Η Κίνα απέκρυψε πληροφορίες στην αρχή της πανδημίας

Πεκίνο.- Η Κίνα απέκρυψε πληροφορίες από τον ΠΟΥ…

… για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας συμφώνως προς ηχογραφήσεις που επικαλείται το Associated Press. Τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, ο ΠΟΥ ήθελε να αντλήσει πληροφορίες από την Κίνα. Οι αξιωματούχοι διεμαρτύροντο σε συναντήσεις την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επικινδυνότητος του ιού στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός μόλις στις 20 Ιανουαρίου και στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες» δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ και τεχνική επί κεφαλής για τον Covid-19, κατά το πρακτορείο. «Προφανώς δεν αρκεί για να γίνει επαρκής σχεδιασμός», προσέθεσε. Ο επί κεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα Γκάουντεν Γκαλέα είπε σε μία από αυτές τις ηχογραφήσεις: «Αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο που μας δίδουν (πληροφορίες) 15 λεπτά πριν εμφανισθούν στην κρατική τηλεόραση».

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων και πιέσεων για έλεγχο ως προς τους χειρισμούς της Κίνας στο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει σκοτώσει πάνω από 375.000 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια. Ο επί κεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Αντανόμ Γεμπρεγεζούς που στο παρελθόν είχε επαινέσει την Κίνα για την καθιέρωση νέων προτύπων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε ότι το προσωπικό και η ηγεσία εργάσθηκαν νυχθημερόν βάσει των κανόνων του Οργανισμού για να μοιράσουν τις πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξ ίσου. Υπενθυμίζεται ότι οι αναφορές για έναν ιό τύπου Sars ξεκίνησαν από την Ουχάν τον Δεκέμβριο. Χωρίς όμως ιδιαίτερη προβολή. Στις 9 Ιανουαρίου, τα κινεζικά μέσα ενημερώσεως ανεκοίνωσαν ότι η ασθένεια ήταν αποτέλεσμα ενός νέου κορωνοϊού, που όπως όμως ανέφεραν, δεν ήταν μεταδοτικός. Δύο εβδομάδες αργότερα ανεκάλεσαν. Οι αρχές επέβαλαν lockdown στην Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο μέχρι τότε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κάτοικοι είχαν φύγει, ταξιδεύοντας εντός και εκτός συνόρων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Βόμβα ἀπό τήν Ἀρχή Προστασίας Δεδομένων: Ἐπί θητείας Κεραμέως διέρρευσαν τά 20.000 mails

Εφημερίς Εστία
Γιατί ὁ πρόεδρός της Κωνσταντῖνος Μενουδάκος ἀρνήθηκε νά λάβει ὑπ’ ὄψιν του τό πόρισμα ἐσωτερικοῦ ἐλέγχου πού συνέταξε τό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν γιά νά ἐπιρριφθεῖ ἡ εὐθύνη στόν Διευθυντή Ἐκλογῶν, μέ παραπομπή σέ χρόνο πρό τῆς ἀναλήψεως καθηκόντων τῆς σημερινῆς ὑπουργοῦ – Καί οἱ 300 προσφυγές συνδέονται μέ τήν ἐπιστολική ψῆφο – Μόνον 45.000 ὁμογενεῖς ἐνεγράφησαν στήν πλατφόρμα

Τό Αἰγαῖο τῶν ψευδαισθήσεων καί ἡ τουρκική «θάλασσα τῶν νησιῶν»

Εφημερίς Εστία
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ἐπιθετικότης δέν περιορίζεται σέ αὐτά πού λέγει ἤ πράττει σήμερα ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν.

Συνδικαλιστές ἔδωσαν ἄδεια γιά περιγραφή ἀγῶνος τοῦ Τσάμπιονς Λήγκ, ἀλλά ἡ ΕΡΤ εἶπε ὄχι στήν Ἐκκλησία γιά τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος

Εφημερίς Εστία
Πρό δυσάρεστης ἐκπλήξεως εὑρέθησαν χιλιάδες πιστοί πού προχθές, Μεγάλη Τετάρτη, ὅταν ἄνοιξαν τούς τηλεοπτικούς δέκτες τους γιά νά παρακολουθήσουν τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος, εἶδαν ἐπαναλήψεις τηλεοπτικῶν σειρῶν.

Ἡ λαϊκή ποίηση καί τό Θεῖον Δρᾶμα

Δημήτρης Καπράνος
«Ἀπό τήν καρδιά βγαίνουνε τά στιχάκια» ἔλεγε ἡ κυρία Τάσια Κουράκου, ἡ δασκάλα μας, πού κάθε τόσο μᾶς διάβαζε κάποιους στίχους ἀπό τήν λαϊκή, τήν δημώδη ποίηση.

Σάββατον, 2 Μαΐου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΛΗΣΜΟΝΗΣΕ;