ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιατί τέτοια «πρεμούρα» για τα σχολεία;

Άκουσα με προσοχή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν πειστικός και σώφρων

Ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα σχετικά με την λειτουργία των σχολείων. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να επανέλθουν μόνο οι μαθητές της Γ' Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έχω μιλήσει με πολλούς εκπαιδευτικούς, έχω μιλήσει με έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι, επί σειρά ετών, εργάσθηκαν και εργάζονται στην στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Όλοι, μα όλοι, μου είπαν, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν και ότι το σχολικό έτος «πρέπει να ολοκληρωθεί αύριο»! Μου εξήγησαν ότι είναι πολύ δύσκολο -σχεδόν αδύνατο- να πειθαρχήσουν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου (όλων των τάξεων) και να εφαρμόσουν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στην τάξη. Μου είπαν ακόμη ότι κάθε χρόνο, όταν μπαίνει ο Μάιος και πλησιάζουν οι διακοπές, το ενδιαφέρον των παιδιών για τα μαθήματα αμβλύνεται και οι τάξεις υπολειτουργούν. «Πρέπει να ανακοινωθεί ότι το σχολικό έτος θεωρείται περατωθέν και επίσης να ανακοινωθεί ως ημερομηνία ενάρξεως του σχολικού έτους 2020-21 την πρώτη του ερχομένου Σεπτεμβρίου! Δεν συντρέχει λόγος, σχετικός με την εκπαίδευση, ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να αναστατωθούν οι οικογένειες, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια αν τα σχολεία ανοίξουν μέσα στο καλοκαίρι. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, εντατική διδασκαλία για να καλυφθούν τα όποια κενά και -κορωνοϊού επιτρέποντος- όλα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν» μου ανέφερε έμπειρος και υπεύθυνος δάσκαλος. «Έτσι κι αλλιώς, μετά το Πάσχα, όλα χαλαρώνουν στα σχολεία. Το να βάλεις τα παιδιά να κάνουν μάθημα όταν επικρέμαται απειλή πιθανής επιδεινώσεως της όλης καταστάσεως, να τα φέρεις στο σχολείο και να τρέμουν και εκείνα και οι γονείς τους, κάθε άλλο παρά σύμφωνο με τους κανόνες της παιδαγωγικής είναι.  Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι του Γυμνασίου, χρειάζεται να λειτουργούν υπό συνθήκες ηρεμίας. Ξέρετε όσο δύσκολο είναι για τον καθηγητή να «μεταδώσει ηρεμία» σε εφήβους; Για σκεφθείτε, λοιπόν, έναν καθηγητή ο οποίος θα πρέπει να πείσει πρώτα τον εαυτό του ότι «όλα θα πάνε καλά» και να μεταδώσει αυτή την «πεποίθηση» και στους εφήβους μαθητές του. Ποιός είναι σήμερα βέβαιος (καθηγητής ή μαθητής) ότι έχει ξεπεραστεί εντελώς ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό; Δεν έχει νόημα η επιστροφή στα σχολεία υπό τις παρούσες συνθήκες. Θα δώσουμε-μέσω διαδικτύου- στους μαθητές μας ένα πρόγραμμα για το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο (πρώτα ο Θεός) θα τους περιμένουμε στα σχολεία, με λιγώτερα παιδιά στην τάξη, με συνθήκες για τις οποίες θα έχουμε όλοι προετοιμασθεί» μου είπε γυμνασιάρχης, έμπειρος και λογικός.

Εκπαιδευτικός δεν είμαι, αλλά μεγάλωσα μέσα σε σχολεία (λόγω της μητέρας εκπαιδευτικού) και δίδαξα επί σειρά ετών σε σπουδαστές. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την «πρεμούρα» για επανένταξη των μαθημάτων. Ας συνεχίσουν-όσοι έχουν αρχίσει και όσοι μπορούν- τα μαθήματα μέσω διαδικτύου και ας τελειώσει το Σχολικό Έτος, με απώλεια σχεδόν 90 ημερών διδασκαλίας. Δεν χάθηκε ο κόσμος, νομίζω. Αλλά θα είναι πολύ δυσάρεστο για όλους αν τελικά …χαθεί κόσμος!

Απόψεις

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ