Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Σίγουρα αγοράσαμε χρόνο», «σταθερή η καμπύλη»

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, για πρώτη φορά, διακατέχονταν από ένα κλίμα αισιοδοξίας, τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων στον γενικώτερο πληθυσμό όχι και για τον αριθμό εκείνων που εισέρχονται στις ΜΕΘ. Βεβαίως ο κ. Τσιόδρας δεν θριαμβολόγησε κατά την χθεσινή ανακοίνωση των ημερησίων στοιχείων σχετικώς με τον κορωνοϊό αλλά επεσήμανε ότι η διαβόητη καμπύλη δεν εκτοξεύθηκε αλλά έχει μειωθεί, μπήκε ένα «φρένο» στα κρούσματα και άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον. Προσέθεσε δε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση της καμπύλης της εκθετικής αυξήσεως. «Χαίρομαι που δεν βλέπω αυτήν την εκθετική δραματική αύξηση. Σίγουρα αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά ούτε και έχει αυξηθεί. Δεν θέλω να φανώ υπερασιόδοξος», ανέφερε ο καθηγητής.

Αυτό όμως που κατέστησε σαφές τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και ο υπουργός Υγείας που ήταν παρών στην χθεσινή ενημέρωση είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και τα αυστηρά μέτρα πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας. Γι αυτό και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά. Εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι υπολογίζει τους νοσούντες σε 8.000 έως 10.000! Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον 695, καθώς προστέθηκαν άλλα 71. Χθες έχασαν την ζωή τους άλλοι δύο άνθρωποι, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη. Ακόμη 114 άτομα νοσηλεύονται, ενώ 35 είναι διασωληνωμένοι. Συμφώνως προς τα στοιχεία, το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα.
Ικανοποιημένη είναι η Κυβέρνησις από την υιοθέτηση του αυστηρού μέτρου της απαγορεύσεως κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν λίγο ως πολύ δοκιμαστική. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτου Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολίτες να πηγαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες παρά μόνο σε έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες και κατόπιν ραντεβού. Για την κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωσις του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή σχετικό δελτίο κινήσεως. Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη και δελτίο αποστολής. Σε περίπτωση μετακινήσεως εργαζομένου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει. Τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες εργασίας. Για τους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωσις του εργοδότου του μέσου που εργάζεται και αντί των ωρών εργασίας, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει. Τα mini bus θα μπορούν κινούνται μόνο με το 50% των επιβατών.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι για τα ταξί εκτός του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης. Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο, με την σχετική βεβαίωση για μετακίνηση στον ιατρό ή το νοσοκομείο. Ένας γονέας μπορεί να οδηγεί με συνεπιβάτες δύο ανήλικα τέκνα. Τέλος, μόνο στην περίπτωση μεταβάσεως σε τελετή (κηδεία ή γάμος) και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συνύπαρξις συγγενών α΄ βαθμού ως και 3 άτομα.

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς απασχολούν. O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα θα διατεθούν αποκλειστικώς για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του εθνικού συστήματος υγείας. Πάντως τα πρώτα πρόστιμα κατεγράφησαν στην Χίο και στην Μυτιλήνη, με τους παρανομούντες να καλούνται να καταβάλουν 130 ευρώ έκαστος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κάθαρσις μέ ἀστερίσκους γιά τήν δολοφονία Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Γιά σύσταση «ἐγκληματικῆς ὀργανώσεως» κατηγοροῦνται 25 ἡγετικά στελέχη τῆς «Θύρας 7» τοῦ Ὀλυμπιακοῦ μετά ἀπό εἰσαγγελική ἔρευνα συνενώσεως δικογραφιῶν ὀπαδικῆς βίας κατά τό νομικό πρότυπο τῆς «Χρυσῆς Αὐγῆς» Ἤρθησαν τό τραπεζικό καί τό τηλεφωνικό ἀπόρρητο τῶν συλληφθέντων – Ἀνοικτό τό ἐνδεχόμενο γιά τό πόσο ψηλά θά φθάσει ἡ ἔρευνα ΕΛ.ΑΣ.-Δικαστῶν – Στοῦ Ρέντη τήν ὥρα τῶν προσαγωγῶν χθές ὁ κ. Μητσοτάκης

Τό σαμάρι καί ὁ γάιδαρος

Μανώλης Κοττάκης
Πῦρ Ομαδόν δέχεται ἀπό χθές στό διαδίκτυο ἡ προσχωρήσασα στήν ΝΔ ὑποψήφια εὐρωβουλευτής Εὔη Χριστοφιλοπούλου, ἐπειδή ὁμολόγησε τηλεοπτικῶς ὅτι ἡ ὑποψηφιότητα Μπελέρη δέν ἔχει ἐθνικό συμβολισμό ἀλλά στοχεύει κυρίως νά ἀνακόψει τίς διαρροές πού ἔχει ἡ ΝΔ στά δεξιά της.

Κλιμακώνει τίς προκλήσεις ἡ Τουρκία ἐκδίδοντας Navtex

Εφημερίς Εστία
Η Τουρκία ἀποδεικνύει ἐμπράκτως ὅτι δέν ἐπιδιώκει τήν ἐξομάλυνση τῶν ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων καί προκαλεῖ μέ κάθε εὐκαιρία τήν Ἑλλάδα, ἀδιαφορώντας ἐάν οἱ ἡγέτες τῶν δύο χωρῶν τόν ἑπόμενο μῆνα θά συναντηθοῦν στήν Ἄγκυρα.

Ἡ σημερινή «παραβατική» νεολαία καί ἐμεῖς

Δημήτρης Καπράνος
Πολλά διαβάζουμε καί περισσότερα ἀκοῦμε γιά τήν περίφημη «παραβατικότητα τῶν ἀνηλίκων».

Πέμπτη, 23 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΑ!