Έχει ο καιρός γυρίσματα

Το 3ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ διεξήχθη τον Απρίλιο του 1994 στην Χαλκιδική

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μιλτιάδης Έβερτ είχε μόλις διαδεχθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές του 1993 . Παιδί του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Έβερτ θέλησε μετά την οκταετή θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της παράταξης  να επαναπροσδιορίσει το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Επέλεξε έτσι ως τόπο του συνεδρίου την Χαλκιδική όπου είχε διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο της ΝΔ και τοποθέτησε εκ νέου την παράταξη στον πολιτικό χάρτη. Η διακήρυξη που εγκρίθηκε σε εκείνο το Συνέδριο -λέγεται ότι την έγραψε ο Κώστας Καραμανλής με τα χέρια του ως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού- όριζε ότι η ΝΔ «δεν είναι ούτε κόμμα σοσιαλιστικό, ούτε νεοφιλελεύθερο». Περιττό να σας πω ότι έγινε της …κακομοίρας! Οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες. Το χορό έσυρε ο αρχι-νεοφιλελεύθερος της εποχής Ανδρέας Ανδριανόπουλος ο οποίος νομίζω αποχώρησε απογοητευμένος από τη ΝΔ καταγγέλλοντας την λαϊκή δεξιά και τους… «καρχαρίες που βγήκαν στην στεριά».

Τώρα γιατί σας τα θυμίζω όλα αυτά; Μα γιατί η ιστορία έχει καμμιά φορά μεγάλα γυρίσματα. Διάβασα χθες στην «Καθημερινή» ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents Organization) τα εξής: «είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, όχι νεοφιλελεύθερος . Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα την λύση. Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης». Το είπε, εγράφη και ακόμη να τον καταγγείλει ο Ανδριανόπουλος για… προδότη του Νεοφιλελευθερισμού. Η στροφή αυτή Μητσοτάκη η οποία πραγματοποιείται παραμονή της συμπλήρωσης τριών ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνοδεύτηκε και από ρεπορτάζ που υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος αγαπά περισσότερο τον Κέινς από τον Άνταμ Σμιθ. Συνοδεύεται επίσης από δηλώσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού (Real News) που ζητά από τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη μεταμόρφωση που δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός μελέτησε πολύ τα αίτια της αποτυχίας του πατρός του να κυβερνήσει πάνω από μία θητεία (ο μόνος πρωθυπουργός που απέτυχε προ μνημονίων) είναι πως ο Κυριάκος υιοθετεί  βασικά στοιχεία του Καραμανλισμού κατά την ενάσκηση της εξουσίας  απεχθανόμενος όμως-οξύμωρο- τον Καραμανλισμό. Και περιστοιχιζόμενος από πολλούς υπουργούς που απεδείχθησαν τώρα και στο παρελθόν ούλτρα νεοφιλελεύθεροι. Ο προσωπικός φρουρός του Επίτιμου Προέδρου της ΝΔ Μανούσος Γρυλλάκης δήλωσε στο Δημήτρη Δανίκα στο «Πρώτο θέμα» ότι ο πρώην Πρωθυπουργός  του είχα πει  πως «η ΝΔ δεν είναι ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Σαμαρά».

Δεν ξέρω πόσο το ασπάζεται ο Κυριάκος αυτό, την αποκήρυξη των ιδιοκτησιακών αντιλήψεων . Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Είναι πάντως αισιόδοξο πως κατά την διακυβέρνηση όπως σημειώσαμε και άλλη φορά γίνεται άλλος. Προσπαθεί -αυτή την περίοδο τουλάχιστον- να οικοδομήσει κοινωνικό φιλελεύθερο προφίλ. Κάτι που είχε αρχίσει από την αντιπολίτευση συναντώντας αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Το βασικό ερώτημα που έχω είναι με ποιους θα εφαρμόσει λαϊκό φιλελευθερισμό που επαγγέλλεται. και για πόσο. Αν ήμουν καχύποπτος θα έλεγα πως οικοδομεί αυτό το προφίλ γιατί έχει προδιάθεση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και πως διά του κοινωνισμού διεμβολίζει τον αμήχανο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε πως η επιλογή του έχει και στρατηγικά χαρακτηριστικά! Πως είναι ανομολόγητα Κρυπτο-καραμανλικός. Και ας μην ξεχνά ποτέ πως φέρθηκε ο Εθνάρχης στον πατέρα του στις εκλογές του 1974 αποκλείοντάς τον από τα ψηφοδέλτια. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ο Πρωθυπουργός είναι πάνω από όλα ρεαλιστής. Σε σημείο κυνισμού.

Απόψεις

Ἤθελαν καί νά τόν …παρασημοφορήσουν

Εφημερίς Εστία
Ἀσύλληπτη ἐπιπολαιότης τῆς Ἡρώδου Ἀττικοῦ – Ἡ χειρότερη σέ δημοτικότητα – Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, ἀπό καταβολῆς τοῦ θεσμοῦ (41%), εἶχε περιλάβει στήν λίστα τῶν τιμητικῶν διακρίσεων, μαζί μέ τόν ὑβριστή τοῦ Λιμενικοῦ, καί τόν πατέρα Ἀντώνιο!

Ὕφεσις 2% στήν Εὐρωζώνη ἄν συνεχισθεῖ ὁ πόλεμος

Εφημερίς Εστία
ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ἐπίπεδα τοῦ 2009…

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 1962

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ

Πολῖτες ἀπειλοῦν νά πυρπολήσουν τούς διαχειριστές τῶν κόκκινων δανείων!

Εφημερίς Εστία
Ὀργή καί ἀγανάκτησις γιά τίς αὐξήσεις 25% στίς μηνιαῖες δόσεις συμβάσεων τῆς τελευταίας πενταετίας – Ἀνησυχία στούς λεγόμενους “servicers” – Ζητοῦν προστασία ἀπό τήν Κυβέρνηση

Ὁ ἐπιδοματικός καπιταλισμός

Μανώλης Κοττάκης
ΑΚΟΥΓΑ χθές τό πρωί, στήν ἐκπομπή τοῦ Παύλου Τσίμα, στόν «Σκάι», τόν πρώην ὑπουργό Οἰκονομικῶν Νῖκο Χριστοδουλάκη μέ τόν ὁποῖο μᾶς δένουν σχέσεις ἀμοιβαίας ἐκτίμησης, νά ἀναλύει τά βασικά προβλήματα τῆς ἑλληνικῆς οἰκονομίας.