Κέρδη και ζημίες από το νέο εργατικό δίκαιο

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε μία νέα ζοφερή πραγματικότητα ευρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας από την επέλαση του κορωνοϊού

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασίας, την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από τη μία επιχείρηση στην άλλη, το δικαίωμα μη καταβολής του δώρου του Πάσχα. Μετά την βίαιη ανατροπή που έφεραν στο εργασιακό περιβάλλον τα μνημόνια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσουν στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως εκτιμάται, ακόμη και η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, μέσω της αναστολής συμβάσεων εργασίας μπορεί να ανοίξει παράθυρο για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και τούτο διότι η απαγόρευσις απολύσεων έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν δημοσιοποιηθεί περιγράφουν το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Κατ’ αρχάς προβλέπεται η δυνατότης λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο τρόπο οργανώσεως της εργασίας, με μια νέα μορφή εκ περιτροπής εργασίας. Σε άλλο άρθρο προβλέπεται πως ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότης πλήττεται σημαντικά κατά τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον .Τους οδηγούν δηλαδή σε ένα άτυπο καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών, με επιδότηση από το κράτος. Ταυτοχρόνως παρέχεται η δυνατότης να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας, τηλεργασίας όπου ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Γιατί ἡ Ἑλλάς δέν καταγγέλλει τήν παραβίαση τῆς Διακηρύξεως τῶν Ἀθηνῶν;

Εφημερίς Εστία
Ὁ Ἐρντογάν τήν παρεβίασε δύο φορές: Μέ τίς προκλητικές δηλώσεις γιά τήν κατάληψη τῆς ἐλεύθερης Κύπρου καί μέ τό βέτο πού θέτει στήν ἄσκηση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας μας στίς Ἀνατολικές Κυκλάδες – Θά νομιμοποιήσουμε διά τοῦ διαλόγου τίς γκρίζες ζῶνες;

Ροῦχα μαζί πού πλύθηκαν

Μανώλης Κοττάκης
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ νά πάρω στά σοβαρά τόν Πρόεδρο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Κασσελάκη, ἀλλά λυπᾶμαι. Δέν δύναμαι.

«Θαῦμα» Κασσελάκη: Διέγραψε τόν Παπανώτα

Εφημερίς Εστία
ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ τῶν ὑποψήφιων εὐρωβουλευτῶν τοῦ ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σοφίας Μπεκατώρου καί Δώρας Τσαμπάζη, ὅπως καί τοῦ ὑπουργοῦ Ὑγείας κ. Ἄδωνι Γεωργιάδη, ὑπέκυψε ὁ κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Στόν Ὑμηττό, στόν Ἰλισσό καί στόν ὑπέροχο Μᾶνο

Δημήτρης Καπράνος
Κι ἔχει ἀνάψει ἡ κουβέντα περί μουσικῆς κι ἔχουμε φθάσει στό κεφάλαιο «Μᾶνος Χατζιδάκις».

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΕΟΡΤΗ!