ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

“Μηδέν άγαν”, η πρόταση για το περιβάλλον

Δεν είμεθα από τους “φαν” των “Φόρουμ”, γενικώς

Έχουμε αρχίσει να “κουμπωνόμαστε” για πολλές από τις μεγάλες διοργανώσεις, που τις περισσότερες φορές αφήνουν πίσω τους πολλά λόγια, αλλά ελάχιστη ουσία. Αφήνουν, βεβαίως, αρκετά κέρδη στους διοργανωτές, οι οποίοι- με τον τρόπο τους- εξασφαλίζουν την “αιγίδα” διαφόρων φορέων του δημοσίου, το οποίο-συνήθως- δεν εισπράττει δεκάρα τσακιστή.

Μας άρεσε, όμως, η πρόταση που υπέβαλε στο “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών” ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, ειδικός στα θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και μαικήνας της σύγχρονης τέχνης) Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Polygreen . Μια πρόταση με πυξίδα την αρχαία ελληνική σοφία και τον λόγο των προγόνων μας.

Πρότεινε, λοιπόν, να ονομασθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία “Μηδέν Άγαν”
(τίποτε περιττό).

“Το “Μηδέν ΄’Αγαν”, εδώ και 2.500 χρόνια περίπου περικλείει όλη την φιλοσοφία γύρω από την “πράσινη συμφωνία” της ΕΕ. Τίποτε περιττό, καμία υπερβολή, όλα χρήσιμα, όλα αξιοποιήσιμα. Σε καμία άλλη γλώσσα ή πολιτισμό δεν έχουν υπάρξει δύο λέξεις που να περιγράφουν με τέτοια ακρίβεια τις προκλήσεις του σήμερα”, ανέφερε ο Αθ. Πολυχρονόπουλος.

Ο επιχειρηματίας ανέλυσε το όραμα και τους τομείς δραστηριοποίησης της Polygreen, δίνοντας παράλληλα μια διαφορετική οπτική γωνία για την κυκλική οικονομία, καθώς ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες της μέσα από έξι Δελφικά Παραγγέλματα: “Μηδὲν ἄγαν” (τίποτε περιττό – εφαρμογή στην κυκλική οικονομία).

“Γνοὺς πρᾶττε” (Αν γνωρίζεις, πράξε – εφαρμογή στη διαχείριση αποβλήτων).

“Υἱοὺς παίδευε” (Εκπαίδευε τα παιδιά σου – εφαρμογή στον τομέα της εκπαιδεύσεως). “Σοφἰαν ζήλου” (Ζήλευε τη σοφία – εφαρμογή στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας). “Τέχνῃ χρῶ” (Χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου-την τέχνη σου, εφαρμογή στον πολιτισμό και αναφορά στον οργανισμό της Polygreen που ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το περιβάλλον μέσα από την Τέχνη) και “Ὅρα τὸ μέλλον” (Δες το μέλλον – εφαρμογή στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα)…

Ο επιχειρηματίας ανεφέρθη επίσης Στο πλαίσιο αυτό, στο “Just Go Zero”, το πρώτο “κίνημα κυκλικής οικονομίας” στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο και στην πλατφόρμα ανακυκλώσεως ειδικών ρευμάτων αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή, εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε πρώτο χρόνο στις επιχειρήσεις.

Η οικογένεια Πολυχρονόπουλου είναι σκαπανεύς των θεμάτων περιβάλλοντος στην χώρα μας. Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος, στις αρχές του ΄70, άρχισε να ασχολείται με τα θέματα των αποβλήτων, όταν ουδείς απέδιδε σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τον καιρό, δικαιώθηκε και παράλληλα δημιούργησε ένα πανίσχυρο όμιλο περιβαλλοντικών επιχειρήσεων, στις οποίες μετέχουν και διευθύνουν πλέον τα παιδιά του, Αθανάσιος και Ελένη Πολυχρονοπούλου, με δραστηριότητες κυρίως στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η οικογένεια προσφέρει στον Πολιτισμό και τις Τέχνες. Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος μετέχει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και είναι εκ των πρωτεργατών της ιδρύσεως του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και πρόεδρος των “Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς” ενώ ο Αθανάσιος, είναι μέγας χορηγός και συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, βραβευμένος από την ΕΕ για την δραστηριότητά του αυτή. “Μηδέν Άγαν”, λοιπόν. Προσυπογράφουμε.

Απόψεις

Λοβέρδος κατά Γεραπετρίτη γιά τό «ἔνοχος ἔνοχον οὐ ποιεῖ»

Εφημερίς Εστία
Τί θέλει νά πεῖ ὁ «ποιητής»; Ὁμολογεῖ ἐνοχήν ἡ Κυβέρνησις γιά τίς ὑποκλοπές; Γκρίνια καί στήν Kοινοβουλευτική Ὁμάδα τῆς ΝΔ γιά τήν γκάφα τοῦ ὑπουργοῦ Ἐπικρατείας

Ὥστε λοιπόν, γιά αὐτό;

Εφημερίς Εστία
ΜΟΝΟΝ εἰκόνα σοβαρότητος δέν δίδει τό ἑλληνικό κοινοβούλιο, καθώς ἐξελίσσεται σέ αὐτό μία ἀπό τίς πλέον σημαντικές πολιτικές συζητήσεις, πού ἔχει νά κάνει μέ τήν ἐμπιστοσύνη τοῦ σώματος πρός τήν Κυβέρνηση.

Ἀνοίγει ὁ δρόμος γιά μαζικούς πλειστηριασμούς ἀκινήτων

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΔΥΟ μῆνες ἀναμένεται νά ἐκδοθεῖ ἀπό τόν Ἄρειο Πάγο ἡ ἀπόφασις γιά τό δικαίωμα τῶν ἑταιρειῶν διαχειρίσεως νά διενεργοῦν πλειστηριασμούς, ἀλλά τά πρῶτα μηνύματα εἶναι ἀρνητικά γιά τούς «κόκκινους» δανειολῆπτες.

Περί ἀνεξαρτησίας, περί Ἀδυνάτου καί δυσπιστίας

Δημήτρης Καπράνος
Δέν σᾶς ἔχουμε συνηθίσει ἀπό τήν στήλη αὐτή στά πολιτικά, ἀλλά ἡ ἀτμόσφαιρα πού ἔχει δημιουργηθεῖ τόν τελευταῖο καιρό δέν ἐπιτρέπει ὁποιασδήποτε μορφῆς σιωπή…

Σάββατον, 26 Ἰανουαρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΙ ΚΕΝΝΕΔΙΣΚΟΙ