Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο “κατάλογος” για τα πλαστά έγγραφα

Η επιτυχία της “Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων” της ΕΛ.ΑΣ

ΔΕΝ θα μπω “σε ξένα χωράφια”, δεδομένου ότι εθήτευσα στο αστυνομικό ρεπορτάζ επί τριάντα πέντε χρόνια! Και μάλιστα σε μια περιοχή όπως ο Πειραιάς, με το Λιμάνι, την Τρούμπα, αλλά και τις συνοικίες ολόγυρα, που είχαν σχεδόν καθημερινό “ψαχνό”.

Φυσικό ήταν ,λοιπόν, να με αγγίξει το θέμα με την εξάρθρωση της σπείρας κατασκευής και διαθέσεως των πλαστών εγγράφων ταυτοποιήσεως (διαβατήρια, ταυτότητες, άδεις παραμονής κ.ά), τα οποία παρείχε σε κακοποιούς- αλλοδαπούς κυρίως- αλλά και σε διάφορα άλλα πρόσωπα “χρήζοντα εγγράφων”, επ’ αμοιβή!

Και ακόμη πιο φυσικό, να αντιληφθώ αμέσως την σοβαρότητά του για το Αστυνομικό Σώμα, από την στιγμή που επί κεφαλής του κυκλώματος ήταν αξιωματικός και μέλη αρκετά κατώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας!
Για την Αστυνομία πάντα ήταν “δίκοπο μαχαίρι” αυτές οι υποθέσεις. Αφ’ ενός επειδή αποτελούσαν “αναμμένο κάρβουνο” για την εκάστοτε ηγεσία, αλλά και επειδή πάντα υπήρχε ο κίνδυνος της “άνωθεν παρεμβάσεως” για “κουκούλωμα” (κατά το κοινώς λεγόμενον) της υποθέσεως.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που στην Αστυνομία υπήρχαν-και είχαν αξιοποιηθεί- πληροφορίες περί δράσεως “κυκλώματος” παρανομιών και ξαφνικά είχε “πέσει σκοτάδι μαύρο” και είχε διακοπεί αυθωρεί η πληροφόρηση!

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα κύκλωμα που αυτή την ώρα-και ενώ το μεταναστευτικό και η εγκληματικότης αποτελούν προβλήματα κοινωνικά οξύτατα- συνέβαλε-με το αζημίωτο- στην περαιτέρω όξυνση και των δυο αυτών προβλημάτων, τα oποία ταλαιπωρούν και απειλούν την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζω έναν εξ Αλβανίας βιοπαλαιστή, που εργάζεται μέρα-νύχτα για να σπουδάσει τα παιδιά του και να ζήσει την οικογένειά του. Τον φωνάζω πότε-πότε και με βοηθά σε διάφορες εργασίες, στο σπίτι, καθώς μου αρέσει να “μαστορεύω”. Κάθε τόσο μου έλεγε “κάνε κάτι να βγάλω χαρτιά”.

Του απαντούσα ότι “ο Νόμος προβλέπει πλέον διαδικασία εξετάσεων και καλή γνώση της ελληνικής γλώσσης και δεν υπάρχει άλλος τρόπος”. Κι εκείνος, κουνώντας το κεφάλι, μου έλεγε: “Εγώ ξέρω πώς βγάζουνε χαρτιά άλλοι, αλλά δεν θέλω να μπλέξω κι ούτε έχω τα λεφτά να πληρώσω”. Δεν τον πίστευα, αλλά απεδείχθη ότι ο Σοκόλ γνώριζε “κάτι παραπάνω”. Έτσι, με όλα τα ανωτέρω ερεθίσματα, επέστρεψα για λίγο στο ρεπορτάζ. Προσέφυγα ,κατ’ αρχάς, σε παλαιότερες, δικές μου, πηγές βρήκα άκρη και άρχισα να ξετυλίγω το κουβάρι.

Τρεις ημέρες, λοιπόν, αφ’ ότου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος υπουργός Δημοσίας Τάξεως( δεν μου “πάει” το “Προστασίας του πολίτη”) Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση με τον επί κεφαλής της “Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων” της Ελληνικής αστυνομίας, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον υπουργό. Ο προϊστάμενος τον ενημέρωσε “για μια πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία ερευνούσε”. Η εντολή του υπουργού ήταν σαφής: “Προχωρήστε την χωρίς να ενημερώσετε οποιονδήποτε άλλον. Θα μιλήσουμε πάλι όταν θα έχετε αποτελέσματα”! Έτσι, η Υπηρεσία συνέχισε απρόσκοπτη την έρευνα και απεκαλύφθη το κύκλωμα, βρέθηκαν τα πειστήρια και έγιναν οι πρώτες συλλήψεις!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι “το κουβάρι δεν έχει ακόμη τελειώσει” και ότι η έρευνα συνεχίζεται εις βάθος. Η όλη πορεία της συγκεκριμένης ερεύνης, ήταν ένα δείγμα της “νέας αντιλήψεως”, η οποία φαίνεται ότι επικρατεί στο υπουργείο. Και η αντίληψη αυτή φάνηκε και αμέσως μετά την υπόθεση των αστυνομικών οι οποίοι δεν σταμάτησαν, αλλά συνέχισαν την καταδίωξη στο Πέραμα, με την γνωστή, ατυχή κατάληξη. Η παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου, η οποία εξεφράσθη με τις αλλαγές στην Άμεσο Δράση, κατέδειξαν ότι η ηγεσία ήταν αντίθετη με το “σταματήστε την καταδίωξη και γυρίστε πίσω”, όπως είχε δώσει εντολή το “Συντονιστικό”, ίσως-κατμά μια πληροφορία- επειδή “ήταν αργά και έπρεπε να φύγουμε”. Όπως και να έχουν τα πράγματα, όλα δείχνουν ότι στην λεωφόρο Κατεχάκη, κάτι αλλάζει. Εν αναμονή, λοιπόν, και άλλων εξελίξεων…

Απόψεις

Ὁ μυστικός διάλογος ΗΠΑ-Κίνας πίσω ἀπό τήν ἐκεχειρία

Εφημερίς Εστία
Ζωτικῆς σημασίας γιά τό Πεκῖνο ἡ διατήρησις τῆς ὁμαλῆς ροῆς πετρελαίου ἀπό τόν Περσικό Κόλπο – Ἀβεβαιότης γιά τήν τήρηση τῆς καταπαύσεως τοῦ πυρός – Τό Ἰσραήλ, ἀστάθμητος παράγων

Εὐρωπαϊκή Συμμαχία ἐκτός Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως

Εφημερίς Εστία
Γιά μιάν Ακόμη φορά, κατά τήν τελευταία συνάντηση τοῦ Ντόναλντ Τράμπ μέ τόν Γενικό Γραμματέα τοῦ ΝΑΤΟ Μάρκ Ροῦτε, ἐτέθη τό ἐάν καί κατά πόσον οἱ ΗΠΑ θά παραμείνουν στό ΝΑΤΟ.

Στίς 11 Δεκεμβρίου ἡ δίκη γιά τίς ὑποκλοπές σέ δεύτερο βαθμό

Εφημερίς Εστία
Oρίστηκε γιά τίς 11 Δεκεμβρίου 2026, ἐνώπιον τοῦ Τριμελοῦς Πλημμελειοδικείου, ἡ δίκη σέ δεύτερο βαθμό τῶν τεσσάρων ἐπιχειρηματιῶν οἱ ὁποῖοι κατεδικάσθησαν πρωτοδίκως σέ πολυετεῖς ποινές φυλακίσεως γιά τήν ὑπόθεση τῶν ὑποκλοπῶν μέσῳ τοῦ κακόβουλου λογισμικοῦ.

Μέ τήν μουσική, γιά τό Θεῖον Δρᾶμα

Δημήτρης Καπράνος
Κάθε χρόνο, κάθε Μεγάλη Παρασκευή, τήν ἀφιερώνω στήν μουσική.

Σάββατον, 9 Ἀπριλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΒΔΗΡΙΤΙΣΜΟΙ! Κατά τάς ἀναγραφομένας σήμερον πληροφορίας, οἱ μετακληθέντες δύο Γάλλοι εἰδικοί καταρτίζουν τήν ἔκθεσίν των διά τήν «ἀναδιοργάνωσιν τῶν Ἑλληνικῶν Ταχυδρομείων». Χωρίς, ὅμως, εἰδικῶς ἀνεγειρομένα κτήρια καί χωρίς ἄλλα συμπαρομαρτοῦντα κεφάλαια, πῶς εἶναι δυνατόν νά ἐφαρμοσθοῦν καινοτομίαι καί νά συντελεσθῇ ἡ ἀναδιοργάνωσις; Ἔτσι καί οἱ Ἀβδηρῖται κατεσκεύαζαν μεγαλοπρεπεῖς κρήνας χωρίς νά ἔχουν ἐξασφαλίσει τό νερό!… ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΚ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ Κατά τήν χθεσινήν περιφοράν τοῦ Ἐπιταφίου τοῦ ἱεροῦ ναοῦ τῆς Ἁγίας Τριάδος Κορυδαλλοῦ, πυροτέχνημα ριφθέν ἀπό τόν μηχανοξυλουργόν Α.Δ., ἐτῶν 22, κάτοικον Ἀθηνῶν, ἐτραυμάτισε σοβαρῶς εἰς τήν κεφαλήν τόν ἐργάτην Ε.Χ., ἐτῶν 45, ἐξ Αἰγίου, κάτοικον Κορυδαλλοῦ. Ὁ τραυματισθείς διεκομίσθη εἰς τό Κρατικόν Νοσοκομεῖον Πειραιῶς, ὅπου καί νοσηλεύεται. Ὁ δράστης, συλληφθείς, ἀπεστάλη εἰς τήν Εἰσαγγελίαν Πειραιῶς. * Ἐπειδή ἡ 10η Ἀπριλίου 1966 ἦταν Κυριακή καί ἡ «Ἑστία» δέν εἶχε κυκλοφορήσει, σταχυολογοῦμε κείμενα ἀπό τό φύλλο τῆς προηγουμένης ἡμέρας, 9ης Ἀπριλίου 1966.