Ο Θεός της Ελλάδος σώζοι

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑπριν την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας…

… μετέβη στο Φανάρι και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει εξήντα χρόνια ποιμαντορίας στην Εκκλησία και τριάντα στο υψηλό αξίωμα του. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απέφυγε εκείνη την ημέρα να προβεί ενώπιον των τηλεοπτικών σταθμών σε οιαδήποτε νύξη για το πάγιο αίτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περί επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης. Όποιος έχει πάει στην Χάλκη-με ευλόγησε ο Θεός το 2003- και έχει δει τα καλογυαλισμένα μαύρα θρανία και την βιβλιοθήκη να περιμένουν τους μελλοντικούς Πατριάρχες προς εκπαίδευση, γνωρίζει πόσο βαριά σημασία έχει για την Ορθοδοξία κυρίως και για το Έθνος ασφαλώς η επαναλειτουργία της Σχολής, στην οποία οι γείτονες έβαλαν λουκέτο -αν δεν με απατά η μνήμη μου- το 1972. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Ο Δένδιας, ο οποίος γνωρίζει καλά πως τόσο οι ισλαμιστές όσο και οι ακραίοι εθνικιστές του Μπαχτσελί, βλέπουν το Πατριαρχείο ως κρησφύγετο ρασοφόρων που απεργάζονται την… ανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως απέφυγε εκείνη την ημέρα να θέσει το ζήτημα. Μίλησε με τον Βαρθολομαίο για τον καιρό και για το περιβάλλον. Δεν ήθελε να φορτίσει την ατμόσφαιρα πριν καν μεταβεί στην Άγκυρα. Αυτός όμως ήταν ο επιφανειακός λόγος που απέφυγε να θίξει την Χάλκη. Υπήρξε και άλλος, πιο ουσιώδης. Υπάρχουν δυστυχώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα οπαδοί της πάσης θυσία ελληνοτουρκικής προσέγγισης που βλέπουν ως πρώτο μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών μια συμφωνία-πακέτο επί μειονοτικών θεμάτων. Για τους Τούρκους ξέρουμε, για τους Έλληνες δεν ξέραμε έως ότου ακούσαμε έλληνα πολιτικό να ισχυρίζεται προσφάτως ότι πασχίζουν ώστε να ενσωματώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξωτερική του πολιτική ” και στοιχεία της πολιτικής Σημίτη”.

Η ωραιότατη αυτή μειονοτική συμφωνία -τρόπος του λέγειν-που διέβλεπαν κάποιοι λοιπόν στο παρασκήνιο προέβλεπε την επίλυση των θεμάτων που ανάγονται στις θρησκευτικές ελευθερίες. Στην Θράκη των θεμάτων εκλογής Μουφτήδων που θέτουν με ένταση τριάντα χρόνια τώρα οι Τούρκοι, προσφεύγοντας ακόμη και στο μισητό σε αυτούς Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Κωνσταντινούπολη με την λύση του ζητήματος της Χάλκης και την αποκατάσταση εκκλησιών όπως η Παναγία η Σουμελά. Το πακέτο παραήταν ελκυστικό για να εξαφανιστεί η κρίσιμη λεπτομέρεια: Εάν βάλεις στην ίδια μοίρα το θέμα του Μουφτή και το θέμα της Χάλκης και της εκπαίδευσης Πατριαρχών εξισώνεις τον Μουφτή- έναν Μητροπολίτη για τις δικές μας αναλογίες- με τον Πατριάρχη. Και στην πραγματικότητα του καταργείς την Οικουμενικότητα του! Πόσο Οικουμενικός μπορεί να λογίζεται ένας Πατριάρχης όταν εξισούται με έναν τοπικό μουσουλμάνο ” μητροπολίτη” , τον Μουφτή; Στην πραγματικότητα όσοι εκσυγχρονιστές εργάζονταν στην Αθήνα πάνω σε αυτή την βαση και μετά έκλαιγαν γοερά ότι ”ο Δένδιας μας κατέστρεψε όσα πασχίζαμε να φτιάξουμε επί έναν χρόνο” (!) αντικειμενικά λειτουργούσαν υπέρ του Πατριαρχείου της Μόσχας! Και για να μην υπάρχουν κενά να τα πούμε όλα: το παιχνίδι της εκλογής Μουφτήδων στηνόταν επιδέξια μέσα στην διακομματική της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης με οριζόντιες συνεννοήσεις ακόμη και μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ! ( όχι Βουλευτών-στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κατευθύνουν από το παρασκήνιο τους Βουλευτές της Αριστεράς με κομματική εντολή ).

Επιστρέφω στην συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο : Εάν ο Δένδιας άνοιγε εκεί θέμα για την Χάλκη θα πουλούσε ”φθηνά” το παιχνίδι. Θα εμφανιζόταν την επομένη ο Τσαβούσογλου με το δήθεν μειλίχιο ύφος του και θα του έλεγε – μιλημένος και από τους κατά Ακάρ εν Αθήναις φίλους της Άγκυρας-” βεβαίως Νίκο , συζητάμε την Χάλκη αλλά και εσύ να μπεις σε διάλογο για τους Μουφτήδες της Θράκης ”. Χάλκη-Θράκη, 1-1. Τι θα του απαντούσε τότε ο δικός μας; Δεν συζητώ; Χάλκη του προσέφερε ο άλλος! Παναγία Σουμελά ! Και δεν ξέρουμε τι άλλο. Να γιατί θα αναγκαζόταν να πουλήσει φθηνά το παιχνίδι. Για τους παροικούντες την διπλωματική Ιερουσαλήμ όμως το ζήτημα της Χάλκης δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό. Είναι πρωτευόντως αμερικανο-τουρκικό, δευτερευόντως ευρωτουρκικό και στο τέλος είναι βεβαίως με βάση την ιστορία και τας γραφάς ελληνοτουρκικό. Η Χάλκη και η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να διεκδικεί ο αξίωμα του Πατριάρχη πολίτης κάθε εθνικότητας και όχι μόνο ο φέρων την ιδιότητα του Τούρκου πολίτου ” καίει ” την αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως φαίνεται και από τις εκκλησιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Εάν πρέπει να κάνουν σε κάποιον παραχώρηση οι Τούρκοι εν προκειμένω δεν είναι σε εμάς. Είναι στους Αμερικανούς ! Η τρέχουσα γεωπολιτική διάσταση και η ανάγκη ενίσχυσης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου είναι σημαντικότερη αυτή την στιγμή και από αυτό το ιστορικό βάρος που φέρει. Γι αυτό και στα επόμενα χρόνια ο θεσμός και θα ενισχυθεί και θα ανανεωθεί. Ο διάδοχος του Βαρθολομαίου-αν και στην Εκκλησία ποτέ δεν ξέρεις, είναι πηγή εκπλήξεων- έχει βρεθεί μάλιστα και θεωρείται ελπιδοφόρος. Καταληκτικώς: Ορθώς έπραξε λοιπόν ο Υπουργός Εξωτερικών και απέφυγε το ανατολίτικο παζάρι. Καλώς εχάλασε χωρίς να το γνωρίζει ίσως το deal ισλαμιστών -εκσυγχρονιστών. Μέρες που είναι , καμιά φορά σκέπτομαι, πως πράγματι υπάρχει ειδικός Θεός για την Ελλάδα. Ο Θεός της Ελλάδας ο οποίος επεμβαίνει την κρίσιμη στιγμή και την σώζοι από τους σωτήρες της .

Απόψεις

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ