Καύσων, «Βατερλώ» και πολεμικές ιστορίες

Φυσικά και μείναμε σπίτι το διήμερο του καύσωνα

Δει είναι για να τρέχεις στις παραλίες όταν γνωρίζεις ότι θα κάνουν το ίδιο όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Δηλαδή και να μην είχαν την επιθυμία να βγουν στις παραλίες, με τόση «διαφήμιση» που έκαναν στο θέμα οι αρμόδιοι και-κυρίως- τα κανάλια, ήταν φυσικό-έστω και απο περιέργεια ή για να πουν αργότερα στα παιδιά τους «ήμουν κι εγώ εκεί»- να εξορμήσουν προς τις οργανωμένες και «ελεύθερες» ακτές πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα τολμούσαν εαν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η «προπαρασκευή»… Μείναμε σπίτι, με τα παράθυρα ανοιχτά, με τον ανεμιστήρα να λειτουργεί όποτε τα πράγματα γίνονταν δύσκολα, ποτίζοντας τα φυτά , βλέποντας κάποιες ταινίες και διαβάζοντας… Είδα, λοιπόν, την ταινία «Βατερλώ», με τους υπέροχους ηθοποιούς Ροντ Στάιγκερ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Όρσον Ουέλς, Τζακ Χώκινς, σε σκηνοθεσία του Σεργκέι Μπονταρτσιούκ. Με χιλιάδες κομπάρσους ( είχε διατεθεί στον σκηνοθέτη ο…Σοβιετικός στρατός) , παραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις και μουσική του Νίνο Ρότα! Υπέροχα κοστούμια, εκπληκτικές ερμηνείες. Συμπαραγωγή ιταλική και σοβιετική, γυρισμένη στην Ουκρανία!

Ε, μετά από ένα «Βατερλώ», φυσικό είναι να ψάξεις κάποιες «Ιστορίες από τον πόλεμο». Και βρήκα δυο, τις οποίες μοιράζομαι μαζί σας. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αγγλος Λοχαγός Ρόμπερτ Κάμπελ έπεσε στα χέρια των Γερμανών. Στην αιχμαλωσία, πληροφορείται ότι η μητέρα του είναι ετοιμοθάνατη. Ο Γερμανός υπεύθυνος του στρατοπέδου τον προτρέπει (!) να στείλει επιστολή στον ίδιο τον Κάιζερ! Ο Κάμπελ την στέλνει, κλείνοντας ως εξής: “Επιτρέψτε μου να πάω να την δω και θα επιστρέψω…”.

Ο Κάιζερ πείθεται και ως «μεγαλόθυμος αυτοκράτωρ» δίνει την σχετική άδεια! Ο Κάμπελ μεταβαίνει στην Αγγλία, αποχαιρετά την μητέρα του με ένα φιλί στο μέτωπο και γυρίζει πίσω στην αιχμαλωσία! Βεβαίως, ως έντιμος στρατιώτης, έπειτα από λίγους μήνες αποδρά! Ο Σερ Ντάγκλας Μπάντερ , υπήρξε ένας εκ των θρυλικών αεροπόρων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ηλικία 21 ετών , το 1931, σε αεροπορικό δυστύχημα έχασε και τα δύο του πόδια. Το 1939 , με τον Πόλεμο να έχει αρχίσει, ζητεί να επιστρέψει και επανεντάσσεται στην R.A.F ! Συμμετέχει στις μάχες της Γαλλίας και της Αγγλίας και γίνεται «θρύλος», καθώς μέσα σε λιγώτερο από δύο χρόνια καταρρίπτει 22 εχθρικά αεροσκάφη.

Τον Αύγουστο 1941 το σκάφος του καταρρίπτεται , πέφτει σε εχθρικό έδαφος και εκείνος συλλαμβάνεται. Κατά την πτώση, καταστρέφεται το ένα τεχνητό του πόδι. Οι Γερμανοί του συμπεριφέρονται με μεγάλο σεβασμό. Ο Γερμανός στρατηγός της αεροπορίας και επίσης θρύλος του Β’ Πολέμου, Α. Γκαλλάντ επικοινωνεί με την Αγγλία , τους ενημερώνει και ζητεί να του φέρουν ένα καινούργιο πόδι , υποσχόμενος ότι το αεροσκάφος που θα το μεταφέρει θα έχει ασφαλή διέλευση και επιστροφή. Οπως και έγινε…

Τώρα θα πείτε «άλλες εποχές, άλλες μελωδίες». Ίσως είναι κι έτσι, αλλά μάλλον εκείνες οι «μελωδίες» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα, επικρατούν άλλα ήθη. Δυστυχώς

Απόψεις

Την Κυριακή 27.10 με την Εστία: Διπλή επετειακή προσφορά

Εφημερίς Εστία
Μη χάσετε στις 27.10 με την Εστία της Κυριακής: Διπλή επετειακή προσφορά! 

Στήν γραμμή Σημίτη ὁ κ. Γεραπετρίτης

Εφημερίς Εστία
Ταυτόσημη μέ τήν δήλωση τοῦ πρώην Πρωθυπουργοῦ γιά τά Ἴμια ἡ δήλωσις τοῦ ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν γιά τήν Κάσο – Ἐμμονή στό δόγμα νά μήν ἐνοχλοῦμε τίς ΗΠΑ ὅταν ἔχουν πόλεμο – Ὁ δεδομένος σύμμαχος εἶναι ὁ ζημιωμένος σύμμαχος

Οἱ «πατριῶτες τῆς φακῆς»

Εφημερίς Εστία
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ἐκπρόσωπος κατηγόρησε ἐκείνους πού ἀνησυχοῦν γιά τίς ἐθνικές ἐξελίξεις (π.χ. ὅταν οἱ Τοῦρκοι διεξάγουν δύο φορές ἐφέτος ἀεροναυτικά γυμνάσια μέ τόν τίτλο «Θαλασσόλυκος» στό Αἰγαῖο πέλαγος πού ὑποτίθεται ὅτι εἶναι «γαλήνιο» κατά τόν ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, τήν τελευταία διετία), ὡς «Τζάμπα πατριῶτες» (ΤΠ).

Θρασύτατοι Σκοπιανοί διεκδικοῦν δικαιώματα στήν Θεσσαλονίκη

Εφημερίς Εστία
ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ὄχι μόνο δέν αἰσθάνονται ἱκανοποιημένοι ἀπό τήν ὑπογραφή τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν ἀλλά εὑρίσκονται σέ συνεχῆ ἐπικοινωνία μέ ἀκραῖα ἄτομα πού καθοδηγοῦνται ἀπό τήν Τουρκία, προκειμένου νά ὑποστηρίξουν ὅτι καταπατῶνται τά δικαιώματά τους στήν Ἑλλάδα.

Φθινοπώριασε, ἄν δέν τό πήρατε χαμπάρι…

Δημήτρης Καπράνος
Τό φθινόπωρο, γενικῶς, τήν ἀλλαγή τῆς ἐποχῆς, τήν ἀντιλαμβάνεσαι μέ πολλούς τρόπους.