«Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη» των Θανάση Λάλα και Βασίλειου Μπετσάκου

Από τις εκδόσεις Αρμός

Μετά τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς «Πίνοντας καφέ με…» από τις εκδόσεις Αρμός είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, τον Αριστοτέλη.

  • Από τη Γιώτα Βαζούρα

Ο Θανάσης Λάλας και ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Βασίλειος Μπετσάκος επιχειρούν να μας μυήσουν στο μοναδικό πνεύμα του σπουδαίου στοχαστή, «στήνοντας» μια φανταστική συνάντηση και προσκαλώντας όλους μας σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Ετσι, στο «Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη» ο καθηγητής, ο οποίος είναι χρόνια μελετητής του φιλοσόφου, επέλεξε τα αποσπάσματα που τίθενται προς συζήτηση, στηριζόμενος στα ερωτήματα του γνωστού δημοσιογράφου. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτόν τον διάλογο, που τόσο γλαφυρά διαδραματίζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου (με τον Θανάση Λάλα στον ρόλο του δημοσιογράφου και τον καθηγητή ως άλλος Αριστοτέλης) παρουσιάζονται αυθεντικά αποσπάσματα σκέψεων του Αριστοτέλη, πολλές φράσεις αυτούσιες που έπειτα από τα τόσα χρόνια μελέτης του έργου ήρθαν στον καθηγητή σχεδόν πια συνειρμικά. Αρκετές επίσης από τις απαντήσεις είναι αντιγραμμένες απευθείας από τις μεταφράσεις πραγματειών του φιλοσόφου.

Ποια ήταν η σχέση του με τον Πλάτωνα; Πώς ήταν με τους γονείς του και συγκεκριμένα με τον πατέρα του, τον οποίο ο Αριστοτέλης υπεραγαπούσε; Ηταν καλός μαθητής ο Μέγας Αλέξανδρος και πώς έβλεπε τις μεγάλες επιτυχίες στις εκστρατείες του; Σκέφτηκε ποτέ να δημιουργήσει τη δική του Σχολή; Ο Αριστοτέλης ήταν από αυτούς που θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία των Αθηναίων την καταδίκη του Σωκράτη; Γιατί η αρετή είναι η προϋπόθεση της ευτυχίας; Η ηθική και η πολιτική έχουν στόχο κοινό; Ο Περίπατος ήταν ο πιο ενδιαφέρων χώρος εκπαίδευσης που δημιούργησε ο Αριστοτέλης; Τελικά, πόση σημασία έχει για έναν χαρισματικό ηγέτη η σφαιρική εκπαίδευση; Ποιοι φίλοι είναι κατά τον Αριστοτέλη οι φίλοι παντοτινοί;

Ένα πολύ ενδιαφέρον εγχειρίδιο για τις σκέψεις του Σταγειρίτη Αριστοτέλη, του σπουδαίου φιλοσόφου της φύσης και της ψυχής, του δάσκαλου της φιλίας και της ζωής, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο κ. Μπετσάκος στο προλογικό του σημείωμα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ νέος ἀβέβαιος κόσμος: 6 ἑκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις δέχεται ἡ Ἑλλάς ἡμερησίως

Εφημερίς Εστία
95.000 πρωτοεμφανιζόμενες μορφές κακόβουλου λογισμικοῦ – Ηὐξημένη ἡ πιθανότης ὑβριδικῶν πολέμων κατά τῆς Δύσεως

Τά θελήματα τῶν ἄλλων

Μανώλης Κοττάκης
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ ἀποφάσισε νά βγάλει τήν χώρα του ἀπό τόν πόλεμο στήν Οὐκρανία, νά πάψει νά χρηματοδοτεῖ τόν Ζελένσκυ μέ λεφτά τῶν φορολογουμένων του καί νά ἀνακηρύξει νικητή τόν, οὕτως ἤ ἄλλως, ἐπικρατήσαντα στό πεδίο Πούτιν.

Δικογραφία στήν Βουλή γιά Καραμανλῆ – Σπίρτζη καί ὑφυπουργούς

Εφημερίς Εστία
Η ΧΘΕΣΙΝΗ πολυδιαφημισμένη παρουσίασις τοῦ νομοσχεδίου τοῦ Ὑπουργείου Μεταφορῶν πού θά ἐκσυγχρονίσει ὑπηρεσίες τοῦ ΟΣΕ, τίς ὁποῖες ἐδῶ καί χρόνια διαθέτουν οἱ περισσότεροι εὐρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι, ἐπεσκιάσθη ἀπό διαβίβαση τῆς δικογραφίας γιά τούς δύο πρώην ὑπουργούς, κ.κ. Σπίρτζη καί Καραμανλῆ, ἀπό τόν Ἄρειο Πάγο στήν Βουλή γιά διερεύνηση τυχόν ποινικῶν εὐθυνῶν πού ὁδήγησαν στήν τραγωδία τῶν Τεμπῶν.

Ἕνα «Θέμιδος Μέλαθρον» τῆς κακιᾶς ὥρας

Δημήτρης Καπράνος
Βρέθηκα χθές τό πρωί στό «Δικαστικό Μέγαρο» τῶν Ἀθηνῶν, ὡς μάρτυς σέ μιά ὑπόθεση.

Πέμπτη, 29 Ἀπριλίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ…