Σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται το ΠΑΣΟΚ!

Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός της συντριβής ενώνουν Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη

Η ΑΠΛΗ αναλογική, η επίμονη σεναριολογία ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο πανικός της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΝΔ να προηγείται με 21 μονάδες) ήδη παράγουν αποτελέσματα. Απολύτως ορατά. Η εξάωρη πρό ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή την Τετάρτη το μεσημέρι απεκάλυψε τις διεργασίες. Και Αριστερά του φάσματος και Δεξιά του φάσματος. Αριστερά διότι φώτισε το εν εξελίξει προχωρημένο πολιτικό “φλέρτ” της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. “Φλερτ” το οποίο οικοδομείται επάνω σε μια κοινή ατζέντα των δύο αρχηγών για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αλλά και Δεξιά διότι υπήρξε προσέγγισις Μητσοτάκη-Βελόπουλου.

Όσον αφορά στο πρώτο, μια απλή σύγκρισις των ομιλιών της κ. Γεννηματά και του κ. Τσίπρα (πρωτολογιών και δευτερολογιών) αρκεί για να δείξει την ταυτότητα των απόψεών τους. Όχι μόνο σε επίπεδο ρητορείας. Αλλά και ουσίας καθώς και οι δύο επετέθησαν συντονισμένα προσωπικώς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί επίσης ο τακτικιστής Αλέξης Τσίπρας έκανε πολιτική συναλλαγή στο φώς της ημέρας! Αφού έβαλε την κ. Γεννηματά να αποκηρύξει τη ΝΔ ως ”νεοφιλελεύθερη” υπέκυψε με την σειρά του στον όρο που του έθεσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και απεδέχθη δημοσίως πως πρέπει –καθείς και με τον πόνο του- να ερευνηθούν οι ευθύνες της διακυβερνήσεως της ΝΔ για το έλλειμμα του 2009 που έφθασε (μετά την αλλοίωση του) στα 30 δισ. ευρώ.

Η ατζέντα της κ. Γεννηματά, η οποία εγκαταλείπει οψίμως το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να καταστήσει την Χαριλάου Τρικούπη… συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκεκριμένη: Ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών, λειτουργίας του κοινοβουλίου, εργασιακά, διαφημιστικό πακέτο στα ΜΜΕ, ΕΣΥ, Vouchers, οικονομία, νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Επετέθη προσωπικώς στον Πρωθυπουργό θεωρώντας τον ”υπεύθυνο για το σκάνδαλο με τα vouchers” όπως έκανε και ο Τσίπρας, ενώ υιοθετώντας ρητορεία άλλων εποχών έκανε λόγο για ”κομματικό κράτος της Δεξιάς”. Παρέλειψε βεβαίως να μας πει πως το Κοινοβούλιο είχε γίνει επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ τροχονόμος της τρόικα και πως οι δανειακές συμβάσεις ουδέποτε ετέθησαν υπό την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας (στο σκέλος της κριτικής της για την λειτουργία της Βουλής αλλά.. ποιος τα θυμάται όλα αυτά ε;). Και στο τέλος έκανε λόγο για ”έξυπνη σοσιαλδημοκρατία που κόβει τα δεσμά με τον νεοφιλευθερισμό” . Την ίδια ατζέντα ακριβώς είχε όλως συμπτωματικώς και ο κ. Τσίπρας. Αλλά ας δούμε προσφεύγοντας στα πρακτικά πως εξελίχθηκε το δημόσιο “φλερτ” Τσίπρα-Γεννηματά ενώπιον της άδειας Βουλής. Πρώτος άρχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνοντας την ομιλία του κοιτώντας προς την κ. Γεννηματά είπε:

”Είναι ευκαιρία, τέλος, να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Διότι η κρίση αυτό μας διδάσκει, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά.

[…] Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε, εμείς τουλάχιστον, ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη. Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για μια ακόμη φορά, η συντηρητική παράταξη, με την πολιτική σας έχετε οδηγήσει.”

Ακολούθησε στο βήμα η κ. Γεννηματά. Αφού επετέθη στον Πρωθυπουργό και αφού ζήτησε έρευνα για το έλλειμμα του 2009 επί κυβερνήσεως ΝΔ κατέληξε:

”Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε έναν δικό μας δρόμο. Της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA .

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες αλλαγές που δημιούργησε η κρίση. Το πως θα προσδιοριστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά. Βιώνουμε ένα βίαιο τεχνολογικό μετασχηματισμό, που έχει οφέλη αλλά έχει και κόστη. Μεγαλώνει τις ανισότητες ακόμη και μέσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Για τους συντηρητικούς, η απάντηση φαίνεται να είναι η ίδια. Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας με λατρεία της αγοράς. Οι λαϊκιστές, σε αμηχανία και απόγνωση θα καλλιεργήσουν τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό.

[…] Αβέβαιο, έλεγε ο Γεώργιος Γεννηματάς, είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν. Και εμείς και προσβλέπουμε και προβλέπουμε και δουλεύουμε γι’ αυτό το μέλλον. Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό”.

Αφού ο αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως άκουσε την μελλοντική του εταίρο να διακηρύσσει πως θα κόψει τα δεσμά σοσιαλδημοκρατίας- νεοφιλελευθερισμού ολοκλήρωσε την συναλλαγή σε εθνικό  δίκτυο. Της χάρισε αυτό που ζητεί διακαώς ο Γιώργος Παπανδρέου μήπως και απαλλαγεί η… ”έξυπνη σοσιαλδημοκρατία” από την ρετσινιά της χρεωκοπίας. Έθεσε ζήτημα διαχρονικών ευθυνών της ΝΔ εστιάζοντας στο έλλειμμα του 2009. Είπε αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη:

”Δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα για τις ευθύνες της δικής σας της παράταξης. Ευθύνες διαχρονικές. Και σωστά ακούστηκαν και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα εδώ. Όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης -το 25% του ΑΕΠ χάθηκε την περίοδο 2010-’14- αλλά και για πριν, όταν αφήσατε πράγματι τη χώρα με ένα έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ”.

Ας μην εκπλαγούμε αν το επόμενο βήμα Τσίπρα- Γεννηματά είναι κάποια κοινή πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το παρελθόν, βάσει του νέου Συντάγματος. Ή η αλλαγή της στάσεως του ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική για την Novartis. Ή ακόμη και κοινές διαδικασίες κομματικών συνεδρίων για την προγραμματική συνεργασία και ”το νέο κοινωνικό συμβόλαιο” .

Βεβαίως, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής ο Πρόεδρος της ”Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ”έκανε γενναίο άνοιγμα” προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη (”Πρωθυπουργέ μου, θέλετε να είστε η καλύτερη κυβέρνηση, να το πιστέψω και αυτό αν θέλετε”) με συνέπεια και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να του ανταποδώσει με προσωπική αναφορά στον Πρόεδρο της Λύσης στην τριτολογία του. Άλλης τάξεως όμως η διεργασία στα δεξιά του συστήματος και άλλη στο Κέντρο που είναι ο αγαπημένος χώρος του κ. Πρωθυπουργού.

Κεντρικό θέμα