Όταν Χρουστσόφ και Γλέζος μιλούσαν για την ΕΣΤΙΑ

Ο Μανώλης Γλέζος και η εφημερίδα <<Εστία>> διατηρούσαν μια αμοιβαία σχέση αποδοχής και αναγνωρίσεως…

… με αρχή ήδη από την άνοιξη του 1945, όταν επανεξεδόθη η <<Εστία>> μετά την διακοπή της κυκλοφορίας της κατά την Κατοχή. Σε κύριο άρθρο του τότε διευθυντού της εφημερίδας, αείμνηστου Αχιλλέως Αδ. Κύρου, για το κατόρθωμα των Γλέζου και Σάντου, νεαρών φοιτητών τον Μάιο του 1941, να αφαιρέσουν από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τη μισητή <<σβάστικα>> των δυνάμεων του σκότους, είχε χαρακτηριστεί ως << κορυφαία συμβολική ενέργεια αντιστάσεως της κατεχόμενης Ευρώπης>> και <<μήνυμα ελπίδας για ένα αναστάσιμο μέλλον>>. Παρέθετε, μάλιστα, σχετικό απόσπασμα της οργίλης ανακοινώσεως των κατοχικών αρχών για το πρώτο αυτό αντιστασιακό κατόρθωμα, τονίζοντας την ευαισθησία των χιτλερικών δυνάμεων για το σύμβολο του Τρίτου Ράιχ, όπως εκδηλώθηκε και κατά την ημέρα της αποχωρήσεώς τους από την Αθήνα, στις 3 Οκτωβρίου 1944, με την ιδιαίτερη μέριμνα για την συναποκόμιση της σημαίας τους.

Είκοσι χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1965, ο Μανώλης Γλέζος ήταν επίσημος προσκεκλημένος, στη Μόσχα, για τους εορτασμούς των είκοσι χρόνων της νίκης της Σοβιετικής Ενώσεως επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, ο Γλέζος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, στο Κρεμλίνο, με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Κουμουνιστικού Κόμματος της Ε. Σ. Σ. Δ., τον πανίσχυρο Νικήτα Χρουστσώφ. Χωρίς δισταγμούς και δουλοπρέπεια, ο Μανώλης Γλέζος εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί στη δέσμη κάποιων ισχνών μέτρων <<φιλελευθεροποιήσεως>> , που είχε δρομολογήσει ο Σοβιετικός ηγέτης , την έκδοση και μιας εφημερίδας εκτός του απόλυτου κομματικού ελέγχου όπως η << Πράβδα>> και τα <<Ισβέστια>>.

Η απάντηση του Χρουστσώφ ήταν κοφτή και απόλυτη: <<Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όσο οι οπορτουνιστές ενεδρεύουν έστω και για χαραμάδα που θα διευκόλυνε τις προβοκάτσιες του καπιταλισμού>>. .. Ο Γλέζος δεν δίστασε και συνέχισε, ενώ ο διερμηνέας κόμπιαζε: << Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα, στη χώρα μου υπάρχει μια παλαιά εφημερίδα της συντήρησης, χωρίς όμως τα συνηθισμένα ψεγάδια και με ακεραιότητα γνώμης. Σε περίπτωση που θα έρθουμε στην εξουσία, πολλοί σύντροφοι θα αξιώσουν τη διακοπή της κυκλοφορίας της, εγώ όμως θα υψώσω απόλυτη άρνηση για να ακούμε κι άλλη φωνή>>!

Ο διερμηνέας δεν πρόλαβε να μεταφράσει τα όσα είπε ο Γλέζος, γιατί ο Χρουστσώφ έστρεψε αλλού την προσοχή του, ενώ οι άλλοι παριστάμενοι, Σοβιετικοί και Έλληνες, έμειναν σκυθρωποί και παγεροί…

Ας είναι οι λίγες αυτές γραμμές αποχαιρετισμός της <<Εστίας>> σε έναν γενναίο και άξιο αντίπαλο.

*Πρώην Διευθυντής της <<Εστίας>>

Ειδήσεις / Άρθρα

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων

Πληθωρισμός: Νύχτα σπαρμένη …μάγια!

Εφημερίς Εστία
ΜΙΑ ἀπίστευτη καί, συγχρόνως, μελαγχολική διαπίστωση: ἡ τελευταία ἀνακοίνωση τῆς Eurostat γιά τόν πληθωρισμό στήν χώρα μας τόν περασμένο Φεβρουάριο συμπύκνωσε πολλαπλές καί πολύμορφες ἁμαρτίες κυβερνώντων πενῆντα ἐτῶν.

Τήν μικρότερη ἀγοραστική δύναμη στήν ΕΕ ἔχουν οἱ Ἕλληνες

Εφημερίς Εστία
ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ κατάσταση πού εὑρίσκονται οἱ Ἕλληνες λόγῳ τῆς ἀκρίβειας καί τῶν χαμηλῶν εἰσοδημάτων ἐπιβεβαίωσαν τά στοιχεῖα πού δημοσιοποίησε σήμερα ἡ Eurostat.

Ὁ «βασικός μέτοχος» καί οἱ μοιραῖοι συμμέτοχοι

Δημήτρης Καπράνος
Πόσο καλύτερα θά ἦταν ὅλα γιά τήν Ἑλλάδα ἄν δέν εἶχε χαθεῖ ἡ εὐκαιρία γιά τόν «βασικό μέτοχο»!

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ