Τα φέρετρα ”επαναστατούν”

O ”Τζόκερ” με πρωταγωνιστή τον Χοακίμ Φοίνιξ δεν κατάφερε να κερδίσει το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Το μέλλον που προέβλεπε για την Αμερική – μια Οκτωβριανή Επανάσταση του Προλεταριάτου των ασήμαντων που παραδίδει στην πυρά όλες τις μεγαλουπόλεις της – δεν επέτρεψε τέτοιες πολυτέλειες στο συστημικό Χόλλυγουντ. Αδιανόητο να επιβραβεύσεις την ιστορία ενός σχιζοφρενή που δολοφονεί χρηματιστές της Wall Street επειδή του φέρονται υποτιμητικά. Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στα ”Παράσιτα” από την Νότιο Κορέα – με θέμα τις κοινωνικές ανισότητες- προς αγανάκτηση του Προέδρου Τραμπ.

Η αναταραχή που βιώνει ο πλανήτης μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η ετοιμότης-ανετοιμότης των κρατών μάλλον δικαιώνει την απόφαση των κριτών. Η Νότιος Κορέα (και η Ανατολή) υπήρξε περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ιό συγκριτικά με την Δύση. Αλλά δικαιώνει και τον Τζόκερ. Είδε διορατικά αυτό που έρχεται στην παγκόσμια οικονομία νωρίτερα από κάθε άλλον. Την επανάσταση των ασήμαντων. Των παρακατιανών. Αυτή την στιγμή ζούμε τον πόλεμο, βρισκόμαστε στα χαρακώματα των οικιών μας, δίνουμε μάχη με την ζωή, είμαστε ”ήσυχοι” αλλά δεν έχουμε προλάβει να σκεφτούμε τι θα έρθει για την Δύση μετά τον πόλεμο. Την Δύση που για τρίτη φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και την χρεωκοπία της ”Λήμαν Μπράδερς” το φθινόπωρο του 2008 ”αιφνιδιάζεται”. Αυτή την φορά η επίθεση δεν γίνεται με αεροπλάνα και τζιχαντιστές ούτε με ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου και αναιδή Golden boys αλλά με μεταφερόμενα αεροσταγονίδια Πεκίνου. Μέσα σε ένα δραματικό κενό ασφαλείας.

Η παγκόσμια οικονομία σείεται στα θεμέλιά της. Και σείεται από ένα θεωρητικά ασήμαντο γεγονός επειδή η Δύση δεν κατάλαβε τίποτε από την προηγούμενη μεγάλη περιπέτειά της, δεν έκλεισε τις τρύπες στο σύστημά της, κατ’ ουσίαν δεν άλλαξε τίποτε. Το 2008 η Αμερική (FED) τύπωσε χρήμα, εθνικοποίησε μερικές επιχειρήσεις της, άφησε μία δύο να κλείσουν, έστειλε συστημένη την κρίση που ”προκάλεσαν” τα golden boys της στην Ευρώπη και έλυσε το πρόβλημά της. Η Ευρώπη με την σειρά της έστειλε τον λογαριασμό της κρίσης στα αδύναμα μέλη της (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), γλύτωσε τις τράπεζές της και τα ισχυρά μέλη της, μοίρασε τον κίνδυνο στους ιδιώτες ομολογιούχους (Ντοβίλ-PSI) και έζησαν αυτοί καλά και εμείς ”καλύτερα”. Αλλαγή καμμία.

Σήμερα που μιλάμε με πρόβλεψη ύφεσης 5-10% στην ευρωπαϊκή οικονομία και με τον κορωνοιό επιταχυντή της κρίσης, οι παλαιές λύσεις δεν λειτουργούν. Η Αμερική τύπωσε 2 τρισ. δολλάρια, χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα, για να στηρίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αυτό δεν ”σαλεύει”, δεν ανακάμπτει, πέφτει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τύπωσε 750 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία και οι αποδόσεις των spreads, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών ομολόγων, μετά από μία πρόσκαιρη αποκλιμάκωση τραβούν ξανά πρός την ανηφόρα. Ούτε εδώ λειτουργεί το τύπωμα του χρήματος. Τα κράτη αυξάνουν τα χρέη τους, η Ιταλία σε λίγο θα πλησιάσει το ελληνικό χρέος, αύριο ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει. Την ίδια ώρα η Ευρώπη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ανίκανη να δείξει αλληλεγγύη στα μέλη της. Πρώτοι το ζήσαμε εμείς το 2010 και το 2015 (τότε αρνούνταν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητος που το ”πήρε”ο αέρας), τώρα το ζούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Για να χαρακτηριστούν τα ελληνικά σύνορα ”ευρωπαϊκά” έπρεπε η Ελλάς να ανακόψει 140.000 μετανάστες από το Ιράν και το Αφγανιστάν στον Έβρο. Για να τυπωθεί χρήμα έπρεπε να δει η Φραγκφούρτη την πομπή των νεκρών στα στρατιωτικά άρματα στο Μπέργκαμο. Το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώσαμε και εκφράσαμε εμείς στο δημοψήφισμα του 2015 το αισθάνεται ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Νότος. Χώρες της Βαλτικής, τέως του υπαρκτού, με ελάχιστους νεκρούς αρνούνται να δώσουν αλληλεγγύη. Για την Αμερική δεν συζητάμε. Ποιο σχέδιο Μάρσαλ! Ποια υπερδύναμη! Ο νούς της είναι πως θα ”κλέψει” το εμβόλιο από την Γερμανία.

Τα πράγματα για την Δύση αυτή την φορά δεν είναι απλά. Η κρίση δεν περιορίζεται σε μια πλευρά της Ηπείρου μας. Η κρίση απλώνεται παντού. Και αυτή την φορά τα θύματα δεν είναι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας σε συσσίτια. Δεν είναι πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς . Ούτε βεβαίως είναι επιστήμονες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Αυτή την φορά η Δύση μετρά φέρετρα χωρίς να πέσει πιστολιά. Αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες της από τον κίνδυνο. Και τα φέρετρα αργά η γρήγορα ”επαναστατούν”. Αν συνεχίσουμε έτσι στο τέλος … θα σηκωθούν οι νεκροί από τα μνήματα και θα πάρουν στο κυνήγι την παγκόσμια ελίτ να την κατασπαράξουν. Για την ώρα όσο διαρκεί ο κίνδυνος οι πολίτες μάχονται αλλά μόλις καταλάβουν ότι έκοψαν εισιτήριο και ”αναχωρούν” λόγω έλλειψης κλινών ο κόσμος θα πάρει φωτιά… Να γιατί ο “Τζόκερ” είναι επικίνδυνος και λίαν επίκαιρος: Γιατί περιγράφει αυτό που έρχεται λίγο πριν έρθει: Την επανάσταση των ασήμαντων που ξέρουν ότι σε περίπτωση που τους βρει το κακό δεν θα βρούν ούτε κρεβάτι στο δημόσιο σύστημα υγείας για να αφήσουν αξιοπρεπώς την τελευταία τους πνοή.

Αν και είμαστε ακόμη σε πρώιμη φάση νομίζω ότι είναι μπροστά μας ο κατακερματισμός του κόσμου. Θα ζήσουμε βιβλικές καταστάσεις. Η μήτρα της Δύσης, η Ευρώπη και η Αμερική θα δοκιμαστούν συμπλεκόμενες μεταξύ τους. Η Κίνα και η Ρωσσία ήδη κερδίζουν τις εντυπώσεις στηρίζοντας αποφασιστικά με ιατροφαρμακευτικό υλικό χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα την ώρα που η Βόρεια Ευρώπη και οι ΗΠΑ αδιαφορούν. Η Αμερική και η Μεγάλη Βρεταννία θα δοκιμαστούν γιατί το δυτικό πρότυπο που σαγήνευσε τον πλανήτη μεταπολεμικώς χρεωκοπεί ηθικώς. Ο Τζόνσον προτιμά να πεθαίνουν οι πολίτες του παρά οι επιχειρήσεις του. Η Γερμανία θα αποδειχθεί πως με την πολιτική των πλεονασμάτων αξιοποίησε την ΕΕ για την δύσκολη ώρα της, οι ΗΠΑ μετανιώνουν που συναίνεσαν στην επανένωσή της . Η αναδυόμενη Τουρκία στην οποία ο κορωνοϊός τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στην Ιταλία ίσως θεωρηθεί κράτος εγκληματίας με τον τρόπο που εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες. Η Ελλάς που έφραξε τον δρόμο σε 140.000 μετανάστες και έσωσε την Ευρώπη από την περαιτέρω διάδοση του ιού θα αποκτήσει και πάλι πρόσωπο στον κόσμο παρά τα προβλήματά της. Για πρώτη φορά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού νιώθω πως ένας κόσμος αναδύεται. Κόσμος με τεράστιες αλλαγές. Αλλαγές στην οικονομία όπου μελλοντικά θα περάσουμε (σε συνδυασμό με την επιστροφή του κανόνα του χρυσού) από το χάρτινο νόμισμα που τυπώνεται απεριορίστως στο ψηφιακό νόμισμα με ταβάνι. Αλλαγές στους υπερεθνικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ) η ενότης των οποίων θα δοκιμαστεί. Αλλαγές στα πολιτεύματα. Ο κινεζικός πειθαρχημένος καπιταλισμός και ο δικτατορικός ρωσσικός καπιταλισμός (ιδιωτική οικονομία χωρίς δημοκρατία) θα αποδειχθούν πιθανόν ανθεκτικότεροι από το πρωτότυπο.

Εν τέλει ο κόσμος αλλάζει ηγεσία. Και το διακύβευμα για την Δύση είναι να μην χρειαστεί να αλλάξει και οικονομικό μοντέλο. Αλλά για να το επιτύχει αυτό ίσως χρειαστεί τριάντα χρόνια μετά την νίκη της επί του υπαρκτού να επενδύσει στο μεγάλο κράτος. Αλλιώς η επόμενη δεκαετία θα μας χαρίσει πολλούς νέους “Τζόκερ”. Με θύματα κράτη, όχι χρηματιστές.

Απόψεις

Ὁ θαυμαστός νέος κόσμος

Εφημερίς Εστία
Τό ἄρρεν ὡς θῆλυ

Τό μέλλον πού ἔρχεται

Μανώλης Κοττάκης
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ πού ἀκολούθησαν μετά τόν θρίαμβο τῆς ΝΔ στίς πρῶτες ἐκλογές τοῦ Μαΐου ἕως σήμερα, συνέβησαν τά ἑξῆς:

Σόκ στήν Γαλλία ἀπό ἐπίθεση Σύρου μέ μαχαίρι κατά 3χρονων παιδιῶν!

Εφημερίς Εστία
Σοκαρισμένη, ἀπό χθές τό πρωί, ἡ γαλλική κοινωνία, ἀπό τό μένος πού ἐπέδειξε Σύρος ὁπλοφόρος κατά τρίχρονων παιδιῶν στήν πόλη Ἀννεσύ, στίς Ἄλπεις.

Ὁ Θανάσης Σπυρόπουλος, ὁ Χατζηαβάτης καί ἡ πολιτική…

Δημήτρης Καπράνος
«Μπαμπᾶ, ὁ Σπυρόπουλος παίζει σήμερα στήν Λυκόβρυση!» Ὁ γυιός μας ἔψαχνε καί εὕρισκε πότε καί ποῦ ὑπῆρχε παράσταση Καραγκιόζη. Ἀπό πολύ μικρός, ἀγάπησε τό Θέατρο Σκιῶν.

Σάββατον, 8 Ἰουνίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ!