«Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη» των Θανάση Λάλα και Βασίλειου Μπετσάκου

Από τις εκδόσεις Αρμός

Μετά τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς «Πίνοντας καφέ με…» από τις εκδόσεις Αρμός είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, τον Αριστοτέλη.

  • Από τη Γιώτα Βαζούρα

Ο Θανάσης Λάλας και ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Βασίλειος Μπετσάκος επιχειρούν να μας μυήσουν στο μοναδικό πνεύμα του σπουδαίου στοχαστή, «στήνοντας» μια φανταστική συνάντηση και προσκαλώντας όλους μας σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Ετσι, στο «Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη» ο καθηγητής, ο οποίος είναι χρόνια μελετητής του φιλοσόφου, επέλεξε τα αποσπάσματα που τίθενται προς συζήτηση, στηριζόμενος στα ερωτήματα του γνωστού δημοσιογράφου. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτόν τον διάλογο, που τόσο γλαφυρά διαδραματίζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου (με τον Θανάση Λάλα στον ρόλο του δημοσιογράφου και τον καθηγητή ως άλλος Αριστοτέλης) παρουσιάζονται αυθεντικά αποσπάσματα σκέψεων του Αριστοτέλη, πολλές φράσεις αυτούσιες που έπειτα από τα τόσα χρόνια μελέτης του έργου ήρθαν στον καθηγητή σχεδόν πια συνειρμικά. Αρκετές επίσης από τις απαντήσεις είναι αντιγραμμένες απευθείας από τις μεταφράσεις πραγματειών του φιλοσόφου.

Ποια ήταν η σχέση του με τον Πλάτωνα; Πώς ήταν με τους γονείς του και συγκεκριμένα με τον πατέρα του, τον οποίο ο Αριστοτέλης υπεραγαπούσε; Ηταν καλός μαθητής ο Μέγας Αλέξανδρος και πώς έβλεπε τις μεγάλες επιτυχίες στις εκστρατείες του; Σκέφτηκε ποτέ να δημιουργήσει τη δική του Σχολή; Ο Αριστοτέλης ήταν από αυτούς που θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία των Αθηναίων την καταδίκη του Σωκράτη; Γιατί η αρετή είναι η προϋπόθεση της ευτυχίας; Η ηθική και η πολιτική έχουν στόχο κοινό; Ο Περίπατος ήταν ο πιο ενδιαφέρων χώρος εκπαίδευσης που δημιούργησε ο Αριστοτέλης; Τελικά, πόση σημασία έχει για έναν χαρισματικό ηγέτη η σφαιρική εκπαίδευση; Ποιοι φίλοι είναι κατά τον Αριστοτέλη οι φίλοι παντοτινοί;

Ένα πολύ ενδιαφέρον εγχειρίδιο για τις σκέψεις του Σταγειρίτη Αριστοτέλη, του σπουδαίου φιλοσόφου της φύσης και της ψυχής, του δάσκαλου της φιλίας και της ζωής, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο κ. Μπετσάκος στο προλογικό του σημείωμα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Στό «κάδρο» τοῦ σκανδάλου καί ὁ Γιάννης Κεφαλογιάννης

Εφημερίς Εστία
Ὁ διάλογος πού ἐμπλέκει τόν ὑπουργό Πολιτικῆς Προστασίας στήν ὑπόθεση τῶν ἐπιδοτήσεων τοῦ ΟΠΕΚΕΠΕ  – «Ἤ σταματᾶς τούς ἐλέγχους ἤ χάνεις 400 ψήφους ἀπό τά Ζωνιανά»

Ἡ συνείδησις τοῦ βουλευτῆ

Μανώλης Κοττάκης
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ δεκαετίες τόν τρόπο πού συμπεριφέρονται οἱ πρωθυπουργοί στίς κοινοβουλευτικές τους ὁμάδες.

Ἐργασία ἕως καί 13 ὧρες στόν ἴδιο ἐργοδότη

Εφημερίς Εστία
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στίς ἐργασιακές σχέσεις μέ δυνατότητα ἐργασίας ἕως 13 ὧρες ἡμερησίως στόν ἴδιο ἐργοδότη, μεγαλύτερη ἐλευθερία στήν «σπαστή» ἄδεια (ὄχι ὅμως λιγώτερη ἀπό 5 ἡμέρες), καί διευθέτηση τοῦ χρόνου ἐργασίας ἀκόμη καί ἐντός ἑβδομάδος, προβλέπει τό νέο ἐργασιακό νομοσχέδιο, τό ὁποῖο παρουσίασε χθές ἡ ὑπουργός Ἐργασίας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ἡ Ἀντιγόνη, ὁ Φιλοκτήτης καί ἡ Ἐπίδαυρος

Δημήτρης Καπράνος
Ἄς μοῦ ἐπιτραπεῖ νά χαιρετήσω τήν ἀπόφαση τῆς ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ γιά τήν διακοπή τῆς λειτουργίας τοῦ «Ἡρωδείου», προκειμένου νά ἐπισκευασθοῦν ὅλες οἱ «ἀβαρίες» πού ἔχουν τραυματίσει τό Ὠδεῖο.

Πέμπτη, 1 Ἰουλίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΠΛΟΥΝ ΠΑΘΗΜΑ