Εκτός διεθνούς συστήματος η Ελλάς

Ρώτησα προσφάτως έναν κορυφαίο αναλυτή της χώρας μας, πεπειραμένο…

… με άριστη γνώση των διεθνών τεκταινομένων, πού αποδίδει την «αποτυχία» της Άννας Διαμαντοπούλου να εκλεγεί Γενική Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α . Τυπικώς είχε όλες τις προϋποθέσεις: κυβερνητική εμπειρία, θητεία Επιτρόπου, καλή μαρτυρία από τις αγορές ενώ είναι και η σειρά της Ευρώπης να καταλάβει την θέση μετά από την μακρά θητεία του Μεξικανού Άνχελ Γουρία. Η απάντηση του ήταν τέτοια που οδήγησε σε ευρύτερα συμπεράσματα. «Μην το ψάχνεις! Καλώς έπραξε και απεσύρθη η Άννα! Η Ελλάς δεν ανήκε ποτέ στον σκληρό πυρήνα της Δύσης γι’ αυτό και ποτέ δεν εμπιστεύτηκαν σε Έλληνα κορυφαία θέση! Θυμάσαι τις διαρροές πως θα γίνει γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Θυμάσαι τις διαρροές πως αναλαμβάνει θέση ο Σημίτης στην Ευρώπη; Προσφάτως το ίδιο δε συνέβη με τον Σαμαρά; Τόσα χρόνια παλαιά μέλη της Ένωσης πλην του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης και του περιβάλλοντος πήραν ποτέ οι Επίτροποι μας κάτι σημαντικό; Την θάλασσα και τα ψάρια μας ανέθεταν και τώρα τον… ευρωπαϊκό τρόπο ζωής!».

Ρώτησα τον ληξίαρχο της διπλωματίας τι φταίει! «μα είναι απλό» απάντησε ως εισαγωγή και άρχισε: «τα αξιώματα ανατίθενται είτε σε Σκανδιναβούς είτε σε Ίβηρες είτε σε αξιωματούχους τέως ανατολικών χωρών- Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Λιθουανούς- γιατί είναι είτε συνεργάσιμοι είτε εκβιάσιμοι!» Δεν είχε και άδικο. Βουλγάρα η νέα διευθύντρια του Δ.Ν.Τ Ρουμάνα η Βελκουλέσκου της τρόικα. Δανός ο Τόμσεν. Νορβηγός ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Πορτογάλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ . Ισπανός και αριστερός ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σολάνα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Βέλγος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πολωνός ο προκάτοχος του. Ο ληξίαρχος επανήλθε «Για θυμήσου! Όποιος ήταν απείθαρχος διεσύρθη μετά την αφυπηρέτηση του. Δεν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ναζί ο Αυστριακός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Βαλντχάιμ μόλις έληξε η θητεία του; Να δεις τι θα αποκαλυφθεί για τα παιδικά χρόνια της Μέρκελ αν οι Γερμανοί συνεχίσουν το φλερτ με τους Ρώσσους».

Αυτοί είναι οι κανόνες λοιπόν. Για τα διεθνή αξιώματα επιλέγονται κατά βάση σοσιαλδημοκράτες που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του συστήματος. Η Διαμαντοπούλου είχε το ένα αλλά δεν είχε το άλλο. Ο ληξίαρχος είχε όμως κέφια. «Κοίτα πώς εργάζεται το διεθνές σύστημα στην πατρίδα μας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επειδή θεωρεί την Ελλάδα αριστερή σε ψυχή συνήθως συνεργάζεται με το κέντρο και όχι με την δεξιά. Θυμήσου την μακρά συνεργασία του με τους Παπανδρέου ,Γεώργιο ,Ανδρέα, και ΓΑΠ. Τον Σημίτη. Τον Τσίπρα .Παρά τις διακυμάνσεις στις σχέσεις αυτοί τους φέρνουν σε πέρας τις αποστολές! Ο Σημίτης την Μαδρίτη, ο Γιώργος το Δ.Ν.Τ., ο Τσίπρας τις Πρέσπες! Μόλις ο Μητσοτάκης έκανε να τα βρει με τον Μιλόσεβιτς τον προέγραψαν. Το πώς έγινε, λίγη σημασία έχει. Για τον νεότερο Καραμανλή περιττεύει να σου πω».

Ομολογώ πως έφυγα σοφότερος από την συνάντηση μου με τον πεπειραμένο ληξίαρχο της διπλωματίας μας. Με αφορμή μια ερώτηση για την ακριβοθώρητη Άννα Διαμαντοπούλου, της οποίας την θέση διεκδικεί η … Σουηδή Μάλστρομ , απόλαυσα ένα εξαιρετικό και συνοπτικό μάθημα ελληνικής και διεθνούς ιστορίας. Όχι πως δεν το υποψιαζόμουν! Αλλά η συμπύκνωση ήταν εντυπωσιακή. Γιατί πέρα από τα πρόσωπα αντιλαμβάνεσαι πώς βλέπουν την Ελλάδα και τι μας επιφυλάσσουν για το εγγύς μέλλον αν δε συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις. Δυστυχώς με ορισμένα διαλείμματα στην ιστορία της η Ελλάς κατά βάθος δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητη χώρα!

Απόψεις

Εκτάκτως το Σάββατο 25.03 με την Εστία: Οι ιστορικές σημαίες της Επανάστασης!

Εφημερίς Εστία
Εκτάκτως το Σάββατο 25.03, η Εστία της Κυριακής τιμά την εθνική μας επέτειο με την συλλογή: Οι ιστορικές σημαίες της Επανάστασης!

Χωρίς ἔλεγχο νομιμότητος συμβάσεις γιά προμήθειες τοῦ Δημοσίου ἕως 1,7 ἑκατ. εὐρώ!

Εφημερίς Εστία
Ἡ Κυβέρνησις ἀφήρεσε ἀπό τό Ἐλεγκτικό Συνέδριο τήν ἁρμοδιότητα νά κάνει προσυμβατικό ἔλεγχο – Τά ἔργα τοῦ Ταμείου Ἀνακάμψεως, ὁ ἀναπτυξιακός νόμος καί ἡ σιωπή τῆς Ἀντιπολιτεύσεως

Πολύ χαμηλά ὁ πῆχυς!

Μανώλης Κοττάκης
ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ἀκριβά αὐτό τό «οἱ εὐθῦνες ὑπάρχουν διαχρονικά» πού ἐπαναλαμβάνει ἡ Κυβέρνηση, ἀπό τήν πρώτη βραδιά τοῦ δυστυχήματος τῶν Τεμπῶν.

Ἀστάθεια καί στήν Γαλλία

Εφημερίς Εστία
Μετά τήν παραδοχή, προχθές, ἐκ μέρους τοῦ Ἐμμανυέλ Μακρόν, ὅτι ἡ Κυβέρνησίς του δέν διαθέτει τήν πλειονοψηφία τοῦ Κοινοβουλίου νά περάσει τό ἀσφαλιστικό νομοσχέδιο, χθές ἦταν ἡ σειρά τῆς καταθέσεως προτάσεων μομφῆς.

Μέ λόγια ἁπλά, γιά μιά πολυσύνθετη ὑπόθεση

Δημήτρης Καπράνος
Μία ἄκρως ἐνδιαφέρουσα διάλεξη παρακολουθήσαμε προχθές στήν Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιῶς.