“Μηδέν άγαν”, η πρόταση για το περιβάλλον

Δεν είμεθα από τους “φαν” των “Φόρουμ”, γενικώς

Έχουμε αρχίσει να “κουμπωνόμαστε” για πολλές από τις μεγάλες διοργανώσεις, που τις περισσότερες φορές αφήνουν πίσω τους πολλά λόγια, αλλά ελάχιστη ουσία. Αφήνουν, βεβαίως, αρκετά κέρδη στους διοργανωτές, οι οποίοι- με τον τρόπο τους- εξασφαλίζουν την “αιγίδα” διαφόρων φορέων του δημοσίου, το οποίο-συνήθως- δεν εισπράττει δεκάρα τσακιστή.

Μας άρεσε, όμως, η πρόταση που υπέβαλε στο “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών” ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, ειδικός στα θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και μαικήνας της σύγχρονης τέχνης) Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Polygreen . Μια πρόταση με πυξίδα την αρχαία ελληνική σοφία και τον λόγο των προγόνων μας.

Πρότεινε, λοιπόν, να ονομασθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία “Μηδέν Άγαν”
(τίποτε περιττό).

“Το “Μηδέν ΄’Αγαν”, εδώ και 2.500 χρόνια περίπου περικλείει όλη την φιλοσοφία γύρω από την “πράσινη συμφωνία” της ΕΕ. Τίποτε περιττό, καμία υπερβολή, όλα χρήσιμα, όλα αξιοποιήσιμα. Σε καμία άλλη γλώσσα ή πολιτισμό δεν έχουν υπάρξει δύο λέξεις που να περιγράφουν με τέτοια ακρίβεια τις προκλήσεις του σήμερα”, ανέφερε ο Αθ. Πολυχρονόπουλος.

Ο επιχειρηματίας ανέλυσε το όραμα και τους τομείς δραστηριοποίησης της Polygreen, δίνοντας παράλληλα μια διαφορετική οπτική γωνία για την κυκλική οικονομία, καθώς ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες της μέσα από έξι Δελφικά Παραγγέλματα: “Μηδὲν ἄγαν” (τίποτε περιττό – εφαρμογή στην κυκλική οικονομία).

“Γνοὺς πρᾶττε” (Αν γνωρίζεις, πράξε – εφαρμογή στη διαχείριση αποβλήτων).

“Υἱοὺς παίδευε” (Εκπαίδευε τα παιδιά σου – εφαρμογή στον τομέα της εκπαιδεύσεως). “Σοφἰαν ζήλου” (Ζήλευε τη σοφία – εφαρμογή στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας). “Τέχνῃ χρῶ” (Χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου-την τέχνη σου, εφαρμογή στον πολιτισμό και αναφορά στον οργανισμό της Polygreen που ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το περιβάλλον μέσα από την Τέχνη) και “Ὅρα τὸ μέλλον” (Δες το μέλλον – εφαρμογή στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα)…

Ο επιχειρηματίας ανεφέρθη επίσης Στο πλαίσιο αυτό, στο “Just Go Zero”, το πρώτο “κίνημα κυκλικής οικονομίας” στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο και στην πλατφόρμα ανακυκλώσεως ειδικών ρευμάτων αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή, εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε πρώτο χρόνο στις επιχειρήσεις.

Η οικογένεια Πολυχρονόπουλου είναι σκαπανεύς των θεμάτων περιβάλλοντος στην χώρα μας. Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος, στις αρχές του ΄70, άρχισε να ασχολείται με τα θέματα των αποβλήτων, όταν ουδείς απέδιδε σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τον καιρό, δικαιώθηκε και παράλληλα δημιούργησε ένα πανίσχυρο όμιλο περιβαλλοντικών επιχειρήσεων, στις οποίες μετέχουν και διευθύνουν πλέον τα παιδιά του, Αθανάσιος και Ελένη Πολυχρονοπούλου, με δραστηριότητες κυρίως στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η οικογένεια προσφέρει στον Πολιτισμό και τις Τέχνες. Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος μετέχει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και είναι εκ των πρωτεργατών της ιδρύσεως του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και πρόεδρος των “Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς” ενώ ο Αθανάσιος, είναι μέγας χορηγός και συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, βραβευμένος από την ΕΕ για την δραστηριότητά του αυτή. “Μηδέν Άγαν”, λοιπόν. Προσυπογράφουμε.

Απόψεις

Tη Δευτέρα 20.05 με την Εστία: Η Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη

Εφημερίς Εστία
Τη Δευτέρα 20.05 η Εστία τιμά την μάχη της Κρήτης: Η Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη • 1941-1945

Ἄλλο ἡ «κυριαρχία» καί ἄλλο τά «κυριαρχικά δικαιώματα», κ. Πρωθυπουργέ!

Εφημερίς Εστία
Πῶς ὁ κ. Μητσοτάκης «παίζει» μέ τίς λέξεις γιά νά κρύβει τήν ὀπισθοχώρησή του στό θέμα τῶν θαλασσίων πάρκων στίς Κυκλάδες, στήν καρδιά τοῦ Αἰγαίου – Διαβεβαιώνει ὅτι δέν διαπραγματεύεται τήν «κυριαρχία» μας, ἀλλά θέματα πού ἀφοροῦν στήν ἁλιεία καί τό περιβάλλον συνδέονται μέ τήν ΑΟΖ καί τά κυριαρχικά δικαιώματα

Αὐτός θά γίνει ἡγέτης

Μανώλης Κοττάκης
Συνέβησαν καί τά δύο τήν ἴδια μέρα.

Προβοκάτσιες μέ ἑλληνικές σημαῖες στήν Κομοτηνή!

Εφημερίς Εστία
Νά προκαλέσουν ἐπεισόδιο μεταξύ χριστιανῶν καί μουσουλμάνων πού διαμένουν στήν Κομοτηνή ἐπιχειροῦν ὁρισμένα ἄτομα, τά ὁποῖα εὑρίσκονται στό στόχαστρο τῆς Ἀστυνομίας.

Ὅταν ἡ Ἀφρική «πασπαλίζει» τίς χῶρες τῆς Μεσογείου

Δημήτρης Καπράνος
Εἶναι πλέον παρατηρημένο. Ὅποτε πᾶς τό αὐτοκίνητό σου στό πλυντήριο, τήν ἑπομένη τό πρωί θά τό βρεῖς «στολισμένο» ἀπό τό μεῖγμα βροχῆς καί ἀφρικανικῆς σκόνης!