ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο “κατάλογος” για τα πλαστά έγγραφα

Η επιτυχία της “Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων” της ΕΛ.ΑΣ

ΔΕΝ θα μπω “σε ξένα χωράφια”, δεδομένου ότι εθήτευσα στο αστυνομικό ρεπορτάζ επί τριάντα πέντε χρόνια! Και μάλιστα σε μια περιοχή όπως ο Πειραιάς, με το Λιμάνι, την Τρούμπα, αλλά και τις συνοικίες ολόγυρα, που είχαν σχεδόν καθημερινό “ψαχνό”.

Φυσικό ήταν ,λοιπόν, να με αγγίξει το θέμα με την εξάρθρωση της σπείρας κατασκευής και διαθέσεως των πλαστών εγγράφων ταυτοποιήσεως (διαβατήρια, ταυτότητες, άδεις παραμονής κ.ά), τα οποία παρείχε σε κακοποιούς- αλλοδαπούς κυρίως- αλλά και σε διάφορα άλλα πρόσωπα “χρήζοντα εγγράφων”, επ’ αμοιβή!

Και ακόμη πιο φυσικό, να αντιληφθώ αμέσως την σοβαρότητά του για το Αστυνομικό Σώμα, από την στιγμή που επί κεφαλής του κυκλώματος ήταν αξιωματικός και μέλη αρκετά κατώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας!
Για την Αστυνομία πάντα ήταν “δίκοπο μαχαίρι” αυτές οι υποθέσεις. Αφ’ ενός επειδή αποτελούσαν “αναμμένο κάρβουνο” για την εκάστοτε ηγεσία, αλλά και επειδή πάντα υπήρχε ο κίνδυνος της “άνωθεν παρεμβάσεως” για “κουκούλωμα” (κατά το κοινώς λεγόμενον) της υποθέσεως.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που στην Αστυνομία υπήρχαν-και είχαν αξιοποιηθεί- πληροφορίες περί δράσεως “κυκλώματος” παρανομιών και ξαφνικά είχε “πέσει σκοτάδι μαύρο” και είχε διακοπεί αυθωρεί η πληροφόρηση!

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα κύκλωμα που αυτή την ώρα-και ενώ το μεταναστευτικό και η εγκληματικότης αποτελούν προβλήματα κοινωνικά οξύτατα- συνέβαλε-με το αζημίωτο- στην περαιτέρω όξυνση και των δυο αυτών προβλημάτων, τα oποία ταλαιπωρούν και απειλούν την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζω έναν εξ Αλβανίας βιοπαλαιστή, που εργάζεται μέρα-νύχτα για να σπουδάσει τα παιδιά του και να ζήσει την οικογένειά του. Τον φωνάζω πότε-πότε και με βοηθά σε διάφορες εργασίες, στο σπίτι, καθώς μου αρέσει να “μαστορεύω”. Κάθε τόσο μου έλεγε “κάνε κάτι να βγάλω χαρτιά”.

Του απαντούσα ότι “ο Νόμος προβλέπει πλέον διαδικασία εξετάσεων και καλή γνώση της ελληνικής γλώσσης και δεν υπάρχει άλλος τρόπος”. Κι εκείνος, κουνώντας το κεφάλι, μου έλεγε: “Εγώ ξέρω πώς βγάζουνε χαρτιά άλλοι, αλλά δεν θέλω να μπλέξω κι ούτε έχω τα λεφτά να πληρώσω”. Δεν τον πίστευα, αλλά απεδείχθη ότι ο Σοκόλ γνώριζε “κάτι παραπάνω”. Έτσι, με όλα τα ανωτέρω ερεθίσματα, επέστρεψα για λίγο στο ρεπορτάζ. Προσέφυγα ,κατ’ αρχάς, σε παλαιότερες, δικές μου, πηγές βρήκα άκρη και άρχισα να ξετυλίγω το κουβάρι.

Τρεις ημέρες, λοιπόν, αφ’ ότου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος υπουργός Δημοσίας Τάξεως( δεν μου “πάει” το “Προστασίας του πολίτη”) Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση με τον επί κεφαλής της “Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων” της Ελληνικής αστυνομίας, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον υπουργό. Ο προϊστάμενος τον ενημέρωσε “για μια πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία ερευνούσε”. Η εντολή του υπουργού ήταν σαφής: “Προχωρήστε την χωρίς να ενημερώσετε οποιονδήποτε άλλον. Θα μιλήσουμε πάλι όταν θα έχετε αποτελέσματα”! Έτσι, η Υπηρεσία συνέχισε απρόσκοπτη την έρευνα και απεκαλύφθη το κύκλωμα, βρέθηκαν τα πειστήρια και έγιναν οι πρώτες συλλήψεις!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι “το κουβάρι δεν έχει ακόμη τελειώσει” και ότι η έρευνα συνεχίζεται εις βάθος. Η όλη πορεία της συγκεκριμένης ερεύνης, ήταν ένα δείγμα της “νέας αντιλήψεως”, η οποία φαίνεται ότι επικρατεί στο υπουργείο. Και η αντίληψη αυτή φάνηκε και αμέσως μετά την υπόθεση των αστυνομικών οι οποίοι δεν σταμάτησαν, αλλά συνέχισαν την καταδίωξη στο Πέραμα, με την γνωστή, ατυχή κατάληξη. Η παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου, η οποία εξεφράσθη με τις αλλαγές στην Άμεσο Δράση, κατέδειξαν ότι η ηγεσία ήταν αντίθετη με το “σταματήστε την καταδίωξη και γυρίστε πίσω”, όπως είχε δώσει εντολή το “Συντονιστικό”, ίσως-κατμά μια πληροφορία- επειδή “ήταν αργά και έπρεπε να φύγουμε”. Όπως και να έχουν τα πράγματα, όλα δείχνουν ότι στην λεωφόρο Κατεχάκη, κάτι αλλάζει. Εν αναμονή, λοιπόν, και άλλων εξελίξεων…

Απόψεις

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Εφημερίς Εστία
Λαμπάδες και δώρα για καλό σκοπό & πολλές εκπλήξεις!

Κτύπημα ἀπό τό Σταίητ Ντηπάρτμεντ γιά διαφθορά καί ἐλευθερία τοῦ Τύπου

Εφημερίς Εστία
Κατηγορεῖται εὐθέως ἡ Κυβέρνησις – Ἐνόχλησις στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν ἀπό τήν ἀρνητική γιά τήν Ἑλλάδα ἔκθεση ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τῶν ΗΠΑ

Ἡ μυστική συνάντησις τοῦ Ἀρχιεπισκόπου μέ τήν «Νίκη»

Μανώλης Κοττάκης
«Ἔχει καί ἀλλοῦ πορτοκαλιές», τό μήνυμά του πρός τά κατεστημένα κόμματα γιά τό μονοπώλιο τῆς Ὀρθοδοξίας

Ἡ γεωπολιτική ἀστάθεια ἀπειλεῖ τήν ἑλληνική οἰκονομία

Εφημερίς Εστία
Πιό χαμηλές πτήσεις θά πραγματοποιήσει ἡ ἑλληνική οἰκονομία τό 2024 συμφώνως πρός τό Ἵδρυμα Οἰκονομικῶν καί Βιομηχανικῶν Ἐρευνῶν πού ἐκτιμᾶ ὅτι ἡ ἀνάπτυξις θά τρέξει μέ ρυθμό 2,1% ἔναντι τοῦ 2,4% πού ἦταν ἡ προηγουμένη του πρόβλεψις.

Λές καί ἦταν (πού νά μήν ἦταν) χθές

Δημήτρης Καπράνος
Σάν χθές, 23 Ἀπριλίου τοῦ 2010, ὁ Γιῶργος Παπανδρέου, ὁ ὁποῖος εἶχε ἐκλεγεῖ μέ μεγάλο ποσοστό ψήφων πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τούς πολῖτες ὅτι «λεφτά ὑπάρχουν», μᾶς ἔβαλε στό πρῶτο «μνημόνιο».