ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Είναι βαρειά η παράδοση της φουστανέλλας…

Θόρυβος μέγας (όμοιος με εκείνον των γκαζοτενεκέδων της παλαιάς καλής(;) εποχής) προεκλήθη από το…ανέμισμα της φουστανέλλας των Ευζώνων!

Αιτία, ένα δημοσίευμα σε παλαιά και ιστορική εφημερίδα, ένα από τα αποκαλούμενα «μοντέρνα» (κατ’ άλλους «εξυπνακίστικα») κείμενα, εκείνα που «σου βγαίνουν» κυρίως όταν έχεις πεισθεί ότι «δεν υπάρχει άλλος». Είναι μια πάθηση γνωστή στον κλάδο μας και-δυστυχώς- ανίατη… «Τα έβαλε», λοιπόν, ο συνάδελφος με την ενδυμασία των Ευζώνων, την οποία χαρακτήρισε …γελοία! Και μας έκανε τη χάρη να μας πληροφορήσει ότι «οι Εύζωνοι ντύνονται γυναικεία από την μέση και κάτω με μίνι φούστα, καλσόν και χοντροπάπουτσα (τσαρούχια) και προτείνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «μια ανανέωση της Ευζωνικής στολής, όπως π.χ. δικτυωτό καλτσόν και χαμηλοτάκουνα παπούτσια Prada». Φυσικά, σε μια ελεύθερη χώρα, ο καθένας μπορεί να λέει και να γράφει ότι θέλει. Αλλά, όταν πρόκειται για πρόσωπο το οποίο αρθρώνει δημόσιο και -χωρίς αμφιβολία- επηρεάζει χιλιάδες αναγνώστες και κατ΄ επέκταση την Κοινή Γνώμη, κάθε πρόκληση πρέπει να απαντάται! Και ο εν λόγω εισέπραξε απαντήσεις «από εκεί που έπρεπε» καθώς υπερέβη τα εσκαμμένα. Και τα εσκαμμένα, στην περίπτωση των Ευζώνων και της θρυλικής πλέον φουστανέλλας, την ιστορία της οποίας προφανώς δεν γνώριζε ο συμπαθής συνάδελφος . Και, φυσικά, καλό θα ήτο να αναρωτηθεί γιατί οι Σκώτοι εξακολουθούν να φορούν (και μάλιστα όχι μόνο οι «ένστολοι» την κλασική σκωτική «φούστα» (κιλτ). Εκτός εαν και ο Σερ Σον Κόνερυ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία προκειμένου να φορέσει το «κιλτ» και τις ψηλές κάλτσες, είναι κι εκείνος «γελοίος» και χρειάζεται να φορέσει «δικτυωτό καλσόν». Εκείνο, φυσικά, που προξενεί εντύπωση είναι το ότι ο σχολιογράφος φαίνεται να παροτρύνει την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο να παρέμβει για «να διορθώσει» την στολή της Προεδρικής Φρουράς. Ας ελπίσουμε ότι έγραψε ότι έγραψε «τυχαίως»… Επακολούθησε, όμως και άλλη «επίθεση» κατά της φουστανέλλας. Αυτή την φορά «έργω» και όχι «λόγω». Γνωστός για τις ελαφρές του εμφανίσεις στην τηλεόραση (Αλήθεια, πώς μπορούν τέτοια «νούμερα» να εμφανίζονται σε μεγάλα «κανάλια»;) κομμωτής, εμφανίσθηκε σε μια εκπομπή επιεικώς τραγική από πλευράς ποιότητος με τα μαλλιά του «ράστα» και φορώντας φουστανέλλα! Ήταν μια επιεικώς γελοία εμφάνιση, με μια φιγούρα ακαθορίστου σχήματος (υποχρεώθηκα να την δω έπειτα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε) να προσπαθεί να τραγουδήσει και να αγωνίζεται επί ματαίω να «πιάσει» έστω μια σωστή νότα! Φυσικά, οι «κριτές» της εν λόγω εκπομπής, τον έκαναν «με τα κρεμμυδάκια» και του συνέστησαν να μείνει στο κομμωτήριό του…

Είχαμε, λοιπόν, σε ελάχιστο χρόνο, δυο επιθέσεις κατά της εθνικής ενδυμασίας, επιθέσεις οι οποίες-επιτρέψτε μου να έχω αυτή την άποψη- είχαν μεταξύ τους πολλά κοινά στοιχεία, με κυριότερο την προσπάθεια γελοιοποιήσεως της ενδυμασίας των Ευζώνων, της οποίας η ιστορία είναι ολόκληρη η ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος. Και επειδή πολλά έχουν δει, βλέπουν και είναι πολύ πιθανόν να δουν τα μάτια μας, καθώς πλησιάζει ο «εορτασμός» των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, καλό θα είναι να προσέξουμε πολύ. Μπορεί όλα να είναι «τυχαία», αλλά ας φυλάμε τα ρούχα μας, για να έχουμε όλα!

Απόψεις

Συζήτηση Κρίστιαν Χατζημηνά στο DELPHI σχετικά με την επαναβιομηχανοποίηση και υψηλή τεχνολογία στην επιχειρηματικότητα

Εφημερίς Εστία
Ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής & CEO ΤHEON GROUP, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), συμμετείχε στο fire chat με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, κα Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, με τίτλο «Ο ρόλος της επαναβιομηχανοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία» στα πλαίσια του Delphi Economic Forum IX.

Ὁ ἀγῶνας τώρα δικαιώνεται! Στήν ΝΔ ὁ Μπελέρης μετά τήν κατακραυγή

Εφημερίς Εστία
Νίκη τοῦ Βορειοηπειρωτικοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τῆς «Ἑστίας» ἡ ἔνταξις τοῦ ἐκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας στό εὐρωψηφοδέλτιο τῆς φιλελεύθερης παρατάξεως – Ὑπεχώρησε ἀτάκτως ὁ κ. Μητσοτάκης, ὁ ὁποῖος διοχέτευε τήν ἄρνησή του τήν περασμένη ἑβδομάδα – Ὁ ρόλος τῶν ἀρνητικῶν δημοσκοπήσεων

Τό Μαντεῖο δέν βγάζει πιά χρησμούς

Μανώλης Κοττάκης
ΕΔΩ καί ἐννέα χρόνια ὁ ἐπιχειρηματίας καί τέως ἐμπορικός ἀκόλουθος τῆς πρεσβείας τῶν ΗΠΑ στήν Ἀθήνα Συμεών Τσομῶκος συνέλαβε καί ἄρχισε νά ὑλοποιεῖ μιά ἐξαιρετική ἰδέα: νά διοργανώσει μιά ἀνάσα ἀπό τό Μαντεῖο τῶν Δελφῶν, στίς ἐγκαταστάσεις τοῦ Πολιτιστικοῦ Ἱδρύματος, τό «Ἑλληνικό Νταβός».

Ἀπών ὁ Μεϊμαράκης ἀπό τήν ἀνακοίνωση τοῦ ψηφοδελτίου

Εφημερίς Εστία
Δυσφορία γιά τήν σύνθεσή του

Εὐχαριστοῦμε, κύριε Νῖκο Πορτοκάλογλου

Δημήτρης Καπράνος
Τόν Νῖκο Πορτοκάλογλου τόν ξεχώρισα ἀπό τότε πού ἄκουσα τούς «Φατμέ».