ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Στοίχημα η διατήρησις των θέσεων απασχολήσεως στην μάχη με τον ιό

ΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ την διατήρηση 860.000 θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητος 320.000 επιχειρήσεων, η Κυβέρνησις ρίχνει στην μάχη με τον κωρονοϊό μια δεύτερη δέσμη μέτρων για εργαζομέμενους και επιχειρήσεις. Aναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερεις μήνες, καταβολή 800 ευρώ οριζοντίως σε εργαζομένους αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, μείωσις στο 60% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και φυσικών προσώπων (με παράλληλες ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες), αλλά και κρατικά δάνεια 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας που οδεύει προς μηδενική ανάπτυξη την ώρα που προέβλεπε για εφέτος ανάπτυξη 2,8% όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και νέα δέσμη μέτρων.
Συμφώνως προς τις εξαγγελίες που έκανε χθες το οικονομικό επιτελείο ως προς το φορολογικό σκέλος ισχύουν τα εξής:

1. Aναστολή για τέσσερεις μήνες έως και τον Ιούλιο των φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους με κρατική απόφαση ή εμφανίζουν σημαντική μείωση του τζίρου τους. Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών θα προβλεφθούν αναλυτικώς όλες οι επιχειρήσεις που θα δικαιούνται αναστολή των υποχρεώσεών τους, όπως πληρωμή ΦΠΑ, αλλά και δόσεις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2. Αναστολή για τέσσερεις μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους.

3. Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και ατομικές επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά την εργασία τους ή πλήττονται από την κρίση θα έχουν αναστολή για 4 μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαρτίου.

4. Προϊόντα καταναλώσεως όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά διαλύματα, σαπούνι, μαντηλάκια και η αιθυλική αλκοόλη εφ’ όσον χρησιμοποιείται για την παραγωγή αντισηπτικών μετατάσσονται αμέσως από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

5. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογισθεί με το ισχύον καθεστώς και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες αναβάλλονται για το 2021 .

Επίσης, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικώς την δραστηριότητά τους λόγω της διαδόσεως του κορωνοϊού, θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικώς τη δραστηριότητά τους λόγω κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβασις εργασίας τους, εφ’ όσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Παραλλήλως όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των ανωτέρω περιπτώσεων, οι οποίοι θα έχουν απώλειες στο εισόδημα τους, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

O πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε άτολμη την Κυβέρνηση σχετικώς προς τα μέτρα που ανεκοίνωσε.

Όπως τόνισε «Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1.5 μήνα στους εργαζομένους αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας. Οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019».

Ειδήσεις / Άρθρα

Συζήτηση Κρίστιαν Χατζημηνά στο DELPHI σχετικά με την επαναβιομηχανοποίηση και υψηλή τεχνολογία στην επιχειρηματικότητα

Εφημερίς Εστία
Ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής & CEO ΤHEON GROUP, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), συμμετείχε στο fire chat με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, κα Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, με τίτλο «Ο ρόλος της επαναβιομηχανοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία» στα πλαίσια του Delphi Economic Forum IX.

Ὁ ἀγῶνας τώρα δικαιώνεται! Στήν ΝΔ ὁ Μπελέρης μετά τήν κατακραυγή

Εφημερίς Εστία
Νίκη τοῦ Βορειοηπειρωτικοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τῆς «Ἑστίας» ἡ ἔνταξις τοῦ ἐκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας στό εὐρωψηφοδέλτιο τῆς φιλελεύθερης παρατάξεως – Ὑπεχώρησε ἀτάκτως ὁ κ. Μητσοτάκης, ὁ ὁποῖος διοχέτευε τήν ἄρνησή του τήν περασμένη ἑβδομάδα – Ὁ ρόλος τῶν ἀρνητικῶν δημοσκοπήσεων

Τό Μαντεῖο δέν βγάζει πιά χρησμούς

Μανώλης Κοττάκης
ΕΔΩ καί ἐννέα χρόνια ὁ ἐπιχειρηματίας καί τέως ἐμπορικός ἀκόλουθος τῆς πρεσβείας τῶν ΗΠΑ στήν Ἀθήνα Συμεών Τσομῶκος συνέλαβε καί ἄρχισε νά ὑλοποιεῖ μιά ἐξαιρετική ἰδέα: νά διοργανώσει μιά ἀνάσα ἀπό τό Μαντεῖο τῶν Δελφῶν, στίς ἐγκαταστάσεις τοῦ Πολιτιστικοῦ Ἱδρύματος, τό «Ἑλληνικό Νταβός».

Ἀπών ὁ Μεϊμαράκης ἀπό τήν ἀνακοίνωση τοῦ ψηφοδελτίου

Εφημερίς Εστία
Δυσφορία γιά τήν σύνθεσή του

Εὐχαριστοῦμε, κύριε Νῖκο Πορτοκάλογλου

Δημήτρης Καπράνος
Τόν Νῖκο Πορτοκάλογλου τόν ξεχώρισα ἀπό τότε πού ἄκουσα τούς «Φατμέ».