Περισσός η Κ.Ο της ΝΔ

Ό,τι συνέβη με την ψήφο του Βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη…

… στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου συνιστά μάλλον πολιτικό ατύχημα. Γράφω μάλλον γιατί δεν θα απέκλεια την πιθανότητα να αποτελεί και εκδήλωση αντίδρασης στην πρωτοφανή αστυνόμευση της ψήφου των Βουλευτών στην συγκεκριμένη ψηφοφορία κατά την διάρκεια της οποίας παραβιάστηκε κάθε έννοια μυστικότητας. Καταστάσεις απολύτως προσβλητικές για παλαιούς Βουλευτές σαν τον Σταύρο Καλογιάννη και άλλους δύο τρεις που επιχείρησαν να ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο. Εν πάση περιπτώσει όμως ας το θεωρήσουμε ατύχημα. Ο Καλογιάννης είναι μετριοπαθής και σοβαρός Βουλευτής, καμμία σχέση με τον πατέρα του Λευτέρη που άρπαξε το 1985 την κάλπη με τα έγχρωμα ψηφοδέλτια Σαρτζετάκη.

Επειδή όμως όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ άνετα μπορεί να οδηγήσουν σε δυστύχημα κι επειδή κανείς δεν τολμά να τα πει στον Μητσοτάκη μη τυχόν και γραφεί στη μαύρη λίστα ας αναλάβω την ευθύνη. Μιλώ διαρκώς με Βουλευτές καιρό τώρα και γνωρίζω το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Είναι κλίμα αγανάκτησης που αν δεν εκδηλώνεται αυτό οφείλεται αποκλειστικώς στις θετικές δημοσκοπήσεις και στην υψηλή δημοτικότητα Μητσοτάκη . Έχουν μαζευτεί πολλά . Θα τα κωδικοποιήσω ξεκινώντας από τα δύο τελευταία που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Το πρώτο αφορά στην απαγόρευση κατάθεσης ερωτήσεων από Βουλευτές αν αυτές δεν τίθενται προηγουμένως υπό την έγκριση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδος Μιχάλη Μπεκίρη. Η ΝΔ είναι φιλελεύθερο κόμμα. Ουδέποτε στο παρελθόν απαγορεύτηκε σε Βουλευτή να καταθέσει σε Υπουργό την ερώτηση που ήθελε. Σήμερα συμβαίνει! Προσφάτως απαγορεύτηκε η κατάθεση ερωτήσεως στην Υπουργό Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Όσοι είχαν την φαεινή αυτή ιδέα προφανώς και αγνοούν ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ένα από τα όπλα του κυβερνητικού Βουλευτή να φανεί. Η απαγόρευση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μία προηγούμενη απαγόρευση που εξόργισε τους Βουλευτές! Κανείς δεν μπορεί να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό σταθμό αν δε λάβει προηγουμένως άδεια από το γραφείο Τύπου του Μαξίμου. Στα κανάλια εμφανίζονται μάλιστα μόνον όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα των εκλεκτών η οποία καταρτίζεται στην βάση κριτηρίων μεταξύ των οποίων κι αυτό: Πόσες φορές θα πει ο Βουλευτής την λέξη «Κυριάκος Μητσοτάκης» κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Όσο πιο πολλές φορές την πει τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να επιλεγεί ξανά να εκπροσωπήσει το κόμμα στα ΜΜΕ. Οι υπόλοιποι; Μαύρη λίστα. Οι απαγορεύσεις είναι λοιπόν μια πρώτη αιτία θυμού. Η επέλαση του σημιτισμού μέσα στο κόμμα μια άλλη. Δεν είναι βλάκες οι Βουλευτές ! Γνωρίζουν πως οι πασοκογενείς υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν τις θέσεις τους στα έδρανα. Και με τους μηχανισμούς θα επικρατήσουν. Σε κανέναν όμως δεν αρέσει να γίνεται νεροκουβαλητής!

Πέραν αυτών υπάρχουν δύο ακόμη θέματα. Το πρώτο  είναι οι περικοπές της βουλευτικής αποζημίωσης που αξίωνε επιτακτικά στα τηλέφωνα ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος έχει μαύρα μεσάνυχτα για το κλίμα που επικρατεί. Δεν είναι αγαπητός στους συναδέλφους του που του χρεώνουν πως εκπροσωπεί σκληρά την ηγεσία στους ίδιους και όχι τους ίδιους στην ηγεσία. Για να επανέλθω, δεν είναι όλοι οι Βουλευτές ζάμπλουτοι. Αυτοί που με βάση το ”πόθεν έσχες” δεν ξέρουν τι έχουν δέχθηκαν ασμένως την μείωση γιατί ισούται με ένα φιλοδώρημα γι’ αυτούς. Τα ρέστα τους είναι. Οι φτωχοί Βουλευτές της επαρχίας όμως που χωρίς πόρους προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα την ένιωσαν την μείωση. Τους πόνεσε. Και είναι εξοργισμένοι.

Τέλος, όσο περνά ο καιρός δεν αντέχεται ο ευτελισμός του βουλευτικού αξιώματος από ορισμένους νεώτερους Βουλευτές. Βουλευτές που μιλούν απαξιωτικά για τους ψηφοφόρους τους όταν αυτοί καταθέτουν αίτημα προς ικανοποίηση σε αυτούς. Έχω ακούσει μερικούς να μιλούν έτσι ιδιωτικώς χλευάζοντας την βάση της ΝΔ. Βουλευτές που μιλούν υποτιμητικά μέσα στην Ολομέλεια ως τα χειρότερα “τσόγλαν boys” για τον τύπο της παράταξης!

Είμαι απολύτως βέβαιος πως αυτό το κλίμα άστυνομοκρατίας των Βουλευτών – ο Περισσός ωχριά μπροστά σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη ΝΔ -το αγνοεί ο Πρωθυπουργός. Δεν του το λένε οι ηρακλείς του . Όταν όμως Βουλευτής ψηφίζει φανερά για τον Παπαγγελόπουλο για να μην θεωρηθεί ύποπτος από την ηγεσία και όταν έχουμε ατυχήματα σαν του Καλογιάννη αυτό σημαίνει πως το καζάνι βράζει. Και να μην θέλαμε να το πιστέψουμε άλλωστε μας αρκεί το ύφος του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προχθές. Έχασε το χιούμορ του ο άνθρωπος βλέποντας τους γκαουλάιτερ από τα Δωδεκάνησα να αναποδογυρίζουν κλειστή κάλπη για να εξορύξουν το ψηφοδέλτιο Καλογιάννη… Η αίσθηση πως η Κ.Ο είναι χωρισμένη ανάμεσα σε ευσυνείδητους Βουλευτές και σε  αδίστακτους Ταλιμπάν είναι πολύ άσχημη κύριε Πρόεδρε. Ώρα να επέμβετε!

Απόψεις

Οἱ λύκοι ἔγιναν «ἀμνοερίφια»

Εφημερίς Εστία
Τί κρύβεται πίσω ἀπό τήν ἐπίθεση φιλίας πρός τήν Ἑλλάδα ἀπό τούς κ.κ. Τσαβούσογλου καί Ἐρντογάν ἀνήμερα τῆς 25ης Μαρτίου – Ἡ μεγάλη συνεννόησις γιά τό Αἰγαῖο καί στό βάθος τά ἐνεργειακά – Γιατί Κυβέρνησις καί ἀξιωματική Ἀντιπολίτευσις σιώπησαν γιά τίς ἀποκαλύψεις τῆς «Ἑστίας» γιά τήν ὑποβάθμιση τῆς Κύπρου ἀπό τόν Πρωθυπουργό στήν νέα γεωπολιτική ἐξίσωση – Μηνύματα Χριστοδουλίδη στήν Ἀθήνα, στήν σκιά τῶν ἀποκαλύψεων κατά τῆς διχόνοιας μέ τό ἐθνικό κέντρο

Ἡ πατρίδα εἶναι κάτι πολύ μεγαλύτερο ἀπό ἐμᾶς

Μανώλης Κοττάκης
Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ τοῦ ἀποκαλυπτικοῦ ρεπορτάζ μέ τίς συγκλονιστικές ἐξομολογήσεις τοῦ Προέδρου τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας Νίκου Ἀναστασιάδη γιά τίς ἀπόψεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη περί τό Κυπριακό καί τίς ἀφόρητες πιέσεις πού τοῦ ἄσκησε νά διακοπεῖ τό πρόγραμμα γεωτρήσεων τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας χάριν τῆς ἑλληνοτουρκικῆς προσέγγισης, μέ βρῆκε στόν ἱερό ναό τῆς Ἁγίας Σοφίας στήν Θεσσαλονίκη.

Διάστασις ἀπόψεων Ἀθηνῶν – Λευκωσίας γιά τόν ΙΜΟ

Εφημερίς Εστία
ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ μετά τήν ἀποκάλυψη τῆς «Ἑστίας» γιά τά ὅσα κατήγγειλε ὁ τέως Πρόεδρος τῆς Κύπρου κ. Νῖκος Ἀναστασιάδης εἰς βάρος τοῦ Ἕλληνος Πρωθυπουργοῦ, ἦλθε ἡ ἐπιβεβαίωσις γιά τό σοβαρό χάσμα στήν ἐξωτερική πολιτική Ἀθηνῶν – Λευκωσίας, εἰδικῶς μετά τήν ἀνάληψη τῆς νέας Κυβερνήσεως.

Τό Ἑλληνικό Ἵδρυμα Πολιτισμοῦ καί ὁ πολιτισμός μας

Δημήτρης Καπράνος
Κάποια μεσημέρια, πρίν πάω στό γραφεῖό μου, στήν «Καθημερινή» τῆς Ἑλένης Βλάχου, ἐπισκεπτόμουν τόν καθηγητή μου στήν Πάντειο, Ἰωάννη Γεωργάκη, στό γραφεῖό του, στό «Ἵδρυμα Ἑλληνικοῦ Πολιτισμοῦ».

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ