Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ κάτι μυστικό

Πολύ ωραίο το «σποτ» με το τραγούδι του Σαββόπουλου

«Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ, κάτι μυστικό. Κάτι πλούσιο και παράξενο, σαν τοπίο του βυθού» λέει ο στίχος του σπουδαίου τραγουδοποιού και ποιητή. Έλα, όμως, που οι εν λόγω στίχοι ταιριάζουν «γάντι» σε όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Πειραϊκή! Εκεί, λοιπόν, από τα τέλη του περασμένου μηνός, έχουν αρχίσει, από τον ΟΛΠ-Cosco, έργα για την επέκταση του λιμένος, ένα θέμα το οποίο χειρίσθηκε αρχικά η διοίκηση υπό τον Γ. Ανωμερίτη (επί αλήστου εποχής μνημονίων) και συνεχίζει η κινεζική διοίκηση, παρά την έντονη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής , η οποία κορυφώθηκε με ένα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς, το οποίο απεστάλη προς τα Yπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΛΠ και την Εισαγγελία Πειραιώς. Ας δούμε τί λέει το ψήφισμα:  «Από τα τέλη του Μαρτίου 2020 εκτελούνται από πλωτά μέσα εργασίες σε καθημερινή βάση στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά και την περιοχή της Σχολής Δοκίμων. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρατηρητής από την ξηρά αλλά προκύπτει και από σχετικό φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις, γίνονται μετρήσεις, τοποθετούνται σημαδούρες και γίνεται βυθοκόρηση, το υλικό της οποίας μεταφέρεται και εναποτίθεται στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά απευθυνόμενο στους αρμόδιους φορείς: Ζητά την αναστολή του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ορίζει η Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ.

Καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στις νόμιμες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ενέργειες, για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και την τήρηση της νομιμότητας».

Διαβάζοντας δε τον τοπικό Τύπο (εφημερίς «Κοινωνική») μαθαίνουμε πως «δεν είναι μόνο ότι το έργο εκτελείται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των απαραίτητων μελετών, αλλά είναι ιδιαιτέρως περίεργη και κατακριτέα η στάση του ΟΛΠ, που επιλέγει –για ακόμη μια φορά – να αιφνιδιάσει τους Πειραιώτες κάνοντας «αυτό που θέλει» με τον «τρόπο που θέλει»!

Ιδιαίτερα σκληρή στάση, από μια καθημερινή, συνήθως χαμηλών τόνων, πειραϊκή εφημερίδα, κάτι που δείχνει ότι «κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ».

Να θυμίσουμε ακόμη ότι ο δήμαρχος της πόλεως, στα εγκαίνια του έργου, ενημέρωσε την διοίκηση του ΟΛΠ για τις αντιρρήσεις των πολιτών, τους οποίους εκπροσωπεί, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας έχει αποστείλει και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Πολεοδόμος Νικ. Μπελαβίλας, επί κεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για όλους».

Ταυτοχρόνως, κάτοικοι της Πειραϊκής, οι οποίοι έχουν σχηματίσει και δημοτική κίνηση και εξέλεξαν δυο συμβούλους στο τοπικό Διαμέρισμα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αναμένεται να ενημερώσουν σχετικά την «Κομμισσιόν», δεδομένου ότι το έργο εκτελείται με χρήματα από τα Κοινοτικά Ταμεία!

Μέχρι τώρα, ουδεμία υπήρξε απάντηση στο ομόφωνο ψήφισμα και τα έργα συνεχίζονται, υπό την απόλυτο σιγή των βουλευτών του Πειραιώς αλλά και κάθε άλλου αρμοδίου. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

Απόψεις

Ἡγετικό στέλεχος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ ὁ νέος Συνήγορος τοῦ Πολίτη

Εφημερίς Εστία
Ἰσχυρές πιέσεις κοινοβουλευτικῶν παραγόντων σέ ἀρχηγούς κομμάτων, προκειμένου νά ψηφισθεῖ ὁ κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος στήν σημερινή διάσκεψη τῶν προέδρων καί νά ἐξασφαλίσει πλειοψηφία τριῶν πέμπτων

Ζήτημα ἁρμοδιοτήτων τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας ἄνοιξε ἡ κ. Σακελλαροπούλου

Μανώλης Κοττάκης
ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ πού εἶδα προχθές τό βράδυ, στήν ἐκπομπή «Ἐπίλογος» τῆς ΕΡΤ, τήν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου νά παραχωρεῖ συνέντευξη στόν ἀξιόλογο συνάδελφο Ἀπόστολο Μαγγηριάδη.

Περί τηλε-μαγειρικῆς καί πραγματικότητος…

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές ἔγινε πρῶτο θέμα σέ κάποιες ἐφημερίδες ἡ αἰφνίδια ἀπώλεια μιᾶς νέας γυναίκας.

Σάββατον, 25 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΩΖΑΝ ΚΑΧΡΑΜΑΝΙ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα

Εφημερίς Εστία
Με τη συμπλήρωση εκατόν τεσσάρων (104) ετών από την άνανδρη και φρικώδη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη από τα βενιζελικά παρακρατικά τάγματα του Γύπαρη, η «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» και ο ακομμάτιστος πατριωτικός Σύλλογος «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία-Ε.Ο.Ν.» αποτίουν από κοινού μετά σέβας φόρο τιμής στον εμβληματικό Έλληνα θεωρητικό του Εθνικισμού του οποίου οι μνημειώδεις μάχες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, τις παραδοσιακές κοινότητες και την ενύλωση της Μεγάλης Ιδέας χάραξαν τις σύγχρονες αγωνιστικές διαδρομές για την ελευθερία της Φυλής μας και την θυσιαστική υπηρέτηση του συμφέροντός της.