἀμερικανοῦ Προέδρου στήν Σύνοδο τοῦ ΝΑΤΟ στήν Oὐάσιγκτων – Ὅλοι ἀναζητοῦσαν ραντεβού μέ συνεργάτες του καί ὑποστηρικτές του, πλήν ἡμῶν – Οἱ μυστικές ἐπαφές ἀξιωματούχων τῆς Ἀγκύρας καί τῶν Σκοπίων μέ τό «δεξί χέρι» τοῦ Ρεπουμπλικανοῦ ὑποψηφίου γιά τήν ἐξωτερική πολιτική

Τά κενά στήν ἄμυνά μας

Εφημερίς Εστία
ΓΛΩΤΤΑ λανθάνουσα τἀληθῆ λέγει. Προφανῶς αὐτό ἰσχύει γιά τήν παραδοχή τοῦ Πρωθυπουργοῦ, ὅτι ὑπάρχουν κενά στήν ἄμυνά μας.

«Kαῖνε» οἱ τιμές στήν χονδρεμπορική ἀγορά ρεύματος

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ εὑρίσκονται τά συναρμόδια ὑπουργεῖα μπροστά στήν ἀπειλή μεγάλων ἀνατιμήσεων στούς λογαριασμούς ρεύματος, καθώς ἡ χονδρεμπορική ἀγορά κινεῖται σέ ἐπίπεδα ἐνεργειακῆς κρίσεως, μέ τήν τιμή νά σκαρφαλώνει χθές στό Χρηματιστήριο Ἐνέργειας στά 190 εὐρώ ἀνά μεγαβατώρα.