Πρωταθλήτρια υφέσεως με 9,7% στην ΕΕ η Ελλάς

Κύμα 160.000 ανέργων –Στο 196% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το χρέος

ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗ ακόμη και από το “κακό” σενάριο που έχει καταρτήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβερνήσεως είναι η πρόβλεψις των εαρινών εκτιμήσεων ης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βύθιση της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση 9,7% εφέτος έναντι 7,7% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό αυτό συνδέεται με την δομή της ελληνικής οικονομίας και την έμφαση που δίδεται στον τουρισμό αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα της ΕΕ μετά την Μάλτα.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, στα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά υπολογίζοντας παρά τα μέτρα σε ένα κύμα 160.000 ανέργων (έναντι 9,6% μέσου όρου ανεργίας στην ΕΕ). Εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά. Επί πλέον, προβλέπει μείωση της απασχολήσεως κατά 3,7% εφέτος με άνοδό της κατά 3,8% το 2021.

Kύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν σε δύο συγκεκριμένους λόγους τις μεγάλες διαφορές σχετικώς προς την ύφεση εφέτος, μεταξύ των εκτιμήσεων του Υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές) και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7%. Όπως υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, και λαμβάνει υπ’ όψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. «Δεν λαμβάνει υπ’ όψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα» αναφέρουν.

Για το επόμενο έτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψις με άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9%, έναντι 6,3% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη. Ο λόγος για έναν ρυθμό ο οποίος θα είναι επίσης ο ταχύτερος σε επίπεδο ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης “βλέπει” στην Ελλάδα ισχυρές πιέσεις αποπληθωρισμού, με μείωση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώσις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021.

Αν και οι βασικές επιπτώσεις του lockdown αναμένεται να είναι συγκεντρωμένες στο β’ τρίμηνο του έτους, ο μεγάλος τουριστικός κλάδος της Ελλάδας πιθανόν θα επηρεασθεί και κατά το γ’ τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και η εξωτερική ζήτησις για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνει υποτονική. Αφού άνω του 70% των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται στους βασικούς θερινούς μήνες, τα εμπόδια κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020.

Η ιδιωτική κατανάλωσις προβλέπεται να βιώσει μια ισχυρή πτώση το 2020. Aλλά και οι δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους, αναφέρεται, συμπεριλαμβανομένης της εκκρεμούσης αποφάσεως του ΣτΕ σχετικώς προς τα αναδρομικά σε συνταξιούχους, αλλά και με τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Επίσης θεωρείται αβέβαιο το τελικό κόστος των εκτάκτων μέτρων στηρίξεως που έχουν λάβει οι Αρχές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020 αλλά η Κομμισσιόν εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ειδήσεις / Άρθρα

Βόμβα ἀπό τήν Ἀρχή Προστασίας Δεδομένων: Ἐπί θητείας Κεραμέως διέρρευσαν τά 20.000 mails

Εφημερίς Εστία
Γιατί ὁ πρόεδρός της Κωνσταντῖνος Μενουδάκος ἀρνήθηκε νά λάβει ὑπ’ ὄψιν του τό πόρισμα ἐσωτερικοῦ ἐλέγχου πού συνέταξε τό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν γιά νά ἐπιρριφθεῖ ἡ εὐθύνη στόν Διευθυντή Ἐκλογῶν, μέ παραπομπή σέ χρόνο πρό τῆς ἀναλήψεως καθηκόντων τῆς σημερινῆς ὑπουργοῦ – Καί οἱ 300 προσφυγές συνδέονται μέ τήν ἐπιστολική ψῆφο – Μόνον 45.000 ὁμογενεῖς ἐνεγράφησαν στήν πλατφόρμα

Τό Αἰγαῖο τῶν ψευδαισθήσεων καί ἡ τουρκική «θάλασσα τῶν νησιῶν»

Εφημερίς Εστία
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ἐπιθετικότης δέν περιορίζεται σέ αὐτά πού λέγει ἤ πράττει σήμερα ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν.

Συνδικαλιστές ἔδωσαν ἄδεια γιά περιγραφή ἀγῶνος τοῦ Τσάμπιονς Λήγκ, ἀλλά ἡ ΕΡΤ εἶπε ὄχι στήν Ἐκκλησία γιά τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος

Εφημερίς Εστία
Πρό δυσάρεστης ἐκπλήξεως εὑρέθησαν χιλιάδες πιστοί πού προχθές, Μεγάλη Τετάρτη, ὅταν ἄνοιξαν τούς τηλεοπτικούς δέκτες τους γιά νά παρακολουθήσουν τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος, εἶδαν ἐπαναλήψεις τηλεοπτικῶν σειρῶν.

Ἡ λαϊκή ποίηση καί τό Θεῖον Δρᾶμα

Δημήτρης Καπράνος
«Ἀπό τήν καρδιά βγαίνουνε τά στιχάκια» ἔλεγε ἡ κυρία Τάσια Κουράκου, ἡ δασκάλα μας, πού κάθε τόσο μᾶς διάβαζε κάποιους στίχους ἀπό τήν λαϊκή, τήν δημώδη ποίηση.

Σάββατον, 2 Μαΐου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΛΗΣΜΟΝΗΣΕ;