ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Καύσων, «Βατερλώ» και πολεμικές ιστορίες

Φυσικά και μείναμε σπίτι το διήμερο του καύσωνα

Δει είναι για να τρέχεις στις παραλίες όταν γνωρίζεις ότι θα κάνουν το ίδιο όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Δηλαδή και να μην είχαν την επιθυμία να βγουν στις παραλίες, με τόση «διαφήμιση» που έκαναν στο θέμα οι αρμόδιοι και-κυρίως- τα κανάλια, ήταν φυσικό-έστω και απο περιέργεια ή για να πουν αργότερα στα παιδιά τους «ήμουν κι εγώ εκεί»- να εξορμήσουν προς τις οργανωμένες και «ελεύθερες» ακτές πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα τολμούσαν εαν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η «προπαρασκευή»… Μείναμε σπίτι, με τα παράθυρα ανοιχτά, με τον ανεμιστήρα να λειτουργεί όποτε τα πράγματα γίνονταν δύσκολα, ποτίζοντας τα φυτά , βλέποντας κάποιες ταινίες και διαβάζοντας… Είδα, λοιπόν, την ταινία «Βατερλώ», με τους υπέροχους ηθοποιούς Ροντ Στάιγκερ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Όρσον Ουέλς, Τζακ Χώκινς, σε σκηνοθεσία του Σεργκέι Μπονταρτσιούκ. Με χιλιάδες κομπάρσους ( είχε διατεθεί στον σκηνοθέτη ο…Σοβιετικός στρατός) , παραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις και μουσική του Νίνο Ρότα! Υπέροχα κοστούμια, εκπληκτικές ερμηνείες. Συμπαραγωγή ιταλική και σοβιετική, γυρισμένη στην Ουκρανία!

Ε, μετά από ένα «Βατερλώ», φυσικό είναι να ψάξεις κάποιες «Ιστορίες από τον πόλεμο». Και βρήκα δυο, τις οποίες μοιράζομαι μαζί σας. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αγγλος Λοχαγός Ρόμπερτ Κάμπελ έπεσε στα χέρια των Γερμανών. Στην αιχμαλωσία, πληροφορείται ότι η μητέρα του είναι ετοιμοθάνατη. Ο Γερμανός υπεύθυνος του στρατοπέδου τον προτρέπει (!) να στείλει επιστολή στον ίδιο τον Κάιζερ! Ο Κάμπελ την στέλνει, κλείνοντας ως εξής: “Επιτρέψτε μου να πάω να την δω και θα επιστρέψω…”.

Ο Κάιζερ πείθεται και ως «μεγαλόθυμος αυτοκράτωρ» δίνει την σχετική άδεια! Ο Κάμπελ μεταβαίνει στην Αγγλία, αποχαιρετά την μητέρα του με ένα φιλί στο μέτωπο και γυρίζει πίσω στην αιχμαλωσία! Βεβαίως, ως έντιμος στρατιώτης, έπειτα από λίγους μήνες αποδρά! Ο Σερ Ντάγκλας Μπάντερ , υπήρξε ένας εκ των θρυλικών αεροπόρων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ηλικία 21 ετών , το 1931, σε αεροπορικό δυστύχημα έχασε και τα δύο του πόδια. Το 1939 , με τον Πόλεμο να έχει αρχίσει, ζητεί να επιστρέψει και επανεντάσσεται στην R.A.F ! Συμμετέχει στις μάχες της Γαλλίας και της Αγγλίας και γίνεται «θρύλος», καθώς μέσα σε λιγώτερο από δύο χρόνια καταρρίπτει 22 εχθρικά αεροσκάφη.

Τον Αύγουστο 1941 το σκάφος του καταρρίπτεται , πέφτει σε εχθρικό έδαφος και εκείνος συλλαμβάνεται. Κατά την πτώση, καταστρέφεται το ένα τεχνητό του πόδι. Οι Γερμανοί του συμπεριφέρονται με μεγάλο σεβασμό. Ο Γερμανός στρατηγός της αεροπορίας και επίσης θρύλος του Β’ Πολέμου, Α. Γκαλλάντ επικοινωνεί με την Αγγλία , τους ενημερώνει και ζητεί να του φέρουν ένα καινούργιο πόδι , υποσχόμενος ότι το αεροσκάφος που θα το μεταφέρει θα έχει ασφαλή διέλευση και επιστροφή. Οπως και έγινε…

Τώρα θα πείτε «άλλες εποχές, άλλες μελωδίες». Ίσως είναι κι έτσι, αλλά μάλλον εκείνες οι «μελωδίες» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα, επικρατούν άλλα ήθη. Δυστυχώς

Απόψεις

Γροθιές στό Κοινοβούλιο γιά πρώτη φορά μετά τό 1965!

Εφημερίς Εστία
Ἑξῆντα χρόνια πίσω «πῆγε» ἡ Ἐθνική Ἀντιπροσωπεία μετά τήν ἐπίθεση τοῦ ἀνεξαρτήτου βουλευτοῦ Λαρίσης Κ. Φλώρου ἐναντίον τοῦ βουλευτοῦ τῆς «Ἑλληνικῆς Λύσης» Βασίλη Γραμμένου ἐπειδή τοῦ ὕβρισε τήν μητέρα – Στήν Δικαιοσύνη μέ τήν διαδικασία τοῦ αὐτοφώρου ὁ δράστης τῆς πρωτοφανοῦς πράξεως – Μπόξ μετά τά χαστούκια

Ὑπερατλαντικά μηνύματα

Μανώλης Κοττάκης
ΟΙ Εκθέσεις ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τοῦ Σταίητ Ντηπάρτμεντ ἀπό τήν δεκαετία τοῦ 1990 μᾶς «δίνουν» ἕνα συγκεκριμένο συμπέρασμα: Στό περιεχόμενό τους καθρεφτίζεται ἡ διακύμανση τῶν σχέσεων μεταξύ Ἑλλάδος καί Ἡνωμένων Πολιτειῶν.

Ὄπλα, μαχαίρια καί φυσίγγια στά χέρια τῶν δολοφόνων τοῦ Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Φωτογραφίες μέ τά πειστήρια πού κατασχέθηκαν ἀπό τίς Ἀρχές κατά τίς ἔρευνες γιά τήν ἐξιχνίαση τῆς δολοφονίας τοῦ 31χρονου ἀστυνομικοῦ Γιώργου Λυγγερίδη στοῦ Ρέντη ἔδωσε στήν δημοσιότητα ἡ Ἑλληνική Ἀστυνομία.

Ἄς τήν λέμε «Λαμπρή» μήπως ἀλλάξει κάτι…

Δημήτρης Καπράνος
Τέτοιες μέρες, πού χαίρεται ἡ φύση ὅλη, τέτοιες μέρες πού «στήνει ὁ ἔρωτας χορό μέ τόν ξανθόν Ἀπρίλη», ἡ πατρίδα αὐτή συνήθιζε νά «τό ρίχνει ἔξω».

Σάββατον 25 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ