ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Προς τις κάλπες μέσω Καράκας

Τι σχέση μπορεί να έχουν άραγε ο Covid 19 και ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς;

Το check inκαι ο Καλογρίτσας ; Το allinclusive και η Βενεζουέλα; Το double dot και το Μάτι; Ζητώ συγνώμη προκαταβολικώς για την εκτεταμένη χρήση των ξενόφερτων όρων στους οποίους προσφεύγουν ευρέως οι δραστηριοποιούμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά ( για να συνεννοούμεθα ) το θέμα μου είναι ακριβώς αυτό: Τι σχέση έχει ο τουρισμός με τις πρόωρες εκλογές! Οι ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ με τα Ειδικά Δικαστήρια! Ο Παπαγγελόπουλος με την ψήφο των Αποδήμων! Εν αρχή τα δεδομένα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ποσοστό του τζίρου και των φορολογικών εσόδων που θα εισφέρουν φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά ο τουρισμός στο ΑΕΠ και στα ταμεία του κράτους απέχουν πολύ από αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση. Η φιλοδοξία είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των επισκεπτών από το 24% του συνολικού αριθμού του 2019 στο 50% της κίνησης του 2019. Τα πρώτα σημάδια όμως δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι ΗΠΑ μας έχουν στην κατηγορία ” μην ταξιδέψετε ” οι Άγγλοι μας έχουν στην πορτοκαλί ζώνη ( ” να πάτε αλλά άμα γυρίσετε θα μείνετε 14 μέρες καραντίνα ), οι Ρώσοι όπως μου έλεγε ένας κορυφαίος του τουρισμού δεν έχουν ανοίξει τις αεροπορικές συνδέσεις ( εκτελείται μόνο μία πτήση την ημέρα- και γιατί να το κάνουν άλλωστε όπως τους φερθήκαμε με το εμβόλιο;), οι Κινέζοι όπως μου έλεγε ο ίδιος παράγων φοβούνται τις μεταλλάξεις και απαιτούν καραντίνα 14 ημερών για όποιον επιστρέφει από την Ελλάδα. Κρουαζιέρα και Σαντορίνη θα δουν με τα κυάλια φέτος, κατά τα φαινόμενα, τους συμπαθέστατους σχιστομάτηδες. Και να ήθελαν οι Κινέζοι άλλωστε, δεν έχουν λόγους. Η πρέσβης τους στην Αθήνα ανακλήθηκε στο Πεκίνο λόγω της εχθρικής συμπεριφοράς της Πολιτείας σε μια σειρά αιτημάτων τους, του 5G προεξάρχοντος.

Πλέον αυτών συμβαίνει και το εξής: Όσα ακούμε είτε ως πραγματικό λόγο είτε ως πρόσχημα για την άρνηση ξένων κυβερνήσεων να δοθεί γραμμή για διακοπές στην Ελλάδα αντανακλούν και στην βλαπτική εσωτερική αντιπαράθεση. Ο Άγγλος δημοσιογράφος που ” γλέντησε ” τον Χάρη Θεοχάρη στοBBC αξιοποίησε το επιχείρημα της εγχώριας πολιτικής κόντρας ότι το περυσινό βιαστικό άνοιγμα του τουρισμού οδήγησε σε εκτόξευση των κρουσμάτων. Και επειδή ακούω τακτικώς την τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου να ακολουθείgrossomodoτην ίδια τακτική-του ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του οποίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 23%,καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και επιβλήθηκε το ειδικό τέλος διαμονής, μην ξεχνιόμαστε – καλό είναι να προσέχουμε γενικώς. Ό,τι λέμε μέσα, ταξιδεύει αμέσως έξω. Για την ώρα λοιπόν οι πάντες κρατούν μικρό καλάθι και παίρνουν τα μέτρα τους. Εξου και τα 300.000 εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Για να κλείσουν ” τρύπες ”. Με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις λοιπόν του ΣΕΤΕ το πολύ που μπορεί να φθάσουμε φέτος – μακάρι να ανατραπεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής – είναι το 40% της κίνησης του 2019. Προοπτική καθόλου ευχάριστη για τα δημόσια ταμεία καθώς η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη του ετήσιου στόχου συγκέντρωσης φόρων , αμέσων και εμμέσων, είναι καθοριστική. Λιγότερα έσοδα ίσον μεγαλύτερα ελλείμματα, μεγαλύτερα ελλείμματα ίσον μεγαλύτερος δανεισμός και μεγαλύτερος δανεισμός ίσον μεγαλύτερα επιτόκια από το 2022 και μεγαλύτερο χρέος.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει τους λογαριασμούς της και αυτό που βγαίνει από την πρόσθεση μέχρι στιγμής δεν της αρέσει- το μόνο που μας παρηγορεί είναι ότι οι ανταγωνιστές μας Τούρκοι και Αιγύπτιοι είναι σε χειρότερη μοίρα – στην δικαιοσύνη και στο Κοινοβούλιο έχει αρχίσει χορός αποκαλύψεων με στόχο την περαιτέρω απαξίωση του ήδη απαξιωθέντος ΣΥΡΙΖΑ. Καλογρίτσας σήμερα, Τόσκας αύριο ( Μάτι), Βενεζουέλα μεθαύριο . Όσα συνέβησαν χθες στην Βουλή με πρωταγωνιστή τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα ο οποίος δέχθηκε ότι ήταν ”μπροστινός” του ΣΥΡΙΖΑ στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών ανοίγουν τον δρόμο για Ειδικό Δικαστήριο. Και φέρνουν στο επίκεντρο τον τέως εξ απορρήτων Τσίπρα Νίκο Παππά. Όσα καλείται να επικυρώσει το αφορήτως πιεζόμενο από συγκεκριμένα ΜΜΕ Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών για το Μάτι- μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα με άμεσο δόλο από πλημμέλημα – θα φέρουν στο επίκεντρο και άλλον Υπουργό του κυρίου Τσίπρα τον Νίκο Τόσκα. Τον οποίο συνομιλίες φέρνουν ως αμέσως εμπλεκόμενο σε διαβίβαση εντολών κατά την διάρκεια της πυρκαιάς σε ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής. Και όσα ενδεχομένως αποκαλυφθούν σε κυπριακούς λογαριασμούς ίσως -επιδιώκεται από την κυβέρνηση – να οδηγήσουν στην τυχόν αποκάλυψη της απευθείας χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς Μαδούρο. Εάν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή εν Ολομελεία το καλοκαίρι και δεν θα συγκροτηθεί σε τμήματα για να μην διακοπούν οι παραγραφές ( αλλά και για να συσταθούν πιθανόν νέες προανακριτικές ) ιδού που καταλήγει η εξίσωση. Στις εκλογές με τυπικώς κατηγορουμένους τους Υπουργούς του Αλέξη Τσίπρα αλλά κατουσίαν εκτεθειμένο τον ίδιο. Και τον ΣΥΡΙΖΑ υπόδικο. Ο ίδιος ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης , έμπειρος ών – διανύει τον δωδεκατοτρίτο χρόνο της ηγεσίας του- προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι των εκλογών ενεργοποιώντας τις διεθνείς του άκρες .

Πέρυσι, όταν και πάλι ο πρωθυπουργός είχε φθάσει στο παραπέντε των εκλογών πιεζόμενος από άμεσους συνεργάτες και Υπουργούς- ο Τσίπρας ενεργοποίησε τους διαύλους του με την καγκελάριο Μέρκελ. Τα μηνύματα από το Βερολίνο προς την Αθήνα εστάλησαν και εκλογές δεν έγιναν . Φέτος με την πρόταση του για Ελσίνκι 2 στα ελληνοτουρκικά που διευκολύνει την κυβέρνηση, παίζει το ατλαντικό χαρτί. Πάλι για να γλυτώσει το πικρό ποτήρι των εκλογών. Είναι άγνωστο τι τελικώς θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν και η κινητικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ Μαξίμου και Κοινοβουλίου εσχάτως βάζει κάθε έμπειρο παίκτη σε σκέψεις. Οι παλαιοί λένε ότι θα περιμένει την ανάπτυξη του 6% του 2022 και τα αυξημένα κονδύλια του ταμείου ανάπτυξης για να πάει σε εκλογές το καλοκαίρι του 2022. Προσωπικώς εκτιμώ ότι καλύτερη-θεωρητικώς-ευκαιρία για να ” κάψει την απλή αναλογική από αυτήν που του παρουσιάζεται τώρα, δεν μπορεί να έχει στο μέλλον. Άρα οι αφίξεις-αναχωρήσεις και η σκανδαλολογία μαζί με ένα μεγάλο πολιτικό δώρο που μελετούν να κάνουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ τον Αύγουστο έχουν συγκεκριμένο τερματικό σταθμό. Τα εκλογικά τμήματα. Όσο για τον ανασχηματισμό που ενδεχομένως προηγηθεί : Θα λειτουργήσει ως παρουσίαση της νέας εντεκάδας. Η ομάς αλλάζει χρώμα φανέλας στο πλαίσιο της ανανέωσης. Από γαλάζιο γίνεται γαλαζοπράσινο. Μέχρι της εξαφανίσεως του γαλαζίου και της τελικής επικρατήσεως του πρασίνου.

Απόψεις

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ