Iός στον σκληρό δίσκο

ΚΑΠΟΙΟΙ θεωρούν ότι ο κορωνοϊός είναι μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμοστεί αναιμάκτως το σχέδιο των αναθεωρητών του εκσυγχρονισμού…

… για να διαγράψουμε τα κεφάλαια εκείνα της Ιστορίας μας που δεν βολεύουν το πολιτικό τους σχέδιο. Κάποιοι νομίζουν ότι η πανδημία μπορεί να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις ”εθνομηδέν” απόψεις τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο έγκλειστος κατ οίκον ελληνικός λαός δεν παρακολουθεί, δεν ακούει, δεν κρατά σημειώσεις, το νού του τον έχει μόνο στα αντισηπτικά και στα τζελ. Γι αυτό και όλα τα μηνύματα, τα διαγγέλματα και οι δηλώσεις της πολιτειακής μας ηγεσίας με κορυφαίο αυτό της κυρίας Σακαλλαροπούλου υπήρξαν δυστυχώς κορωνόπληκτα, έμπλεα λυρισμού με αναφορές περί νέων οπλαρχηγών στο πρόσωπο των νοσηλευτών, των ιατρών και άλλων συναφών επαγγελμάτων.

Δεν διαφωνούμε με τον έπαινο αλλά νομίζουμε ότι και οι ίδιοι οι αποδέκτες είναι μάλλον σκεπτικοί όταν ακούνε κάτι τέτοια. Η υπερβολή δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο κορωνοϊός είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός ο οποίος επιτέθηκε παγκοσμίως στον άνθρωπο και τον νίκησε προσκαίρως . Δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς. Η Επανάσταση του ’21 την επέτειο της οποίας ”εορτάσαμε” χθες ήταν η αντίδραση του κυττάρου ενός Έθνους μαθημένου στην ελευθερία προς τον επώνυμο δυνάστη του. Ο κορωνοϊός σήμερα αύριο μεθαύριο θα φύγει. Ο προκλητικός γείτων θα είναι όμως πάντα εκεί. Εάν έχει νόημα να μελετήσουμε την αντίδραση του ελληνικού λαού στην μάχη κατά της πανδημίας τότε πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στις ηχηρές διαψεύσεις που χαρίζει μέσα και έξω. Προς όλους εκείνους που τον είχαν για ”άλλον”. Στον Έβρο οι Έλληνες Ακρίτες και οι Άνδρες – Γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας με την αποφασιστικότητά τους απέναντι στην τουρκική απειλή απάντησαν σε όλους όσοι εδώ στην Αθήνα έθεταν διαρκώς το δειλό ερώτημα: ”Και τι θέλετε να κάνουμε, πόλεμο;”. Τον κάναμε και νικήσαμε.

Στον κορωνοϊό σε αντίθεση με άλλους λαούς της περιοχής ως έμπειρο εθνικό σύνολο διακρίναμε με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του τον κίνδυνο και πέσαμε όλοι ο καθείς από το μετερίζι του στην μάχη: Οι παππούδες από τα μετόπισθεν των οικιών τους, γιατροί νοσηλευτές και φαρμακοποιοί από τις θέσεις τους, οδηγοί λεωφορείων- ταξιτζήδες από τα τιμόνια τους, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ από τα ταμεία τους, εμείς από τα μικρόφωνά μας. Το συνόψισε πολύ ωραία σε ένα tweet της η ηθοποιός Μιμή Ντενίση: ”Πόσο παράξενος λαός είμαστε οι Έλληνες! Στα δύσκολα είμαστε οι καλύτεροι!! Όταν έκανε όλο αυτό το σχεδιασμό ο Ερντογάν κάνοντας μπαλάκι τους μετανάστες δεν είδα ούτε ένα νέο Έλληνα των συνόρων, ούτε ένα νέο παιδί του Στρατού ή του Ναυτικού φοβισμένο. Τώρα με την πανδημία η αυτοθυσία των ιατρών νοσοκόμων, φαρμακοποιών, αλλά και όλων των απαραίτητων για την καθημερινότητα επαγγελμάτων, παραδειγματική. Αυτοί είναι οι Έλληνες”.

Πράγματι. Κράτος, δομές κράτους, ενδεχομένως να μην είχαμε πριν από την δίδυμη κρίση. Παρελήφθη ξεχαρβαλωμένο από την Αριστερά ειδικώς στον σκληρό πυρήνα του. Ανακελύφθη όμως ότι είχαμε άξιους κρατικούς λειτουργούς που έδρασαν συντεταγμένα και με ταχύτητα μέσα στην κρίση. Που την είδαν ως αποστολή. Πως νομίζετε ότι ήταν τα πράγματα το ’21; Πως το ’40; Στα ίδια ήμασταν. Ωστόσο υπάρχει μια λεπτή κόκκινη κλωστή που ενώνει τις γενιές: Η δίψα για την ελευθερία. Ο Έλλην αγαπά την ελευθερία και μάχεται να την επανακτήσει όταν την χάνει. Ακόμη και όταν δέχεται περιορισμούς της το πράττει όπως τώρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους τραπεζικούς περιορισμούς χθες πάλι για τον ίδιο λόγο: Για να την επανακτήσει.

Μάταιος κόπος, λοιπόν, για όλους όσοι νομίζουν ότι μπορεί να του κάνουν λοβοτομή. Μάταιος κόπος για όλους όσοι θέλουν να διαγράψουν τις λέξεις ”Έθνος”, ”εθνικά θέματα”, ”Εκκλησία”, ”Ορθοδοξία” από την Ιστορία μας, την μνήμη μας και το λεξιλόγιό μας. Ο σκληρός δίσκος του Έθνους δεν κολλά ιό. Στην δε αγαπητή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που διέγραψε αυτές τις λέξεις από τα διαγγέλματά της προς τον ελληνικό λαό, μιας και φέρει καταγωγή από την Ξάνθη θα πρότεινα το εξής: Την επόμενη φορά που θα ξεχάσει την Εκκλησία και το Έθνος σε μήνυμά της για το 1821 θα πρότεινα να μεταβεί στην γειτονική προς την γενέτειρα της μητρός της Δράμα. Χθες ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο τοπικός Μητροπολίτης Παύλος έκανε δοξολογία κεκλεισμένων των θυρών στην πολύπαθη Μονή Εικοσοιφίνισσας της οποίας 172 μοναχοί σφαγιάσθηκαν για την εθνική τους εργασία εκεί το 1507. Τα δε κειμήλια της που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της περιοχής ευρίσκονται, για να υιοθετήσω την αόριστη ρητορεία της Προέδρου, ”σε γειτονικό κράτος”… Όλοι αυτοί δεν σφαγιάσθησαν για έναν ιό. Σφαγιάσθησαν για το Έθνος.

Απόψεις

Ἡ Ἱσπανία «μηδενίζει» τό κοντέρ στόν ΦΠΑ, ἡ Ἑλλάς τό «τερματίζει»

Εφημερίς Εστία
Οἱ σοσιαλιστές τοῦ Σάντσεθ ἀνακουφίζουν τούς πολῖτες τους ἀπό τήν ἀκρίβεια, ἐνῷ ἡ φιλελεύθερη ΝΔ λέει πεισματικῶς «ὄχι» στά αἰτήματα Ἑλλήνων γιά φορολογικές ἐλαφρύνσεις

Ἡ νέα στρατηγική ἀσφαλείας καί τά πυρηνικά τῆς Ρωσσίας

Εφημερίς Εστία
ΜΕΓΑΛΟ προβληματισμό πρέπει νά δημιουργήσει ἡ ἀναθεώρησις τοῦ πυρηνικοῦ δόγματος τῆς Ρωσσίας, τήν ὁποία ἀνήγγειλε ἀπό τό Βιετνάμ ὁ Πρόεδρος Πούτιν. Κατ’ ἀρχήν, εἶναι μία κίνησις πολιτική.

Ντόμινο ἀποκαλύψεων γιά φοροδιαφυγή πολυεθνικῆς

Εφημερίς Εστία
ΟΣΜΗ σκανδάλου ἀναδύεται ἀπό τά ἀλλεπάλληλα κρούσματα φοροδιαφυγῆς τοῦ πολυεθνικοῦ ὁμίλου Η&M πού ἐντοπίζονται σέ καταστήματά του σέ ὅλη τήν χώρα, καθώς ἡ ἐπιχείρησις συστηματικά δέν διεβίβαζε πρός τήν ΑΑΔΕ τίς ἀποδείξεις πού ἔκοβε.

Ντόναλντ Σάδερλαντ, στήν ἐποχή τῆς ψυχεδέλειας

Δημήτρης Καπράνος
Ἡ ἐκδημία τοῦ σπουδαίου Καναδοῦ ἠθοποιοῦ Ντόναλντ Σάδερλαντ, τοῦ ἠθοποιοῦ, ὁ ὁποῖος ἔδινε κῦρος μέ τήν παρουσία του στίς ταινίες, μᾶς θύμισε τήν ἐποχή κατά τήν ὁποία πηγαίναμε στόν κινηματογράφο γιά νά διδαχθοῦμε, νά προβληματισθοῦμε καί, ἐκ παραλλήλου, νά διασκεδάσουμε…

Ο ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΤΗ

Παύλος Νιρβάνας
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 22 Ἰουνίου 1924