Απεβίωσε το σύμβολο της Αριστεράς Μ. Γλέζος

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 97 ετών απεβίωσε χθες το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς…

… και σύμβολο του αντιστασιακού αγώνος Μανώλης Γλέζος. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύετπ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδος, ενώ η αιτία του θανάτου αποδίδεται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της εξέφρασε τα βαθειά συλλυπητήριάτης στην οικογένεια του θανόντος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελλαροπούλου ανέφερε ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν «ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποχαιρέτησε γράφοντας: «Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας».

Σε ανάλογο ύφος και το σχόλιο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή: «Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωϊκής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Με υπουργική απόφαση, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη. Ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι Μ. Γλέζος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρ’ ότι φυλακισμένος, τον Σεπτέμβριο του 1951. Μεταπολιτευτικά εξελέγη ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την προηγούμενη δεκαετία εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις / Άρθρα

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας τήν ἐγγύηση ἀξιωματούχου τοῦ ΟΣΕ;

Μανώλης Κοττάκης
Συναντήθηκε συνεργάτης τοῦ κ. Μητσοτάκη μέ ἄλλον ἀξιωματοῦχο τοῦ ΟΣΕ καί τόν ἐνημέρωσε ὅτι «θά πάει φυλακή», ἀλλά θά «ἀνταμειφθεῖ»; – Ἡ μυστική συνάντησις τοῦ Πρωθυπουργοῦ μέ ὀλιγάρχη

Στό χεῖλος τῆς καταστροφῆς…

Εφημερίς Εστία
ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ πόσοι τόν Ἰούλιο τοῦ 1939 περίμεναν ὅτι μετά δύο μῆνες θά ξέσπαγε ὁ μεγαλύτερος Ἀρμαγεδδών στήν ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητος.

Καραμανλῆς: Δέν πρόκειται νά κρυφθῶ πίσω ἀπό τήν βουλευτική ἀσυλία

Εφημερίς Εστία
Δέν θά κρυφθεῖ πίσω ἀπό καμμία βουλευτική ἀσυλία γιά τήν τραγωδία τῶν Τεμπῶν, δήλωσε ἐπανειλημμένως χθές ὁ πρώην ὑπουργός Μεταφορῶν κ. Κώστας Ἀχ. Καραμανλῆς, τονίζοντας ὅτι ἀντιτίθεται στά λαϊκά δικαστήρια.

Ἡ Κρήτη, ὁ Καζαντζάκης, ἡ Στέλλα κι ὁ Σεφέρης

Δημήτρης Καπράνος
Πέρασα ἕνα ἀκόμη ὄμορφο τριήμερο στήν Κρήτη.

Σάββατον, 28 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ