ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

“Μηδέν άγαν”, η πρόταση για το περιβάλλον

Δεν είμεθα από τους “φαν” των “Φόρουμ”, γενικώς

Έχουμε αρχίσει να “κουμπωνόμαστε” για πολλές από τις μεγάλες διοργανώσεις, που τις περισσότερες φορές αφήνουν πίσω τους πολλά λόγια, αλλά ελάχιστη ουσία. Αφήνουν, βεβαίως, αρκετά κέρδη στους διοργανωτές, οι οποίοι- με τον τρόπο τους- εξασφαλίζουν την “αιγίδα” διαφόρων φορέων του δημοσίου, το οποίο-συνήθως- δεν εισπράττει δεκάρα τσακιστή.

Μας άρεσε, όμως, η πρόταση που υπέβαλε στο “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών” ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, ειδικός στα θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και μαικήνας της σύγχρονης τέχνης) Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Polygreen . Μια πρόταση με πυξίδα την αρχαία ελληνική σοφία και τον λόγο των προγόνων μας.

Πρότεινε, λοιπόν, να ονομασθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία “Μηδέν Άγαν”
(τίποτε περιττό).

“Το “Μηδέν ΄’Αγαν”, εδώ και 2.500 χρόνια περίπου περικλείει όλη την φιλοσοφία γύρω από την “πράσινη συμφωνία” της ΕΕ. Τίποτε περιττό, καμία υπερβολή, όλα χρήσιμα, όλα αξιοποιήσιμα. Σε καμία άλλη γλώσσα ή πολιτισμό δεν έχουν υπάρξει δύο λέξεις που να περιγράφουν με τέτοια ακρίβεια τις προκλήσεις του σήμερα”, ανέφερε ο Αθ. Πολυχρονόπουλος.

Ο επιχειρηματίας ανέλυσε το όραμα και τους τομείς δραστηριοποίησης της Polygreen, δίνοντας παράλληλα μια διαφορετική οπτική γωνία για την κυκλική οικονομία, καθώς ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες της μέσα από έξι Δελφικά Παραγγέλματα: “Μηδὲν ἄγαν” (τίποτε περιττό – εφαρμογή στην κυκλική οικονομία).

“Γνοὺς πρᾶττε” (Αν γνωρίζεις, πράξε – εφαρμογή στη διαχείριση αποβλήτων).

“Υἱοὺς παίδευε” (Εκπαίδευε τα παιδιά σου – εφαρμογή στον τομέα της εκπαιδεύσεως). “Σοφἰαν ζήλου” (Ζήλευε τη σοφία – εφαρμογή στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας). “Τέχνῃ χρῶ” (Χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου-την τέχνη σου, εφαρμογή στον πολιτισμό και αναφορά στον οργανισμό της Polygreen που ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το περιβάλλον μέσα από την Τέχνη) και “Ὅρα τὸ μέλλον” (Δες το μέλλον – εφαρμογή στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα)…

Ο επιχειρηματίας ανεφέρθη επίσης Στο πλαίσιο αυτό, στο “Just Go Zero”, το πρώτο “κίνημα κυκλικής οικονομίας” στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο και στην πλατφόρμα ανακυκλώσεως ειδικών ρευμάτων αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή, εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε πρώτο χρόνο στις επιχειρήσεις.

Η οικογένεια Πολυχρονόπουλου είναι σκαπανεύς των θεμάτων περιβάλλοντος στην χώρα μας. Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος, στις αρχές του ΄70, άρχισε να ασχολείται με τα θέματα των αποβλήτων, όταν ουδείς απέδιδε σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τον καιρό, δικαιώθηκε και παράλληλα δημιούργησε ένα πανίσχυρο όμιλο περιβαλλοντικών επιχειρήσεων, στις οποίες μετέχουν και διευθύνουν πλέον τα παιδιά του, Αθανάσιος και Ελένη Πολυχρονοπούλου, με δραστηριότητες κυρίως στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η οικογένεια προσφέρει στον Πολιτισμό και τις Τέχνες. Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος μετέχει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και είναι εκ των πρωτεργατών της ιδρύσεως του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και πρόεδρος των “Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς” ενώ ο Αθανάσιος, είναι μέγας χορηγός και συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, βραβευμένος από την ΕΕ για την δραστηριότητά του αυτή. “Μηδέν Άγαν”, λοιπόν. Προσυπογράφουμε.

Απόψεις

Σύμφωνο ἐγκαταλείψεως ἐθνικῶν θέσεων!

Μανώλης Κοττάκης
Καί ἐπισήμως ἡ μειονότης τῆς Θράκης στήν ἀτζέντα τοῦ ἑλληνοτουρκικοῦ διαλόγου! – Μαδρίτη 2: «Μονομερής ἐνέργεια» τά 12 μίλια καί ἡ στρατιωτικοποίησις τῶν νησιῶν – «Κίνδυνος» τά ὁπλισμένα μαχητικά ἀεροσκάφη μας – Κάθε «νέα διαφορά» ἐπιλύεται «μέ διάλογο, διαιτησία ἤ δικαστικό διακανονισμό»!

Μικρά ἀναστήματα καί νεοραγιαδισμός

Εφημερίς Εστία
ΣΕ μιά συνάντηση σάν τήν χθεσινή, δέν ἀρκεῖ νά διαβάσει κανείς προσεκτικά τά ἐπίσημα κείμενα.

Τί περιλαμβάνει ἡ «Διακήρυξις τῶν Ἀθηνῶν»

Εφημερίς Εστία
ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ἀπό κάθε δήλωση καί ἐνέργεια πού θέτει σέ κίνδυνο τήν εἰρήνη καί σταθερότητα στήν περιοχή καί νά προσπαθήσουν τίς ὅποιες διαφορές νά τίς λύσουν μέσῳ ἀπ’ εὐθείας διαβουλεύσεων ἤ μέ ἄλλα μέσα ἀμοιβαίας ἐπιλογῆς συνεφώνησαν Ἑλλάς καί Τουρκία.

«Καζάν-καζάν», ἀλλά δῶστε καί σῶστε…

Δημήτρης Καπράνος
Στά ἑλληνικά, ἐδῶ καί πέντε χιλιάδες χρόνια, νησιά τοῦ Αἰγαίου, τήν Λέσβο, τήν Χίο, τήν Σάμο, τήν Κῶ, τήν Ρόδο, τά καλοκαίρια οἱ περισσότεροι ξένοι τουρίστες προέρχονται ἀπό τήν Τουρκία.

Σάββατον, 7 Δεκεμβρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;