Οι ναυτικοί δεν είναι παρίες της θαλάσσης

Τριακόσιες χιλιάδες ναυτικοί σε όλο τον κόσμο…

… παραμένουν παγιδευμένοι στα πλοία, λόγω της διακοπης των πτήσεων εξ αιτίας της πανδημίας! Τα προβλήματα στην αντικατάσταση πληρωμάτων συνεχίζονται και η Intercargo τονίζει ότι «δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ευρυθμία όσο οι ναυτικοί δεν αναγνωρίζονται ως «key workers».

«Χωρίς αποδοτικές αλλαγές πληρωμάτων, η αλυσίδα εφοδιασμού θα καταρρεύσει οδηγώντας σε βασικές ελλείψεις προϊόντων και μεγαλύτερες δυσκολίες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Δημήτρης Φαφαλιός.

«Σήμερα μια αόρατη ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται γύρω μας, με 300.000 ναυτικούς παγιδευμένους στη θάλασσα, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους. Βιώνοντας ήδη κόπωση και άγχος και χωρίς κανένα τρόπο να φύγουν από τα πλοία και κανέναν να τους ανακουφίσει, είναι ανίκανοι να προβλέψουν πότε θα τελειώσει η ταλαιπωρία τους.

Οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουν αποδεκτά τα πρωτόκολλα του ΙΜΟ και ζητούμε από τα μέλη να κάνουν έκκληση στις εκάστοτε κυβερνήσεις να τελειώσουν τους περιορισμούς για τις μετακινήσεις των ναυτικών προκειμένου να επιστρέψουν σπίτια τους και άλλοι ναυτικοί να μπορούν να τους αντικαταστήσουν» ανέφερε ο Δημ. Φαφαλιός, με την ευκαιρία ενός βίντεο που δημοσιοποίησε η Intercargo, για να επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα.

Ο αντιπρόεδρος της Intercargo Σπυρίδων Ταράσης, προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποδεικνύοντας  μια σειρά ενεργειών οι οποίες πρέπει να γίνουν: «Όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των ναυτιλιακών κρατών πρέπει- με αναγωγή  του ζητήματος  ως επείγοντος – να επιτρέψουν τα ταξίδια, το sign-off/sign-on των ναυτικών και τον επαναπατρισμό στους τόπους διαμονής τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν την δέσμευση των ναυτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως key workers και να ανοίξουν τα σύνορα για να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Η Intercargo (Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού φορτίου) εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανεξάρτητων πλοιοκτητών ξηρού φορτίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στους κόλπους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) όσο και στα διεθνή ναυτιλιακά και ναυτικά φόρα.

Σήμερα ο στόλος των φορτηγών–dry bulkers αριθμεί 11.500 πλοία. Από αυτά 2.300 είναι μέλη της Intercargo αντιροσωπεύοντας το 20% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ήτοι το 20% της παγκόσμιας μεταφοράς άνθρακα, μεταλλευμάτων και σιτηρών.

Ο αποκλεισμός-ακούσιος- των ναυτικών λόγω από την πανδημία του κορωνοϊού, αποσυντονίζει τις διεθνείς μεταφορές , σε μια περίοδο με τις τιμές του πετρελαίου στο ναδίρ. Και ενώ η ναυτιλία θα έπρεπε να «πετάει την σκούφια της», όπως αναφέρουν οι ενδείξεις ,το επόμενο τρίμηνο αναμένεται  δύσκολο αλλά και καθοριστικό .

Φυσικά, δεν πλήττονται μόνο τα εμπορικά πλοία . Εταιρείες-κολοσσοί της κρουαζιέρας, αναμένεται να «βάλουν λουκέτο» καθώς απέτυχε το μεγάλο «πρότζεκτ» με τα πλοία-γίγαντες, τα οποία έπεσαν από την πρώτη ημέρα θύματα της επιδημίας. Η Ναυτιλία υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες. Ας την βοηθήσουν οι κυβερνήσεις.

Απόψεις

Το University of London παρουσιάζει επίσημα τα προγράμματά του στην Ελλάδα μέσω του Athens International College και του IMS College

Εφημερίς Εστία
Το Athens International College και το IMS College διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των προγραμμάτων του University of London στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη παρουσία του Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Το University of London, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά δίκτυα στον κόσμο, επέλεξε το Athens International College και το IMS College ως τα δύο Recognised Teaching Centres του στην Ελλάδα, μετά από αυστηρή και πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας αξιολογήθηκε σε βάθος η δυνατότητα των δύο κολλεγίων να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές, οργανωτικές και ποιοτικές απαιτήσεις του University of London. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι φοιτητές στην Ελλάδα αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα του University of London, τα οποία συνδέονται με πανεπιστήμια όπως τα Royal Holloway, Goldsmiths, Queen Mary και UCL, που συγκαταλέγονται στα πλέον αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 απηύθυναν χαιρετισμό η Αυτού Εξοχότητα ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Mr Matthew Lodge, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, η Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κολλεγίων, κ. […]

Ἑλληνοκινεζική γέφυρα ἐνημερώσεως ἀπό τόν ὅμιλο Φιλιππάκη καί τήν «People’s Daily»

Εφημερίς Εστία
Εν μέσῳ μιᾶς ἐποχῆς κατά τήν ὁποία ἡ τεχνολογική πρόοδος μεταβάλλει ταχύτατα τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο παράγεται καί διακινεῖται ἡ πληροφορία, ἡ Ἑλλάς καί ἡ Κίνα ἐπιχειροῦν νά ἐνισχύσουν περαιτέρω τούς διαύλους ἐπικοινωνίας τους μέ πρωταγωνιστές τήν Δημοκρατική Ἐνημέρωση Α.Ε., τοῦ ὁμίλου IFMG τοῦ Ἰωάννη Φιλιππάκη, καί τήν μεγαλύτερη ἐφημερίδα τῆς Κίνας, «People’s Daily».

«Ἀνάσα» γιά τήν Παιδιατρική Κλινική τοῦ ΠΓΝΛ ἡ δωρεά τοῦ ἐκδότου Ἰωάννου Φιλιππάκη

Εφημερίς Εστία
Ὁ πρόεδρος τοῦ Ἐκδοτικοῦ Ὁμίλου IFMG Ἰωάννης Φιλιππάκης προσέφερε σημαντική ἐνίσχυση στόν τεχνολογικό ἐξοπλισμό τῆς Παιδιατρικῆς Κλινικῆς τοῦ Πανεπιστημιακοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Λαρίσης, μέσῳ δωρεᾶς δέκα ἠλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν καί τεσσάρων ἐκτυπωτῶν.

Ἤθελαν νά φορτώσουν τό Ἐρέχθειο καί τίς Καρυάτιδες σέ πολεμικό πλοῖο!

Εφημερίς Εστία
Κοῦπες μέ καφέ καί σπρέυ γιά κουνούπια πάνω στά ἀριστουργήματα πού «ἐξετίθεντο» στό σαλόνι τῆς κ. Ἔλγιν – Ἀποκαλοῦσε τίς Καρυάτιδες «Καρυsomething»! – Ἀδικαιολογήτως ἀπουσίαζαν ὁ Πρωθυπουργός καί τό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ – Σταμπολίδης: «Ὥρα γιά ἀποκαταστατική Δικαιοσύνη»

Ὁ «Χρυσοδάκτυλος» καί ἡ Ὀρθοδοξία

Μανώλης Κοττάκης
Ἕλληνες ἄγευστοι τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἀνακαλύπτουν μέ καθυστέρηση τήν ἀξία της