ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Προεπαναστατική περίοδος

ΕΙΝΑΙ η τελευταία φορά που θα γράψω για το θέμα εν μέσω καραντίνας…

… θέλω να πιστεύω πως δε θα χρειαστεί να επανέλθω! Η πληγή που έχει ανοίξει στο σώμα της Εκκλησίας αυτή την εποχή είναι βαθειά, χαίνουσα και πυορροούσα. Το τι λέγεται αυτές τις μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες σε ναούς, παρεκκλήσια και μοναστήρια για συγκεκριμένα μέλη της Κυβερνήσεως και συγκεκριμένες ευαίσθητες κρατικές υπηρεσίες είναι εξόχως ανησυχητικό! Δε θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά θα σημειώσω μόνο τούτο: Όταν μετριοπαθείς ιεράρχες αισθάνονται ότι παρακολουθούνται και ότι γίνονται στόχος αναφορών ευαίσθητων υπηρεσιών πως τάχα κοινωνούν κόσμο μυστικώς -κάπως έτσι πρέπει να προέκυψαν και τα αδιάσειστα ντοκουμέντα των Αθηνών, από παρακολουθήσεις- τότε το συμπέρασμα είναι πως έχουμε φύγει από τις τριβές της καραντίνας και έχουμε περάσει πλέον σε άλλο στάδιο, πολύ διαφορετικό: Η Εκκλησία στο βαθύ πυρήνα της αισθάνεται πως αποτελεί στόχο (μέρους) του κρατικού μηχανισμού. Και μάλιστα επί δεξιάς κυβερνήσεως. Αισθάνεται -δικαίως ή αδίκως- πως της φορτώνονται αμαρτίες άλλων.

Ας είμαστε ειλικρινείς! Προφανώς και η Εκκλησία οφείλει να τηρήσει το νόμο, δεν έχουμε θεοκρατία. Αλλά από το πρώτο κύμα επιθέσεων που εξαπολύθηκε εναντίον της από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχές Μαρτίου για την Θεία Κοινωνία και τους συγχρωτισμούς τι προέκυψε; Τα μισά και πλέον κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα προέρχονται από το εξωτερικό (Μεγάλη Βρεττανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία). Και τα άλλα μισά από επαφές τους, από μετανάστες (Ριτσώνα κ.λπ.), από ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τον ιό έφεραν και διέδωσαν αρχικώς ιδιοκτήτριες οίκων μόδας, γόνοι εφοπλιστών, γουναράδες, μουσουλμάνοι εποχιακοί εργάτες της Γερμανίας, παρουσιάστριες, σελέμπριτυ, ιατροί, επιχειρηματίες. Κοινώς πολίτες του κόσμου. Δεν κόλλησε κανείς από γονυκλισία ή από Θεία Κοινωνία. Και γονάτισαν πολλοί και προσκύνησαν πολλοί και κοινώνησαν πολλοί, έτσι; (και συκοφαντήθηκαν πολύ). Σε παραλλαγή παλαιάς φράσης του Κωστή Σταφανόπουλου για το νέφος, κάποιοι απαιτούν: «Φέρτε μας ένα νεκρό από εκκλησιασμό»! Προσοχή! Δε λέω πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Υπάρχει και είναι μεγάλος. Λέω όμως πως στα σημεία που είδαμε να γίνεται φασαρία μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κρούσμα. Ούτε σε ναούς, ούτε έξω από τράπεζες, ούτε σε πλαζ, ούτε σε παραλίες όπως στη Θεσσαλονίκη. Τα μισά κρούσματα μέχρι στιγμής είναι εισαγόμενα, γνωστής προσελεύσεως και τα άλλα μισά, όπως άκουσα έγκριτη συνάδελφο να αποκαλύπτει, είναι «βορείων». Έτσι της ψιθύρισαν από την Κυβέρνηση. Εφ’ όσον αυτό ισχύει οι ιεράρχες και οι ηγουμένες βλέποντας και τα περιπολικά να τριγυρνούν στις εκκλησίες και εισαγγελείς να ασκούν διώξεις εναντίον τους (Μητροπολίτης Κερκύρας, Νεκτάριος) διερωτώνται, λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά διερωτώνται: Μήπως ήμασταν στόχος ούτως ή άλλως και ευκαιρίας δοθείσης…; Τα συνδυάζουν αυτά με την παράλειψη της Προέδρου της Δημοκρατίας να πει λέξη για την Εκκλησία στις 25 Μαρτίου και με την απάλειψη κάθε αναφοράς για τον Κλήρο από την Επιτροπή 2021, προσθέτουν και διάφορες αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και να ‘το τό σενάριο, προβληματίζονται. Στον σκληρό πυρήνα της Εκκλησίας μας, ιερείς, μοναχές, πιστούς, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ψυχές τους μοιάζει με προεπαναστατική περίοδο.Το λάβαρο λείπει μόνον. Μην ξεγελιέται κανείς από την σιωπή. Το γεγονός άλλωστε πως την Εκκλησία ακολουθούν στο αντάρτικο Δήμαρχοι που εξελέγησαν με την Στέφανο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή, αμιγώς μητσοτακικοί, όπως η κ. Υδραίου της Κέρκυρας θα έπρεπε να κάνει σκεπτικούς πολλούς στην Αθήνα.
Από αυτήν εδώ τη θέση σημείωσα πριν από λίγο καιρό πως ο Πρωθυπουργός κέρδισε με την διαχείριση του στον Έβρο τον ευρύτερο λαϊκό πατριωτικό χώρο. Εξακολουθεί. Παραμένει κυρίαρχος και ισχυρός! Αλλά με την Εκκλησία πικραμένη, σε προεπαναστατική περίοδο και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (επιλογή του) να κλείνει μονίμως το μάτι στο μισό του πληθυσμού αφήνοντας εκτός οπτικού της πεδίου το άλλο μισό δε θα αργήσει να γίνει ζημιά. Εάν μάλιστα όντως σχεδιάζονται εκλογές, ένας λόγος παραπάνω: δεν είναι ώρα για τέτοια. Με απλή αναλογική χρειάζεται και η τελευταία ψήφος.

Έκκληση λοιπόν! Σταματείστε τον διασυρμό των ιερέων με αυτόφωρα και παπαρατσικές φωτό γνωστής προελεύσεως. Αυτά έρχεται μια μέρα που γίνονται αυτεπίστροφον. Κοινώς μπούμερανγκ!

Απόψεις

Την Κυριακή 05.02 με την Εστία: Τζορτζ Όργουελ & ΕΣΤΙΑζω

Εφημερίς Εστία
Στις 05.02 με την Εστία της Κυριακής: Τα γνωστότερα έργα του Τζορτζ Όργουελ σε σκληρόδετη αυθεντική έκδοση!

Δέν ἔχουμε δικαίωμα νά τούς προδώσουμε!

Εφημερίς Εστία
Τό χρέος τοῦ πολιτικοῦ κόσμου πρός τούς πεσόντες Ἀεροπόρους – Τά ἔδιναν «ὅλα» στίς ἀερομαχίες γιά τήν ὑπεράσπιση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας μέ τήν ἐλπίδα, ὅτι οἱ ἡγεσίες δέν θα ὑποκύψουν σέ πιέσεις γιά συμβιβασμό στά ἐθνικά θέματα – Τί περιμένουμε ἀπό τούς ταγούς τῆς χώρας

Πολιτική: Ὑπόθεση ποινικοῦ δικαίου

Μανώλης Κοττάκης
ΧΘΕΣ ὁ Ὑπουργός Προστασίας τοῦ Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ἐπισκέφθηκε τόν Ἄρειο Πάγο καί «κατέθεσε» μήνυση κατά ἀνώτατου ἀξιωματικοῦ τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας, μόλις ἀποστρατευθέντος, ἐπειδή αὐτός κατήγγειλε ὅτι πιέστηκε νά θάψει ὑπόθεση ναρκωτικῶν μέ πρωταγωνιστή τόν υἱό του.

Ὑψηλά οἱ τιμές τῶν τροφίμων ἄν καί πέφτει ὁ πληθωρισμός

Εφημερίς Εστία
ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ στόν ρυθμό ἀνόδου τοῦ ἐναρμονισμένου πληθωρισμοῦ καταγράφεται στήν Ἑλλάδα καί τήν Εὐρωζώνη γιά τόν Ἰανουάριο, ὅπως ἔδειξαν τά στοιχεῖα τῆς Eurostat, ἀπόρροια τῆς ἀποκλιμακώσεως τῶν ἐνεργειακῶν τιμῶν.

Διακοπές στήν Γαῦδο καί τά Κουφονήσια…

Δημήτρης Καπράνος
Τό μόνο πού δέν χρειάζεται αὐτήν τήν ὥρα ἡ Ἑλλάς, εἶναι ὁ κοινοβουλευτικός ἀκτιβισμός.