Περισσός η Κ.Ο της ΝΔ

Ό,τι συνέβη με την ψήφο του Βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη…

… στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου συνιστά μάλλον πολιτικό ατύχημα. Γράφω μάλλον γιατί δεν θα απέκλεια την πιθανότητα να αποτελεί και εκδήλωση αντίδρασης στην πρωτοφανή αστυνόμευση της ψήφου των Βουλευτών στην συγκεκριμένη ψηφοφορία κατά την διάρκεια της οποίας παραβιάστηκε κάθε έννοια μυστικότητας. Καταστάσεις απολύτως προσβλητικές για παλαιούς Βουλευτές σαν τον Σταύρο Καλογιάννη και άλλους δύο τρεις που επιχείρησαν να ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο. Εν πάση περιπτώσει όμως ας το θεωρήσουμε ατύχημα. Ο Καλογιάννης είναι μετριοπαθής και σοβαρός Βουλευτής, καμμία σχέση με τον πατέρα του Λευτέρη που άρπαξε το 1985 την κάλπη με τα έγχρωμα ψηφοδέλτια Σαρτζετάκη.

Επειδή όμως όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ άνετα μπορεί να οδηγήσουν σε δυστύχημα κι επειδή κανείς δεν τολμά να τα πει στον Μητσοτάκη μη τυχόν και γραφεί στη μαύρη λίστα ας αναλάβω την ευθύνη. Μιλώ διαρκώς με Βουλευτές καιρό τώρα και γνωρίζω το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Είναι κλίμα αγανάκτησης που αν δεν εκδηλώνεται αυτό οφείλεται αποκλειστικώς στις θετικές δημοσκοπήσεις και στην υψηλή δημοτικότητα Μητσοτάκη . Έχουν μαζευτεί πολλά . Θα τα κωδικοποιήσω ξεκινώντας από τα δύο τελευταία που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Το πρώτο αφορά στην απαγόρευση κατάθεσης ερωτήσεων από Βουλευτές αν αυτές δεν τίθενται προηγουμένως υπό την έγκριση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδος Μιχάλη Μπεκίρη. Η ΝΔ είναι φιλελεύθερο κόμμα. Ουδέποτε στο παρελθόν απαγορεύτηκε σε Βουλευτή να καταθέσει σε Υπουργό την ερώτηση που ήθελε. Σήμερα συμβαίνει! Προσφάτως απαγορεύτηκε η κατάθεση ερωτήσεως στην Υπουργό Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Όσοι είχαν την φαεινή αυτή ιδέα προφανώς και αγνοούν ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ένα από τα όπλα του κυβερνητικού Βουλευτή να φανεί. Η απαγόρευση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μία προηγούμενη απαγόρευση που εξόργισε τους Βουλευτές! Κανείς δεν μπορεί να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό σταθμό αν δε λάβει προηγουμένως άδεια από το γραφείο Τύπου του Μαξίμου. Στα κανάλια εμφανίζονται μάλιστα μόνον όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα των εκλεκτών η οποία καταρτίζεται στην βάση κριτηρίων μεταξύ των οποίων κι αυτό: Πόσες φορές θα πει ο Βουλευτής την λέξη «Κυριάκος Μητσοτάκης» κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Όσο πιο πολλές φορές την πει τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να επιλεγεί ξανά να εκπροσωπήσει το κόμμα στα ΜΜΕ. Οι υπόλοιποι; Μαύρη λίστα. Οι απαγορεύσεις είναι λοιπόν μια πρώτη αιτία θυμού. Η επέλαση του σημιτισμού μέσα στο κόμμα μια άλλη. Δεν είναι βλάκες οι Βουλευτές ! Γνωρίζουν πως οι πασοκογενείς υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν τις θέσεις τους στα έδρανα. Και με τους μηχανισμούς θα επικρατήσουν. Σε κανέναν όμως δεν αρέσει να γίνεται νεροκουβαλητής!

Πέραν αυτών υπάρχουν δύο ακόμη θέματα. Το πρώτο  είναι οι περικοπές της βουλευτικής αποζημίωσης που αξίωνε επιτακτικά στα τηλέφωνα ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος έχει μαύρα μεσάνυχτα για το κλίμα που επικρατεί. Δεν είναι αγαπητός στους συναδέλφους του που του χρεώνουν πως εκπροσωπεί σκληρά την ηγεσία στους ίδιους και όχι τους ίδιους στην ηγεσία. Για να επανέλθω, δεν είναι όλοι οι Βουλευτές ζάμπλουτοι. Αυτοί που με βάση το ”πόθεν έσχες” δεν ξέρουν τι έχουν δέχθηκαν ασμένως την μείωση γιατί ισούται με ένα φιλοδώρημα γι’ αυτούς. Τα ρέστα τους είναι. Οι φτωχοί Βουλευτές της επαρχίας όμως που χωρίς πόρους προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα την ένιωσαν την μείωση. Τους πόνεσε. Και είναι εξοργισμένοι.

Τέλος, όσο περνά ο καιρός δεν αντέχεται ο ευτελισμός του βουλευτικού αξιώματος από ορισμένους νεώτερους Βουλευτές. Βουλευτές που μιλούν απαξιωτικά για τους ψηφοφόρους τους όταν αυτοί καταθέτουν αίτημα προς ικανοποίηση σε αυτούς. Έχω ακούσει μερικούς να μιλούν έτσι ιδιωτικώς χλευάζοντας την βάση της ΝΔ. Βουλευτές που μιλούν υποτιμητικά μέσα στην Ολομέλεια ως τα χειρότερα “τσόγλαν boys” για τον τύπο της παράταξης!

Είμαι απολύτως βέβαιος πως αυτό το κλίμα άστυνομοκρατίας των Βουλευτών – ο Περισσός ωχριά μπροστά σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη ΝΔ -το αγνοεί ο Πρωθυπουργός. Δεν του το λένε οι ηρακλείς του . Όταν όμως Βουλευτής ψηφίζει φανερά για τον Παπαγγελόπουλο για να μην θεωρηθεί ύποπτος από την ηγεσία και όταν έχουμε ατυχήματα σαν του Καλογιάννη αυτό σημαίνει πως το καζάνι βράζει. Και να μην θέλαμε να το πιστέψουμε άλλωστε μας αρκεί το ύφος του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προχθές. Έχασε το χιούμορ του ο άνθρωπος βλέποντας τους γκαουλάιτερ από τα Δωδεκάνησα να αναποδογυρίζουν κλειστή κάλπη για να εξορύξουν το ψηφοδέλτιο Καλογιάννη… Η αίσθηση πως η Κ.Ο είναι χωρισμένη ανάμεσα σε ευσυνείδητους Βουλευτές και σε  αδίστακτους Ταλιμπάν είναι πολύ άσχημη κύριε Πρόεδρε. Ώρα να επέμβετε!

Απόψεις

Πρόεδρος τῆς Ἀρχῆς Ἀναπαραγωγῆς ἡ συντάκτις τοῦ νόμου γιά τά ὁμόφυλα

Εφημερίς Εστία
Ὁμαδικές ἀποχωρήσεις καί ἀντικαταστάσεις βουλευτῶν τῆς Νέας Δημοκρατίας ὅπως οἱ Εὐριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Ἀδριανός καί Ξενοφῶν Μπαρολιάκος ἀπό τήν Ἐπιτροπή Θεσμῶν – Ὁ κ. Μητσοτάκης προκαλεῖ τήν βάση τῆς Νέας Δημοκρατίας

Σέ δίνη διαρκείας ἡ Ἑλλάς

Μανώλης Κοττάκης
Τέσσερα παγωτά ἀπό τό ψυγεῖο περιπτέρου, δύο μικροί «πύραυλοι» καί δύο ξυλάκια, 10,80 εὐρώ τό σύνολο.

Τί ἀπαντᾶ ὁ Πρωθυπουργός στούς κ.κ. Καραμανλῆ καί Σαμαρᾶ

Εφημερίς Εστία
Πολιτικά μηνύματα καί ἀπαντήσεις σέ ὅσους τοῦ ἀσκοῦν κριτική γιά τήν κυβερνητική πολιτική καί τήν πορεία πού ἔχει χαράξει ἡ ΝΔ ἔστειλε χθές βράδυ ὁ Πρωθυπουργός.

Ἱσπανοί εἰς πανί σχεδιάζουν ἱσπανικά

Δημήτρης Καπράνος
Σέ μιά ἀπό τίς πολύ λίγες συζητήσεις πού εἶχα μέ τόν Δημήτρη Καρέλα, τόν ἄνθρωπο πού ἐπεδίωξε, στά μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ΄50, νά ἀπογειώσει τό ἑλληνικό (μίζερο τότε καί ἄγνωστο διεθνῶς) ποδόσφαιρο μέ τήν ἔνταξη στόν ἱστορικό Ἐθνικό Πειραιῶς τῶν μεγάλων Οὕγγρων ποδοσφαιριστῶν πού εἶχαν καταπλήξει τήν ὑφήλιο μέ τήν ἐθνική τους ὁμάδα (Πούσκας, Λόραντ, Τσίμπορ, Χιντεγκούτι, Ντόλγκος κ.ἄ.) μοῦ εἶχε πεῖ μέ πικρία:

Παρασκευή, 17 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ «ΚΡΙΣ-ΚΡΑΦΤ»