ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί τέτοια «πρεμούρα» για τα σχολεία;

Άκουσα με προσοχή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν πειστικός και σώφρων

Ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα σχετικά με την λειτουργία των σχολείων. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να επανέλθουν μόνο οι μαθητές της Γ' Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έχω μιλήσει με πολλούς εκπαιδευτικούς, έχω μιλήσει με έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι, επί σειρά ετών, εργάσθηκαν και εργάζονται στην στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Όλοι, μα όλοι, μου είπαν, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν και ότι το σχολικό έτος «πρέπει να ολοκληρωθεί αύριο»! Μου εξήγησαν ότι είναι πολύ δύσκολο -σχεδόν αδύνατο- να πειθαρχήσουν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου (όλων των τάξεων) και να εφαρμόσουν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στην τάξη. Μου είπαν ακόμη ότι κάθε χρόνο, όταν μπαίνει ο Μάιος και πλησιάζουν οι διακοπές, το ενδιαφέρον των παιδιών για τα μαθήματα αμβλύνεται και οι τάξεις υπολειτουργούν. «Πρέπει να ανακοινωθεί ότι το σχολικό έτος θεωρείται περατωθέν και επίσης να ανακοινωθεί ως ημερομηνία ενάρξεως του σχολικού έτους 2020-21 την πρώτη του ερχομένου Σεπτεμβρίου! Δεν συντρέχει λόγος, σχετικός με την εκπαίδευση, ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να αναστατωθούν οι οικογένειες, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια αν τα σχολεία ανοίξουν μέσα στο καλοκαίρι. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, εντατική διδασκαλία για να καλυφθούν τα όποια κενά και -κορωνοϊού επιτρέποντος- όλα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν» μου ανέφερε έμπειρος και υπεύθυνος δάσκαλος. «Έτσι κι αλλιώς, μετά το Πάσχα, όλα χαλαρώνουν στα σχολεία. Το να βάλεις τα παιδιά να κάνουν μάθημα όταν επικρέμαται απειλή πιθανής επιδεινώσεως της όλης καταστάσεως, να τα φέρεις στο σχολείο και να τρέμουν και εκείνα και οι γονείς τους, κάθε άλλο παρά σύμφωνο με τους κανόνες της παιδαγωγικής είναι.  Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι του Γυμνασίου, χρειάζεται να λειτουργούν υπό συνθήκες ηρεμίας. Ξέρετε όσο δύσκολο είναι για τον καθηγητή να «μεταδώσει ηρεμία» σε εφήβους; Για σκεφθείτε, λοιπόν, έναν καθηγητή ο οποίος θα πρέπει να πείσει πρώτα τον εαυτό του ότι «όλα θα πάνε καλά» και να μεταδώσει αυτή την «πεποίθηση» και στους εφήβους μαθητές του. Ποιός είναι σήμερα βέβαιος (καθηγητής ή μαθητής) ότι έχει ξεπεραστεί εντελώς ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό; Δεν έχει νόημα η επιστροφή στα σχολεία υπό τις παρούσες συνθήκες. Θα δώσουμε-μέσω διαδικτύου- στους μαθητές μας ένα πρόγραμμα για το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο (πρώτα ο Θεός) θα τους περιμένουμε στα σχολεία, με λιγώτερα παιδιά στην τάξη, με συνθήκες για τις οποίες θα έχουμε όλοι προετοιμασθεί» μου είπε γυμνασιάρχης, έμπειρος και λογικός.

Εκπαιδευτικός δεν είμαι, αλλά μεγάλωσα μέσα σε σχολεία (λόγω της μητέρας εκπαιδευτικού) και δίδαξα επί σειρά ετών σε σπουδαστές. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την «πρεμούρα» για επανένταξη των μαθημάτων. Ας συνεχίσουν-όσοι έχουν αρχίσει και όσοι μπορούν- τα μαθήματα μέσω διαδικτύου και ας τελειώσει το Σχολικό Έτος, με απώλεια σχεδόν 90 ημερών διδασκαλίας. Δεν χάθηκε ο κόσμος, νομίζω. Αλλά θα είναι πολύ δυσάρεστο για όλους αν τελικά …χαθεί κόσμος!

Απόψεις

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Εφημερίς Εστία
Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε.,  στα οποία διανεμήθηκε το περίφημο κονδύλι των 20 εκ. (διαδικασίες, κριτήρια κλπ.)

Ανεύθυνοι στρέφουν τις μαθητικές καταλήψεις εναντίον της αμύνης της χώρας

Εφημερίς Εστία
Ὕποπτα παιγνίδια καί ρεσιτάλ λαϊκισμοῦ σέ δύσκολους καιρούς

Τῶν ἀχράντων μυστηρίων

Μανώλης Κοττάκης
EXEI KANEI ἡ Κυβέρνηση λάθη στήν διαχείριση τῆς πανδημίας; Προφανῶς καί σοβαρά

Κλείνουν τά περίπτερα, μίνι μάρκετ καί κάβες ἀπό τά μεσάνυκτα

Εφημερίς Εστία
Γιά νά περιορισθεῖ ἡ συγκέντρωσις τῶν νέων στίς πλατεῖες

Ἡ φτώχεια θέλει καλοπέραση καί χιοῦμορ!

Δημήτρης Καπράνος
Ἄν τά πράγματα εἶναι ὅπως τά φαντάζομαι, δέν πρέπει νά ὑπάρχει Ἕλληνας ὁ ὁποῖος δέν ὀφείλει χρήματα