Εκτός διεθνούς συστήματος η Ελλάς

Ρώτησα προσφάτως έναν κορυφαίο αναλυτή της χώρας μας, πεπειραμένο…

… με άριστη γνώση των διεθνών τεκταινομένων, πού αποδίδει την «αποτυχία» της Άννας Διαμαντοπούλου να εκλεγεί Γενική Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α . Τυπικώς είχε όλες τις προϋποθέσεις: κυβερνητική εμπειρία, θητεία Επιτρόπου, καλή μαρτυρία από τις αγορές ενώ είναι και η σειρά της Ευρώπης να καταλάβει την θέση μετά από την μακρά θητεία του Μεξικανού Άνχελ Γουρία. Η απάντηση του ήταν τέτοια που οδήγησε σε ευρύτερα συμπεράσματα. «Μην το ψάχνεις! Καλώς έπραξε και απεσύρθη η Άννα! Η Ελλάς δεν ανήκε ποτέ στον σκληρό πυρήνα της Δύσης γι’ αυτό και ποτέ δεν εμπιστεύτηκαν σε Έλληνα κορυφαία θέση! Θυμάσαι τις διαρροές πως θα γίνει γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Θυμάσαι τις διαρροές πως αναλαμβάνει θέση ο Σημίτης στην Ευρώπη; Προσφάτως το ίδιο δε συνέβη με τον Σαμαρά; Τόσα χρόνια παλαιά μέλη της Ένωσης πλην του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης και του περιβάλλοντος πήραν ποτέ οι Επίτροποι μας κάτι σημαντικό; Την θάλασσα και τα ψάρια μας ανέθεταν και τώρα τον… ευρωπαϊκό τρόπο ζωής!».

Ρώτησα τον ληξίαρχο της διπλωματίας τι φταίει! «μα είναι απλό» απάντησε ως εισαγωγή και άρχισε: «τα αξιώματα ανατίθενται είτε σε Σκανδιναβούς είτε σε Ίβηρες είτε σε αξιωματούχους τέως ανατολικών χωρών- Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Λιθουανούς- γιατί είναι είτε συνεργάσιμοι είτε εκβιάσιμοι!» Δεν είχε και άδικο. Βουλγάρα η νέα διευθύντρια του Δ.Ν.Τ Ρουμάνα η Βελκουλέσκου της τρόικα. Δανός ο Τόμσεν. Νορβηγός ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Πορτογάλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ . Ισπανός και αριστερός ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σολάνα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Βέλγος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πολωνός ο προκάτοχος του. Ο ληξίαρχος επανήλθε «Για θυμήσου! Όποιος ήταν απείθαρχος διεσύρθη μετά την αφυπηρέτηση του. Δεν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ναζί ο Αυστριακός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Βαλντχάιμ μόλις έληξε η θητεία του; Να δεις τι θα αποκαλυφθεί για τα παιδικά χρόνια της Μέρκελ αν οι Γερμανοί συνεχίσουν το φλερτ με τους Ρώσσους».

Αυτοί είναι οι κανόνες λοιπόν. Για τα διεθνή αξιώματα επιλέγονται κατά βάση σοσιαλδημοκράτες που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του συστήματος. Η Διαμαντοπούλου είχε το ένα αλλά δεν είχε το άλλο. Ο ληξίαρχος είχε όμως κέφια. «Κοίτα πώς εργάζεται το διεθνές σύστημα στην πατρίδα μας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επειδή θεωρεί την Ελλάδα αριστερή σε ψυχή συνήθως συνεργάζεται με το κέντρο και όχι με την δεξιά. Θυμήσου την μακρά συνεργασία του με τους Παπανδρέου ,Γεώργιο ,Ανδρέα, και ΓΑΠ. Τον Σημίτη. Τον Τσίπρα .Παρά τις διακυμάνσεις στις σχέσεις αυτοί τους φέρνουν σε πέρας τις αποστολές! Ο Σημίτης την Μαδρίτη, ο Γιώργος το Δ.Ν.Τ., ο Τσίπρας τις Πρέσπες! Μόλις ο Μητσοτάκης έκανε να τα βρει με τον Μιλόσεβιτς τον προέγραψαν. Το πώς έγινε, λίγη σημασία έχει. Για τον νεότερο Καραμανλή περιττεύει να σου πω».

Ομολογώ πως έφυγα σοφότερος από την συνάντηση μου με τον πεπειραμένο ληξίαρχο της διπλωματίας μας. Με αφορμή μια ερώτηση για την ακριβοθώρητη Άννα Διαμαντοπούλου, της οποίας την θέση διεκδικεί η … Σουηδή Μάλστρομ , απόλαυσα ένα εξαιρετικό και συνοπτικό μάθημα ελληνικής και διεθνούς ιστορίας. Όχι πως δεν το υποψιαζόμουν! Αλλά η συμπύκνωση ήταν εντυπωσιακή. Γιατί πέρα από τα πρόσωπα αντιλαμβάνεσαι πώς βλέπουν την Ελλάδα και τι μας επιφυλάσσουν για το εγγύς μέλλον αν δε συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις. Δυστυχώς με ορισμένα διαλείμματα στην ιστορία της η Ελλάς κατά βάθος δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητη χώρα!

Απόψεις

Ἤθελαν καί νά τόν …παρασημοφορήσουν

Εφημερίς Εστία
Ἀσύλληπτη ἐπιπολαιότης τῆς Ἡρώδου Ἀττικοῦ – Ἡ χειρότερη σέ δημοτικότητα – Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, ἀπό καταβολῆς τοῦ θεσμοῦ (41%), εἶχε περιλάβει στήν λίστα τῶν τιμητικῶν διακρίσεων, μαζί μέ τόν ὑβριστή τοῦ Λιμενικοῦ, καί τόν πατέρα Ἀντώνιο!

Ὕφεσις 2% στήν Εὐρωζώνη ἄν συνεχισθεῖ ὁ πόλεμος

Εφημερίς Εστία
ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ἐπίπεδα τοῦ 2009…

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 1962

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ

Πολῖτες ἀπειλοῦν νά πυρπολήσουν τούς διαχειριστές τῶν κόκκινων δανείων!

Εφημερίς Εστία
Ὀργή καί ἀγανάκτησις γιά τίς αὐξήσεις 25% στίς μηνιαῖες δόσεις συμβάσεων τῆς τελευταίας πενταετίας – Ἀνησυχία στούς λεγόμενους “servicers” – Ζητοῦν προστασία ἀπό τήν Κυβέρνηση

Ὁ ἐπιδοματικός καπιταλισμός

Μανώλης Κοττάκης
ΑΚΟΥΓΑ χθές τό πρωί, στήν ἐκπομπή τοῦ Παύλου Τσίμα, στόν «Σκάι», τόν πρώην ὑπουργό Οἰκονομικῶν Νῖκο Χριστοδουλάκη μέ τόν ὁποῖο μᾶς δένουν σχέσεις ἀμοιβαίας ἐκτίμησης, νά ἀναλύει τά βασικά προβλήματα τῆς ἑλληνικῆς οἰκονομίας.